Nagy dolgok készülnek jövőre a hazai iparban, annak ellenére, hogy kissé visszafogott volt az ipari növekedés az elmúlt hónapokban.

Tavaly novemberben az első becslés szerint 3,4 százalékos növekedést ért el az ipar. 2017 egészében 5,3 százalékos lehetett a bővülés, 2018-ben 5 százalékos növekedés jöhet, jövőre viszont felpöröghet a szektor, de ennek vannak feltételei.

Lassult a hazai ipar növekedése, de jövőre már jön a változás

MTI Fotó: Illyés Tibor

A KSH kommentárja szerint elsősorban az autógyártás és az élelmiszeripar gyenge teljesítménye felelős a teljes ipar gyengélkedéséért. Az előbbi szektorban főként az előző évi magas bázis okozta a visszaesést, miközben az élelmiszeripar teljesítményére a madárinfluenza hatott negatívan.

Így leginkább átmeneti hatások okozták az ipar lassulását, így a következő hónapokban bízok a fellendülésben

- mondta Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

Az már szinte biztosra vehető, hogy 2017 egészében az ipar 5 százalék feletti növekedést produkált. Az optimizmust az is erősíti, hogy mind a vállalati bizalmi indexek, mind az ipari rendelésállomány alakulása az ipari kibocsátás tartós és dinamikus növekedését vetíti előre. 

A megtorpanás átmeneti lehet, mivel éles ellentétben áll az évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető hazai, német és európai ipari bizalmi és beszerzési menedzser indexekkel

- kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Az ipari termelés a következő hónapokban ismét magára találhat, amit a jövő évben üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások – különösen új járműgyártási kapacitások – is támogathatnak.

Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

A részletes adatok egyelőre nem ismertek, ezeket majd január 11-én teszi közzé a KSH. Minden bizonnyal az ipar teljesítményében meghatározó szerepet játszó járműgyártás területén mutatkozott olyan – vélhetően egyszeri – tényező, ami negatívan hatott a november havi teljesítményre – tette hozzá Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője. A következő hónapokban ismét döntően bővülést mutathatnak majd a havi adatok. A novemberi lassulás ellenére az ipar vélhetően a negyedik negyedévben is pozitívan járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez.

Forrás: Napi.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az uniós pénzek elosztása, a belső források felhasználása a klientúra érdekeit szolgálja. Mészárosok, Tiborczok, Garancsik – régebben Simicskák – tarolják le a magyar piacot, viszik a megbízásokat (és a pénzt), megnyomorítva, elpusztítva a piac egyéb szereplőit, főleg a magyar vállalkozásokat. Minden kell nekik és mindent le is kaszálnak. Ők építenek utat, vasutat, vízvezetéket, közvilágítást, ők szállítanak be a tankönyvpiacra, a közétkeztetésbe, mindenhová. Párhuzamosan telirakták az országot külföldi tulajdonú összeszerelő-üzemekkel, hogy a munkavállalók ne is gondoljanak arra, hogy egy megerősödő magyar ipar sokkal stabilabb és folyamatosan fejlődő munkalehetőséget biztosíthatna számukra. A többpárti berendezkedés helyét egy féldiktatórikus rablógazdálkodás vette át. A munkahelyteremtésről, nemzeti összetartásról papoló, semmihez nem értő, de mindenbe beleugató hobbifocista, aki saját tulajdonának tekinti az országot és fejőstehénnek, vagy egyéb haszonállatnak az ország népét, markánsan felpuffadt ábrázattal szónokol arról, hogy ő majd itt mindenkinek ad munkát.
Én meg azt kérném ettől a fosbarnával keretezett, kisformátumú hazudozótól, hogy hagyjon inkább békén minket. Lopjon kevesebbet ő is, a pereputtya is, elégedjen meg azzal, amit a strómanjai összeharácsoltak és engedje működni az országot is, a gazdaságot is. És ne tegyen úgy, mintha bármi jó is származna az ő országmentő hablatyolásából.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
@papa.49: Ahogy mondod. A vonat is előbb lassít, majd megáll.
papa.49
@szép új világ: Ha németek begorombulnak akkor meg egyenest mintha szakadékba lépett volna az ipar !!!
rohács1926
"Nagy dolgok készülnek jövőre a hazai iparban,"
Talán jövőre már a saját lábunkon fogunk állni? Jaj nekünk!
quadrocopter
Ezzel tele a padlás, hogy jövőre, meg majd, meg hamarosan!
Csak nem érkezik Kánaán?
Eladott Ország
@quadrocopter: [PETŐFI SÁNDOR] A XIX. SZÁZAD KÖLTŐI
Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.