A Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai államtitkára szerint a kereszténységgel állítható meg a nyugati civilizáció romlása.

Egyetlen út áll előttünk, mellyel megállíthatjuk a nyugati civilizáció romlását, ez a kereszténység visszaemelése kollektív identitásunk középpontjába, politikai cselekvésünk zsinórmértékévé – mondta Magyar Levente pénteken Esztergomban, a Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadásában.

Magyar Levente: csak a kereszténység állíthatja meg a nyugati világ romlását

Fotó: kormany.hu

Emlékeztetett arra, hogy az a generáció, amelynek tagjai két háborúban kereszténységüket levetkőzve gyilkolták egymást, a harcok után pár évtizeddel létrehozta az Európai Unió akkor még kereszténynek számító jogelődjét.

Az államtitkár úgy vélte, lehet reményünk arra, hogy a mostani válság is fordulatot hoz a fejekben. "Magyarország ha nem is az egyedüli, de egyik leghangosabb szószólója ezen fordulat szükségességének, és annak lehetséges voltát saját példáján keresztül mutatja be" – fogalmazott.

Keresztény országot akar a kormány

Magyar Levente kijelentette, az ország azon munkálkodik, hogy keresztény értékrendre épülő és éppen ezért a szabadságjogokat ténylegesen biztosító, az egyén méltóságát és teljesítményét elismerő, ugyanakkor közösségközpontú rendszert építsen.

A politikus a magyar érdekek képviseletének szenvedélyességét azzal magyarázta, hogy "annak a nyugati világnak az önfelszámolása zajlik, amelyhez ezer éven keresztül tartozni kívántunk és amelyet minden ellene indított külső támadástól védelmeztünk".

"Az európai rendszer hibáival szemben sokszor élesen megfogalmazott kritikák mögött a közös jövőnkkel kapcsolatos aggodalom és felelősségérzet áll, valamint annak tudata, hogy nem pillanatnyi érdekeink, hanem a hitünk szerinti igaz ügyet képviseljük" – jelentette ki Magyar Levente.

A Szent Adalbert Központban tartott emlékülésen előadást tartott Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, Szabadhegy Péter, Magyarország korábbi angliai nagykövete és Takács László, a londoni The Mercers' Company képviselője.

"E rendezvény megkérdőjelezhetetlen tanulsága, hogy az értékválsággal küzdő Európának igenis élnek a keresztény gyökerei. Ugyanakkor világossá kell tennünk: ha nem ápoljuk ezeket az értékeket, akkor valósággá válik, beteljesedik mindaz, amitől mindannyian tartunk" – fogalmazott szárszavában Esztergom polgármestere.

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) a hagyományos Becket Szent Tamás ünnepséget egy mérföldkőhöz hasonlította, amelyen "a világ minden nyelvén érthetően annyi áll: keresztény és európai értékek, mindörökké".

A rendezvény előtt, amelyet a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezett, ökumenikus szertartás volt Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Egykori főpapjaik, Becket Tamás és Bánfi Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaik idejéből származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát.

Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére.

