A személyijövedelemadó-bevallás rendszerének átalakítása nem ért véget a tavalyi évben bevezetett adóbevallási tervezettel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a változásokról, teendőkről, lehetőségekről 2018. január hónapban minden magánszemély részére tájékoztató levelet küld – írja az Adózóna.hu oldal.

Azok az adózók, akik rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval a napokban értesítési tárhelyükre kapják meg a levelet, míg az ügyfélkapuval nem rendelkezők postai útonkapnak személyre szabott tájékoztatót 2018. január 31-éig

–írja közleményében a NAV.

Januárban mindenkit értesít a NAV

Fotó: Pixabay cco

Az egyéni vállalkozók értesítési tárhelyükre kapott levélből értesülhetnek arról az újdonságról is, hogy 2018-ban már számukra is biztosított a webes kitöltő felület használata, így ők is egyszerűbben tölthetik ki, és küldhetik be személyijövedelemadó-bevallásukat.

A postán kiküldött levelekhez a NAV az adó 1+1 százalékának felajánlására szolgáló nyomtatványt, rendelkező nyilatkozatot is mellékelte.

Az egyéni vállalkozók szja-bevallás benyújtásának határideje: 2018. február 26.

Egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélyek esetében a bevallás benyújtási határideje: 2018. május 22.

Az adóelőleg-nyilatkozatok leadási határidejére figyelmeztet az NGM

Érdemes már januárban nyilatkozni az igénybe vehető adókedvezményekről, az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével és leadásával már a januári fizetés is a kedvezmények összegével növelten érkezhet februárban – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az elmúlt évek adatai alapján mintegy 70 ezren az év elején késve adják le a szükséges nyilatkozatot a családi kedvezmény igénybevételéhez. A gazdasági tárca ezért azt javasolja, hogy

minden szülő haladéktalanul egyeztessen a munkáltatójával, és határidőben adja le a nyilatkozatát, hiszen így már a januári fizetésével egyidejűleg megkapja az adókedvezményt.

A magánszemélyeknek az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről. Ha például a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak a februárra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. Az adókedvezmény összege természetesen nem veszik el, de az összeg legkorábban jövőre az szja-bevallásban kérhető vissza, amelyhez az adóhatóság által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forintot, a kétgyerekes családoknak 35 ezer forintot, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent.

Az első házasokat a kormány a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül havi 5000 forinttal támogatja. Idén már havi 6900 forintos személyi adókedvezmény jár, például a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

A családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye egymástól függetlenül érvényesíthető, így éves szinten a családi kedvezmény mellett az első házasok kedvezménye további 60 ezer forinttal csökkenti a friss házas szülők adófizetési kötelezettségét. A családi adókedvezmény 2011 és 2018 között összesen mintegy 1900 milliárd forintot hagy a gyermekes családoknál – közölték.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon túl, hogy idén csaknem 5 millió szja-bevallást készít el, az adóelőlegből a kedvezmény lehető legegyszerűbb érvényesítésében is segíti a magánszemélyeket.

A NAV honlapjáról elérhető alkalmazással néhány kattintással, gyorsan és egyszerűen elkészíthető az adóelőleg nyilatkozat.

Az ügyfélbarát adóhivatal legújabb szolgáltatása, az adóelőleg-nyilatkozat alkalmazás elérhető a www.nav.gov.hu anyaoldalon.

Forrás: adozona.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.