A 2010-es kormányváltás óta folyamatosan nőnek a családokra fordított állami források, a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj összege is jelentősen emelkedett az elmúlt években. Erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt.

Rétvári: a cél az, hogy Magyarország családbarát ország legyen

Fotó (illusztráció): Pixabay cco

Elmondta:

2010-ben a csecsemőgondozási díjra (csed) fordított kiadások 37,5 milliárd forintot tettek ki, amely hat év alatt 36 százalékkal emelkedett, így már 51,2 milliárd forinttal járult hozzá az állam a szülési szabadság időtartamára járó támogatáshoz.

A csecsemőgondozási díj átlagos havi bruttó összege pedig hat év alatt 115 200 forintról 153 161 forintra növekedett, vagyis 33 százalékkal több jut a kisgyermekeseknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a csed, hanem a gyermekgondozási díj (gyed) összege is jelentős mértékben növekedett, hiszen míg az állam 2010-ben 92,5 milliárd forintot költött gyedre, addig hat év alatt mindezt 129,7 milliárd forintra emelte. Eszerint havi 83 473 forintról 112 848 forintra emelkedett átlagosan a kisgyermekes szülőknek járó támogatás, ami azt jelenti, hogy átlagban 35 százalékkal nagyobb összeggel gazdálkodhatnak

Közölte továbbá:

január 1-jétől a minimálbér emelkedésének köszönhetően tovább nő a gyed, valamint a diplomások gyedjének összege, utóbbit az érintettek már a gyermek két éves koráig igénybe vehetik.

A gyed maximális összege idén eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a "diplomás gyed" az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

A cél az, hogy Magyarország családbarát ország legyen, amit az állam évről évre növekvő mértékben biztosít

