30 százalék nem szereti ezt a jogintézményt, de mégsem venné vissza a szavazati jogot.

70 százalék nem ért vele egyet, 40 százalék el is venné a határon túli magyarok szavazati jogát. A társadalom negyede az állampolgárságtól is megfosztaná a 2010 óta honosított egymillió embert.

A döntő többség elutasítja a határon túliak szavazati jogát

A teljes népesség mindössze ötöde ért egyet azzal, hogy a határon túl élők is voksolhatnak a parlamenti választáson – derül ki a Republikon Intézetnek a 24.hu megbízásából készült felméréséből.

Ugyanakkor azok, akik ellenzik a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok szavazati jogát, megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni ezt a jogot: a megkérdezettek 40 százaléka fosztaná meg őket a szavazás lehetőségétől, 31 százalék viszont ellenérzései dacára sem venné vissza a választójogot.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, archív

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az állampolgárságot meghagynám, a szavazati jogot nem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
Milyen százalék?
Engem nem kérdeztek, érvénytelennek nyilvánítom az egész akciót.
Pedig jöhettek volna, nyitva is hagytam az ajtót...
Nessy
Legyenek kettős állampolgárok, de ne szóljanak bele az életünkbe, és legfőképpen ne közpénzből támogassanak egy pártot! Azt sok pénzt nem a fidesz, mint párt adja, hanem a költségvetésből veszi el a kormány a mi kárunkra! Jó lenne ha ezt is tudnák, ha egyáltalán tudnak magyarul. Hiszen van, ahol úgy árulják az állampolgárságot, mint piacon a dinnyét!
karma1
@Nessy: Nem az a lenyeg - szerintem - , hogy valaki milyen regen kapott meg egy jogot : ebben az esetben a kettos allampolgarsaghoz a szavazati jogot, pluszkent. Az attol a naptol 100 %-osan el, amelyik naptol megitelik - tehat akar visszaveszik, akar nem ezt a jogot, NEM ezert nem szabadna atszavazniuk Romaniabol, hanem azert, mert maga a kettos allampolgarsag nem jelenti azt, hogy Te KETTOS dolgot tudnal EGYIDOBEN muvelni...
Vagyis en hiaba vagyok magyar allampolgar is, meg itteni is, egyszerre, egyidoben csak EGY allampolgarsag szerint tudok elni, vagyis az ujzelandi szerint. Az az allampolgarsag, amelyiknek NEM az orszagaban elek, az csak egy jelkepes dolog, mert nem erzem sem a hatranyait, sem az elonyeit. Ha itt elkovetek valamit, akkor az itteni torvenyek szerint fognak elitelni, nem a magyar torvenyek szerint. Ha viszont Magyarorszagra utazom, es ott sulyosabban itelnek meg a buncselekmenyemet, akkor ne csodalkozzak, hogy a magyar rendorok lekapnak, es bekasztliznak, mert a magyar allampolgarsagom a magyar torvenyek betartasara kotelez.
Tehat amig valaki FOLYAMATOSAN mondjuk Csikszeredan el, de kettos allampolgar, addig semmilyen mas torveny nem vonatkozik ra, kizarolag a roman, viszont a roman tarsadalom elonyeit is elvezi (ha vannak ilyenek).
Nekunk, magyaroknak sikerult elernunk, hogy egy csikszeredai vagy egy ukran csalassal megkaphassa a magyar elonyoket is (300 ezres nyugdij, ingyenes orvosi ellatas formajaban). Viszont nem "elvezik" orban szemet intezkedeseit, amivel az otthon elo magyarok eletet keseriti.
Ha van egy erdelyiben annyi gerinc, hogy nem szavaz at, nem vesz fel magyar nyugdijat, nem megy at magyar korhazba kezeltetni magat, akkor tartsa meg a magyar allampolgarsagat, mint fontos reszet az identitasanak. De ez JELKEPES, vagyis nem kapcsolhato ossze a kovetkezmenyekkel jaro szavazati joggal.
NE SZAVAZHASSON SENKI SEM, AKI NEM OTTHON EL ELETVITELSZERUEN!!!
quadrocopter
Még a leghülyébbek számára is csak logikus lehet, hogy aki nem éli meg szavazata örömélt/bánatát, következményeit, az ne szavazzon oda , ahol nem éli át annak eredményét. Pont.
Desischado
@karma1: Leírtad a lényeget helyettem is. Ha nem itt él, nincs joga a sorsunkról dönteni. El a szavazati jogot tőlük, de tüstént! Eladnak bennünket orbán juttatásaiért! Gerinctelen férgek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.