A kormánypártok előnye ettől még ugyanakkor stabil. A Jobbik kicsit növekedett, a DK a biztos pártválasztók körében megelőzte az MSZP-t. A Momentumot decemberben a novemberi 1 százalékhoz képest 3 százaléka támogatta a teljes népességet illetően.

Csökkent a kormánypártok előnye, erősödött a Jobbik és a Momentum

Fotó: Pixabay cco

A változások mértéke nem túl jelentős, de továbbra is stabil a Fidesz – KDNP-előnye, a Jobbik támogatóinak aránya picit emelkedett, a DK a biztos pártválasztók körében előzi az MSZP-t, a Momentum pedig 2 százalékot hozott

- többek között ezek derülnek ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből.

Az IDEA Intézet decemberi kutatásának eredményeit az ATV közölte.

A kutatás szerint

a tavalyi év utolsó hónapjában csökkent – de nem jelentősen – a Fidesz – KDNP támogatottsága. A teljes lakosság körében decemberben – hasonlóan a novemberihez – 33 százalékon állt a támogatottságuk, ugyanakkor a biztos szavazó pártválasztók novemberi 42 százaléka után decemberben 38 százaléka támogatta a kormányzó pártokat. A novemberihez képest emelkedett a Jobbik támogatóinak aránya: decemberben a teljes lakosság 13 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka támogatta a novemberi 11, illetve 15 százalékhoz képest.

Az atv.hu oldalon közzétett kutatásból kiderül:

a Momentum is növekedett, a novemberi 1 után decemberben 3 százalékon álltak a teljes népesség körében. De a kutatás megjegyzi, a változások mértéke olyan jelentéktelen, hogy inkább befagyott pártpreferenciákról kell beszélnünk, mintsem érdemi változásokról.

A DK a biztos szavazó pártválasztók körében előzi az MSZP-t, de szinte ugyanazzal az aránnyal (13 százalék) áll, mint az MSZP (12 százalék), a két baloldali pártot egyaránt a teljes népesség 8 százaléka támogatja.

Az LMP-t decemberben ismét a teljes népesség 5 százaléka támogatja, a biztos szavazó pártválasztók esetében a novemberi 7 százalékhoz képest 6 százalékon áll. Az adatfelvétel idején már ismét különállt az Együtt és Párbeszéd: előbbit a teljes népesség 2 százaléka, utóbbit 1 százaléka támogatta, míg a biztos szavazó pártválasztók 3, illetve 2 százaléka.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. december 18-21. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő online megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

Forrás: ATV, HVG

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
online megkérdezés... ezzel miként reprezentált a 30 % funkcionális analfabéta?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bogar1938
@cikicakk55: " a 3 elemit elvégzett segédmunkás ", tudod azt, hogyha a "3 elemit elvégzett segédmunkás," nem szarik te nem eszel?
cikicakk55
Nem lenézően mondtam a három elemit elvégzett segédmunkást. Arra próbáltam viccesen utalni,hogy egy kis piától még ezek az emberek is profi politikusokká válnak.Nem nézem le az embereket. Én egész életemben ápolónő voltam és számomra a beteg nem attól függött,hogy igazgató,vagy csak egy takarítónő,hanem ha szüksége volt a takarítónőnek rám,akkor hozzá mentem először. nagyon sajnálom,ha ez jött le neked az egész hozzászólásomból.
Equus
@Bogar1938: csak úgy, a rend kedvéért: a 3 elemit végző analfabéta arra jó, h a kockát a gömbtől megkülönböztesse és oda vigye, ahová kéred. Sok mindenre jó, de arra nem, h nyald a seggét. Ha akarod, csináld, de ne várd, h bárki utánozzon téged.
'tudod azt, hogyha a "3 elemit elvégzett segédmunkás," nem szarik te nem eszel?' - hááát ez bizonyítvány. Bizonyítvány arról, h fingod sincs a való világról, Te szegény, szerencsétlen.
Desischado
Azért kiváncsi lennék az emberek VALÓDI véleményére is! Remélem, áprilisban megtudjuk!
kukac50
A Fidesznek nincsen programja nem kormányoz fogalmuk nincs sok témáról amit újságírók feltesznek Nekik. Valami értelmes programmal előállhatna a Fidesz,mert a folytatjuk a lopást az nem elég!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél