Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1978. január 6-án adta át Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Szent Koronát, hangsúlyozottan a magyar népnek.

Mindezt Glant Tibor, a Debreceni Egyetem észak-amerikai tanszékének docense, a korona hazatéréséről szóló tanulmány szerzője mondta el az M1 aktuális csatorna esti műsorában. Glant kiemelte, hogy az amerikai kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ünnepélyes budapesti átadón a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezetése ne legyen jelen.

Könyv jelenik meg a Szent Korona hazatéréséről

Látogatók a Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulója alkalmából tartott nyílt napon, 2018. január 6-án az Országházban, ahol a Honvéd Koronaőrség őrzi a nemzeti ereklyéket a koronázási palást kivételével. Az 1945-ben az Egyesült Államokba került koronázási jelvényeket Cyrus Vance külügyminiszter adta vissza a magyar népnek. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Szent Korona 1945 és 1953 között még Európában, német területen volt, amerikai kézben, nyolc különböző helyen őrizték. Innen szállították az Amerikai Egyesült Államokba, a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszpontra – idézte fel a szakértő.

Richard Nixon amerikai elnök megválasztása után, 1969-ben a diplomáciai kapcsolatok normalizálódása kezdődött, ekkor egyszer felmerült a Szent Korona visszaadása, de ez ellen az emigránsok komoly tiltakozása indult el, így elvetették az ötletet. Jimmy Carter elnök döntött végül a korona visszaadásáról a magyar népnek. 

A gazdag képanyaggal illusztrált könyv – A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése címmel – a jövő héten jelenik meg.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Foxley
Mèg jò hogy egyik elnököt sem koronàztàk meg vele.
Borsodi
@Foxley: Hoffi szerint Orbán szeretné,csak még nem tudja isten legyen vagy király?
Equus
benne van a Felcsútra szállítása is? Ez a Cyrus Vance vajon tudta-e, h 1848-ban éppen a korona ellen lázadt a magyar nép?
Zeta
Lassan kiderül, hogy ők hozatták haza.
Ezen keresztül újra lehet az egyházat erősíteni.
Mit tudnak erfől az exkommunisták?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.