Lékai László bíboros – aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke – Becket Tamás 1538-ban Esztergomba került ereklyéinek egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emléktárgyát megsemmisítették.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
A keresztény gyökerekhez való visszatéréshez az útmutatást már megkaptuk. Valahogy így hangzott: CSUHÁSOK TÉRDRE!
Persze akkor még nem a keresztény, hanem a liberális vonal mutatkozott nyerőnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
A státusz keresztényeinkre gondol, akiknek a Tízparancsolat csak Hat? Az I. -VII.-VIII.-X. parancsolatok rájuk nem vonatkoznak, szerintük.
Equus
ímé az új Bakócz Tamás... keresztesháborút, visszafoglalni a Szentföldet, Bizáncot és gyilkolni, akit csak lehet, a kereszt szent nevében.
Hogy a hülység soha nem sül ki a zemberek fejibűl...
kopacsijanos
A mocskos Pápát kellene elintézni valahogyan és egy tényleg keresztény Pápát kellene választani!!Ha másképpen nem megy akkor el kell tenni láb alól!!Mert ez nem a keresztények vezetője!!
mackoka46
Mária Anyám segíts meg ezektől az álnok nyelvű gonosztevőktől.
rohács1926
A keresztény gyökerekhez való visszatéréshez az útmutatást már megkaptuk. Valahogy így hangzott: CSUHÁSOK TÉRDRE!
Persze akkor még nem a keresztény, hanem a liberális vonal mutatkozott nyerőnek.
Equus
@kopacsijanos: igazi keresztényi felfogás: aki nem ért egyet, azt le kell gyilkolni
Yoda69
Inkabb borotvald le a szemoldokot az orrodrol, te okostojas!
justhpeter
@kopacsijanos: ... és ezzel a rengeteg megélhetési, tolvaj kereszténnyel mit kezdjünk ? Mi légyen azzal, aki a kereszténység pajzsát maga elé tartva csak a saját zsebeit tömi ? Hol az a pont, aminek átlépése után téged elkap az undor ezektől a keresztényektől ?
Grafix69
Kereszténység ? A legnagyobb bűnöket a kereszténységre hivatkozva követte el Európa a középkortól napjainkig . Nem a hihetetlen mértékű népirtás volt a legnagyobb bűnük hanem a mérhetetlen harácsolás , szinte minden nemzetet kifosztottak .Aztán lehet imádkozni , már a szóban is benne van az imádat , a bibliában meg benne van , hogy ne imádj jelképeket . A kereszt az nem jelkép?
dr frédikántor
nem is értem, itt mindenki szakállas? már az összes fideszes szóviviő-szócipelő meg álom-államtitkár meg miniszter meg helyettese mindegyikének szőrös ott fenn.
mintha nem is Magyarországon élnék, amikor bekapcsizom a tévéééét.
F_Viktor
@kopacsijanos: Hülye vagy kopácsiii!
Egy fizetett birka, aki kamu profil mögé bújva uszít!
Lepényleső
Na de ki,vagy mi állítja meg az ilyen leventéket,akik még soha sehol nem dolgoztak,csak az
egyik fotelből a másikba landoltak?
magyarbakancs
Egy hinta mentalitású,ideológiai párt mit beszél?
Mert ki változtatja a meggyőződését bármiben az hiteltelen.
Ez a kormány és vezető pártja volt már minden ideológiailag csak döglött ló nem.
Remélem ez is elkövetkezik.
Az utolsó nyerítésüket csengő hangként fogom használni.
quadrocopter
El kehet takarodni a civilizált sunyi p*csába az üres, sunyi, elterelős dumával - gyerek!
Anyád nem mondta, hogy hülye vagy, de fidesznyiknek pont alkalmas?
peterkelemen
A kereszt nevében gyilkolták le a legtöbb embert a világon több, mint 800 millió ember!
Equus
@peterkelemen: ha ezt arányaiban nézzük, akkor ehhez képest az I. és a II. vh. is csak molyfing volt...Sztálin vagy Hitler, Churchillel együtt Torquemadahoz képest csak egy gimnzosta lánykórus tagja lehet. (Tomás de Torquemada, Domonkos-rendi pap, 1481–1498 között spanyol főinkvizítor. Hitvallása: „Egy ország, egy nép, egy vallás". Ő fogalmazta meg azt a rendeletet, amit a spanyolországi zsidók 1492-ben történt kiűzése követett. Wikipédia)