- emelte ki az államtitkár.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Retkesbence az elképzelésetek már megvalósult ti ,,családbarátok vagytok a TI CSALÁDOTOKKAL,, a többi meg leejtve tetű !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Retkesbence az elképzelésetek már megvalósult ti ,,családbarátok vagytok a TI CSALÁDOTOKKAL,, a többi meg leejtve tetű !!!
lusta
A családi adókedvezmény is a gazdagoknak szól.
kukac50
A családbarát kormány ha jól dolgozik akkor nincsenek nélkülöző gyermekek és a szüleik sem nélkülöznek! Nem beszélhetnek addig családbarát kormányzásról ameddig egy gyermek vagy a szüleik éheznek fáznak!
magyarbakancs
Család barát azt jelenti ,hogy kiválasztott családok nyerhetnek az önök által kiírt közbeszerzéseken?
És az EU-s pénzek 80% elviszik?Mert akkor megvalósították.
Eladott Ország
Pont annyira kampányfogás a családbarátság, mint minden más, a rezsicsökkentéstől a keresztény értékekig. Tartalmatlan, üres lózung. De nagyon jól hangzik, a Fidesz szavazóbázisa pedig már régen túl van a családalapításon, de még a munkaerőpiaci anomáliákon is. Ezért boldogan elhiszik, hiszen nem találkoznak a valósággal. Most jött ki a friss adat a KSH-tól. Miután kicsi a valószínűsége, hogy a propagandamédiában felbukkanjon, ide teszem. kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/05/stat.jpg
Felhívnám a figyelmet a brutális halálozási mutatóra. Valamint felhívnám a figyelmet a számtalanszor megemlített, megénekelt és eltáncolt bajokra az egészségügyben, valamint az időskorúak ellátásában, és a sérült emberek kormányzati árokba rugdosására. A család nem ott kezdődik, hogy van 2-3 gyerek és milyen remek dolog az adójóváírás. És nem is ott végződik. Ott kezdődik, hogy két fiatal szeretne együtt lakni. De nincs hol, mert a fizetésük biztosan nem elég egy önálló lakás megvásárlásához, normális minőségű, elérhető árú bérlakások pedig nincsenek. Ezért vagy maradnak a mamapanzióban és kerülgetik egymást a szülőkkel. Ez – bármennyire jó is a családtagok kapcsolata egymással – nem egészséges és senkinek nem jó. Sem a szülőknek, akik életük egy újabb szakaszához értek akkor, amikor felnőttek a gyermekeik és ennek tudatában kellene berendezniük a jövőjüket, sem a fiataloknak nem jó, akik lényegében képtelenek önálló életet kezdeni ilyen feltételekkel. A másik opció a méregdrága albérlet. Ez egyrészt kiszolgáltatott helyzet, mert a főbérlő bármikor dönthet úgy, hogy eladja a lakást és akkor bizony menni kell, másrészt a keresetük nagy részét elviszi, tehát nem tudnak továbbra sem saját lakásra spórolni.
peterkelemen
Azért menekül el egyre több család Nyugatra, mert olyan családbaráték Orbánék. Hazudnak!
staro2
Persze, családbarát.
A mészáros, orbán, rogán,lázár,szijj,garancsi,tiborcz stb családok barátja. Mindezt irigykedve nézi a Corleone család is.
Pár ezer év és a többi magyar családra is sor kerül majd.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/10/20/tobbgeneracios-nyomorban-gondolkodunk/
Többgenerációs nyomorban gondolkodunk.
Összefoglalom. Olyan Magyarország épülget itt, ahol egyre többen egyre szarabbul élnek. Ámde semmi baj, mert később csak rosszabb lesz, ugyanis szakemberből éppen úgy hiány lesz, mint diplomásból. De nem baj, mert aki nem tanult valamiért, az még mindig jó lesz szalag mellé melósnak, minimálbérért. Amiből aztán nem tudja majd finanszírozni a gyermeke továbbtanulását, ellenben segítheti az idős, a nyugdíjból kijönni nem tudó szüleit. Sőt, gondozhatja is otthon a beteg, demens hozzátartozóját (persze szigorúan a minimálbérrel honorált napi robot mellett, mert élni kell valamiből), mert nem telik szakápoló intézmény megfizetésére. Aztán az illető maga is idős lesz, nem lesz elég a nyugdíj a megélhetésre. Ha nagyon szerencsés, a gyerek már külföldön van és talán majd tudja segíteni néhány fillérrel, hogy legalább kajára elég legyen a pénz. Mit mondjak, szép jövő. Ez a többgenerációs családmodell így, ebben a formában nekem nem igazán tetszik.
görbetükör
Én olyan kormányt szeretnék hatalomra, aki EMBERBARÁT.
karma1
Ekkora hazug dumat,... Az meri magat csaladbaratnak nevezni, aki semmibe veszi azokat a csonka csaladokat, ahol csak egy szulo nevel egy vagy tobb gyermeket, vagy eppen azonos nemuek fogadnanak orokbe gyermeket nevelni...
Buntetne azokat, akik onhibajukon kivul nem tudnak szulni, vagy nem akarnak vallalni gyermeket egy csomo elethelyzet miatt,...
Szemet, kepmutato, es nem koroszteny...:o(((
Nessy
