Az MVM Paksi Atomerőmű közlése szerint nem jelent hosszútávon sem kockázatot, hogy a 4. blokk minimálisan süllyed.

A paksi atomerőmű 4. blokkjának minimális süllyedése hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot – áll az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. keddi közleményében, amely szerint 2017-ben kevesebb mint egy milliméter süllyedést mértek a szakemberek.

MVM: nem jelent kockázatot a paksi atomerőmű blokkjának süllyedése

Fotó: atomeromu.hu

A közleményben rámutatnak: rendeltetésétől, jellegétől függetlenül minden épület süllyed már az építés alatt, és azt követően is, hiszen a talaj az épület alapozása alatt a terhelés hatására tömörödik, és a megnövekedett feszültségek által létrehozott összenyomódás hatására új egyensúlyi állapot áll elő.

A paksi atomerőmű ezen sajátossága is évtizedek óta ismert és nyilvános információ – szögezi le az erőműtársaság.

A közlemény szerint az atomerőműnél a süllyedés aktuális állapotát egy 130 mérőpontból álló ellenőrző rendszer figyeli évtizedek óta. A folyamatos monitorozása igazolja, hogy a 4. blokk süllyedése lassuló, tavaly nem érte el az egy millimétert.

A süllyedés mértéke, annak egyenlőtlensége nem veszélyezteti a szerkezet épségét és funkcióját, sem az épületben elhelyezett atomerőművi technológia épségét és funkcióját – hangsúlyozta az MTI-nek Kovács Antal kommunikációs igazgató.

A közlemény emlékeztet rá, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tavaly év végén megkapta a 4. blokk üzemidő-hosszabbítási engedélyét. "Ezt követően sajnálatos módon, riadalomkeltésre alkalmas híreszelések jelentek meg a sajtóban a 4. blokki reaktorépület süllyedésével kapcsolatban" – jegyezték meg.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vladimir putin
a dinoszauruszok sem kihaltak, hanem csak beleásták magukat a föld alá.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
A rengeteg csőhálózat biztos flexibilis csövekkel van kivitelezve NA HÚZZATOK A BÜDÖS PICSÁBA, VAGY NEM ÉRTETEK AZ EGÉSZHEZ, VAGY AMI MÉG VALÓSZÍNŰBB, HOGY HAZUDTOK !!!
rdos
Az eredeti hírhez képest úgy tűnik a lényeg elsikkadt. :-( A fő gond, ha jól értettem nem is a süllyedés, hanem az egyenlőtlen süllyedés (dőlés). Az eredeti hírben 1,4 mm dőlés volt, a megengedett 1,5 mm-hez képest. Már most az eredeti hírben sem volt megadva, hogy az 1,4 vagy 1,5 mm az mm, vagy mm évente?
szaboria1
Talaj mozgás mindig is volt és lesz. 2003 óta a járdánkból lehet következtetni pedig tisztességesen lett megcsinálva. Sülyedezik ráadásul egyenetlenül. Az önkörmányzati kisburkolati követ már 3 év után össze vissza állnak sok fele.
rdos
@szaboria1: Nem volt a járda rendesen alapozva és - vagy nincs megoldva a csapadékvíz elvezetés a járdánál. Járdátok miatt őszinte részvétem. Az általam linkelt ppt bemutató szerint a C, F, D, R M pontok süllyedtek. Ebből a C és a D 12 és 8 mm-t süllyedt 1987 óta (o,3 mm középhibával). Ezek vannak a D-i (déli) szélen a IV.blokk mellett. Az F a DK-i bejáratnál van, az R és M É-ra távolabb, ahol vélelmezem pl "csak" radioaktív hulladék tároló medencék vannak - lehetnek.

A vasbeton hajlító szilárdságáról linkelek egy tanulmányt.

www.researchgate.net/publication/279905243_BETON_ES_SZALEROSITESU_BETON_HUZO-HAJLITO_SZILARDSAGANAK_MEGHATAROZASA_NEMLINEARIS_SZAMITASOKHOZ

1. ábrán látszik, hogy egy kis alakváltozásig (itt a próbatest gerendánál kevesebb mint o,1 mm-ig!) a vasbeton rugalmas, után kis erőhatásra is jelentősen elmozdul (meggyengül, eltörik). Paks képeit elnézegetve az itteni gerendák (alaptest) jóval hosszabbak, analógia alapján vélelmezhető a nagyobb lehajlás rugalmas alakváltozása (és tehát el nem törése). Nem vagyok statikus, de a számok alapján annyira nyugodt nem vagyok (az alaptesthez egyik legközelebbi C pont lehet a kritikus).

Röviden. Ne legyen igazam, de ha az egyenlőtlen süllyedés folytatódik, a gyengülés, a törés esélye biztosan nő. :-(
szaboria1
Bács-Kiskun sok homok miatt ilyen. Pl. a kertünk is érdekes a 180 n2-en 3 féle talaj van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.