peterkelemen
BOSZORKÁNYOK ÜLDÖZÉSE, KIVÉGZÉSE A kereszténység kezdeteitől 1484-ig több ezer embert gyilkoltak meg boszorkányság miatt.
A boszorkányüldözés korában (1484-1750) a modernkori adatok szerint több százezer embert (80%-ban nőket) égettek el máglyán vagy akasztottak fel.
peterkelemen
Katolikus haláltáborok
Különös, hogy kevesen tudnak róla, hogy nem csak a náci megsemmisítő táborok voltak az egyedüliek Európában a második világháború idején. 1942-1943-ban Horvátországban is számos haláltábor működött, amelyet a katolikus Usztasa működtetett, Ante Paveli diktátor uralma alatt, aki gyakorló katolikus és a pápa rendszeres vendége volt. Gyermekek számára külön táborokat is felállítottak.
Ezekben a táborokban – a leghírhedtebb Jasenovac volt, melyet ferences szerzetes vezetett – ortodox-keresztény szerbeket és nagyszámú zsidót is meggyilkoltak. A nácikhoz hasonlóan a katolikus Usztasa is kemencékben égette el áldozatait, de ellenben a nácikkal, akik előtte elgázosították őket, élve dobták a krematóriumokba a foglyokat. Voltak foglyok, akiket egyszerűen agyonvertek, lelőttek. Az áldozatok száma 300.000 és 600.000 közé tehető egy viszonylag kisebb országban. A gyilkosok többsége ferences szerzetes volt. Az atrocitások olyan mértékben elborzasztották még az SS Biztonsági Szolgálatát (SD) is, hogy panaszt tettek Hitlernél, akit ez nem érdekelt. A pápa is tudott ezekről a bűnökről, mégsem tett semmit.
kokopelli
@peterkelemen: (17:28)...és az egyház abban az időben bizonyos összegért az
"un" bűnöket megbocsájtottnak ismerte el! Szegényemberek százezreit fosztottak
ki ennek ürügyén,és az éhhalálba kergették!Természetesen ezt nem az egyház
számlájára írta a klérus!
Nessy
Most tegyük félre pár percre a politikát! Gondolom a jelen státusz keresztényeink is tanultak történelmet.
A keresztes háborúk idején Európa keresztény lovagjai gyilkoltak raboltak a "Szent Föld" védelmének égisze alatt.
A spanyol konkvisztádorok sok ezer éves kultúrákat pusztítottak el mindenestől, tűzzel-vassal, hittérítés címszó alatt. Azért persze a kincseket magukévá tették, azzal nem volt gondjuk.
A szent inkvizitorok Isten nevében sok ezer embert kinoztak meg, és küldtek a halálba, pedig azok már keresztények voltak.
Európa felfedezte Amerikát, és gyorsan neki állt az indiánok megtérítésének. Aki nem akart "megtérni", azt elküldték az örök vadászmezőkre.
De nem menjünk messzire. Hogy is lettünk mi keresztények? Szent István királyunk a németek segítségével meggyilkoltatta azt, aki nem akart keresztény lenni.
Tehát, akárhonnan nézzük, a kereszténység sem voltak jobb, mint bármelyik vallás, amelyik terjeszkedni akart.
Meg lehet botránkozni, lehet szép dolgokat mondani, de a tények, tények.
quadrocopter
Wazzeg! Nehogy már mi szabadiccsuk fel Isaurát! Ennyi idióta barom közpénzen ójl eltartva!
Majd fél-ázsia fog példát mutatni a demokráciáknak - nem?
kokopelli
@Nessy: ...mielőtt az indiánokat kezdték irtani,Afrikából százezerszámra "utaztatták"
a szinesbőrű "vendégmunkásokat" a vallásos fehérek ültetvényeire, megfosztva hitüktől!
Rendben,hogy a ME-úr haragszik,mivel őseit az arabok hajtották nyugat-Pakisztánból a
Balkán felé,de mint az x+1-es generáció, csak vitte ő valamire! Bosszút áll az európai fe-
héreken,akiknek az ő törzsét eladták!..akár a fehér félnácikkal is a pártjában? ..hol a büsz-
keség csórikám?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.