A diszkontláncok csak akkor működhetnek világörökségi területen, ha rendelkeznek hűtőpulttal. 

Hatályba lépett az év első napján az a rendelkezés, ami kitiltja a diszkontokat a világörökségi területekről, de sikerült kiskaput találni. A törvény szerint azok a napi fogyasztási cikkeket értékesítő, 400 négyzetméternél nagyobb üzleteket, amelyek nem rendelkeznek „friss hús, húskészítmény és tejtermék” kimérésére szolgáló pulttal, nem létezhetnek a világörökségi terület nagyvárosi részén.

Nem lehet csak úgy kitiltani a diszkontláncokat a világörökségi területről

Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

A lap megjegyzi az Aldi három éve nyitott Kossuth Lajos utcai egysége nemrég bezárt, nagyfelújítás zajlik, azt nem cáfolták, hogy esetleg egy ilyen pult kialakításán dolgoznak. Nemrég a Lidl Lövölde téri üzletébe és egy közeli Penny Marketbe is került csemegepult.

Egyvalami azonban átcsúszott az Európai Bizottság radarán: a kereskedelmi törvény módosítása szerint egy nap fogyasztási cikket árusító lánc bevétele ha meghaladja a 100 milliárd forintot, az piaci erőfölényt jelent. Ez a láncok zömére áll, innentől pedig nekik szigorú előírásokat kell betartani a beszállítókkal szemben. Túl alacsony árakat sem alkalmazhatnak. 

(hvg.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.