Náluk a "család" a gyermek születésétől a nagykorúságáig tart. Onnan mindenki azt csinál, amit tud!
Szép az adójóváírás, ha van miből!
Csak attól óvjon Isten, hogy krónikus beteg gyermeke szülessen valakinek, aki állandó ápolásra szorul! Annak egy életre gyerekestől befellegzett! Fejlesztő kezelés? Ha van rá pénze!
Rétváry! Hazudj, de rajt ne kapjanak!
Hellcat
Családbarát mi? Hát elüldözött családokban a fidesz vezet az tuti.
Pálinkás Pál
Akkor lesz családbarát az ország rétiganaj,ha himbáloztok majd a lámpavason!
lampa laz
Az lenne a kisebbik baj, h ez az idióta milyen baromságokat mond, a nagyobb az, h van aki ezt el is hiszi.
Vehetném én ezt dicsekvésnek is, hiszen ők tényleg hatalmas nyertesei a saját családbarát papírba csomagolt jólétnek. Ezt a törvényt is önmagukra alkották, h még adót se kelljen fizetniük és tényleg, így aztán szép summa marad a zsebükbe, de csak az ő zsebükben.
Fradigege
Ki mondta ennek a parazita műkereszténynek, hogy nem vagyunk családbarátok?! Kósa mama most vásárolt disznótelepet.
tudode
Akkor "lenne" családbarát,. ha a FIATALOKNAK nem kellene az őseiknél meghúzódniuk, hanem a csuti főnök GYERMEKKORI ÁLMA (stadionerdők) helyett több százezer FIATAL HÁZASPÁR ÁLMA is megvalósulhatna megfizethető BÉRLAKÁS ÉPÍTÉS FORMÁJÁBAN!
.
Számoljunk:
.
Az ócsai szoc. lakótelep 80 túlárazott háza 2,4 milliárdba került!
.
A fenntarthatatlan stadionerdőre költött 300-400 milliárdból HÁNY LAKÁSSAL "lehetett volna" könnyíteni a "kilátástalan" kimenetelű kölcsönfelvétel helyett a CSALÁDALAPÍTÓKAT, HA IGAZI CSALÁDBARÁT ORSZÁGBAN ÉLNÉNK, akkor, amikor 80 milliárdért "etetik" az ÉHEZŐ GYERMEKEKET???
.
A LOGIKA, és a KÖZJÓ SZOLGÁLATA a "legutolsó" ennek a bagázsnak!!!
csipetke
A fiatalok előtt még mindig nincs perspektíva,nem mernek építkezésbe vágni,esetleg lakást venni,mert ezekből a bérekből nem lehet gyereket vállalni,és törlesztőt fizetni.Vagy ezt,vagy azt.
Nem véletlenül szállingózott ki többszázezer fiatal külföldre.Nincsenek megfizethető bérlakások,és sorolhatnám.Az bizony ritka,hogy mint Szíjjártó-papáék a kisfiuk segge alá toltak egy 270 millás házat.Én i s tolnám a gyerekeimnek,csak örülök,ha a víz felett tartom a fejem,és nem süllyedek el.
Perwool
Az adókedvezmény igazán annak jó, aki tudja érvényesíteni. Az ország jó része nem tudja érvényesíteni.
Az szja csökkentése mennyit jelent annak, aki 70-80 ezret keres? A 48 ezerről ne is beszéljünk. Az egykulcsos szja-val a gazdagok évente milliókat spóroltak meg. És a minimálbéres???
Az új lakások áfájának csökkentése nagyjából hasonló értékű intézkedés, mintha a gyémántgyűrűk árát csökkentené 10%-al . Nyilván van akinek jó, de a többségnek annyit számít, mint halottnak a csók!?Ahhoz hogy a CSOK minden előnyét kilehessen használni ötszáz-hatszáz ezer forint havi jövedelemre kellene szert tenni a család két tagjának. Innentől a dolog már kicsit nehézkes.Nem rossz ez, ha pár száz milliót keresel...
Ha meg csóró vagy, ihatsz belőle egy féldecit. Havonta. Kommerszet.
Apropó, ha ilyen jól megy...akkor a világrekorder 27%-os ÁFÁ-t, hogy nem lehet csökkenteni?
Jozefina
Családbarát!!! Igen hülye rétvári, akkó miért nem véditek meg a családokat az éhezéstól, a kilakoltatáspktól, a nyomorgástól... Vagy csak a fidesz-kdnp nagy családjára gondolsz???
Peller Anikó
@Perwool: dejszen csökkentetődött tán a hal meg a csirkeláb is, mer választási hajrá van, neked semmi sem elég? Há kinyújtom a kisujjamat azt leharapnád a karomat is?

Nem elég, hogy most egy kicsit visszaveszek a stadiomépítési boomból 2 hónapig, hogy a fene a sok buta nyugger nem képes rám szavazni mind. Mit kéne még ígérni nekik, tán a csirkecsőr is kéne?
glorianna
"A cél az, hogy Magyarország családbarát ország legyen"
Melyik családdal legyen barát?
quadrocopter
Valaki dobja ki a friss levegőre - félreugat!
simmering73
Jelenleg még ott tartunk, hogy fideszbarát. Immáron hét éve.
Perwool
@Peller Anikó: A kakastöke pörkölt sem rossz.-:)

"Ok​os vagy, ha csak felét hiszed el annak amit hallasz.Zseniális, ha tudod melyik felét."
/Robert Orben/
Eladott Ország
Te műkeresztén büdösbunkó Rétvári, két generáció hiányzik lassan Magyarországról. A gyerekek és az unokák, akik várják a rokonokat a dublini, stockholmi, londoni vagy frankfurti reptéren vagy bárhol máshol a világban. Ez egy nemzet tragédiája, amit valószínűleg soha nem fog kiheverni. Bőröndökbe zárt fájdalommal, szétszakadt családokkal és keserédes szaloncukorral együtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.