30 százalék nem szereti ezt a jogintézményt, de mégsem venné vissza a szavazati jogot.

70 százalék nem ért vele egyet, 40 százalék el is venné a határon túli magyarok szavazati jogát. A társadalom negyede az állampolgárságtól is megfosztaná a 2010 óta honosított egymillió embert.

A döntő többség elutasítja a határon túliak szavazati jogát

A teljes népesség mindössze ötöde ért egyet azzal, hogy a határon túl élők is voksolhatnak a parlamenti választáson – derül ki a Republikon Intézetnek a 24.hu megbízásából készült felméréséből.

Ugyanakkor azok, akik ellenzik a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok szavazati jogát, megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni ezt a jogot: a megkérdezettek 40 százaléka fosztaná meg őket a szavazás lehetőségétől, 31 százalék viszont ellenérzései dacára sem venné vissza a választójogot.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, archív

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az állampolgárságot meghagynám, a szavazati jogot nem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Nagy nemzethy agyagedények...jöhet a vélemény!!!
justhpeter
Az állampolgárságot meghagynám, a szavazati jogot nem.
lampa laz
Én a 40%-ot képviselem, bár nem kérdeztek meg.
Cicamama55
@justhpeter: Én is! Annál is inkább, mert eredetileg így volt tálalva nekünk, a kettős állampolgárság lehetőségének felvetésekor. Az ellen nem volt ellenvetésem.
papa.49
@justhpeter: Egyetértek veled semmi szükség a kibicekre akik a partvonalról kiabálnak be !!!
RonaGyuri
a cikk zavaros és pontatlan, egy csomó dolgot zagyvál össze. A kérdések is ilyenek voltak???
Nessy
Már elnézést, de én sem szólok bele a határon túliak sorsába, ergo ők se avatkozzanak az enyémbe! Majd akkor szavazzanak, ha életvitelszerűen itt élnek, adóznak.
Mindig arról szövegelnek, hogy senki ne avatkozzon a belügyeinkbe. Helyes! Akkor ehhez is tartsa magát pártunk és kormányunk!
Persze, kellenek a megvásárolt, ellenőrizetlen szavazatok!
lópicigáspár
Érdekes dolog ez a szavazati jog! Jelenleg ugye úgy áll, hogy valamit valamiért, szóval aki a fityesztől kapott így-úgy állampolgárságot, annak ezekre is kell szavaznia. Személy szerint, néhány kritériumhoz kötném:-Életvitelszerűen éljen Magyarországon legalább egy évet a választások előtt. - El tudja olvasni mi van a szavazólapra írva, mert különben könnyen befolyásolható, hogy melyik karikában írjon alá - ha lehet, ne egy kisegítő intézményben végezze el a hat elemit húsz év alatt!
RonaGyuri
@Nessy: ne már; mármint, hogy ellenőrizetlen??? Számos példát tudok sorolni arról, hogy a helyi magyar szervezetek aktivistái hogyan "segítenek" a szavazóknak! =))
magyarbakancs
Talán azt is figyelembe kellene venni azoknak a határon túli honfitársainknak ,hogy mi jogon formál véleményt a szavazatával ha nem érintett az itteni dolgokban.
Személy szerint én elvenném a állampolgárságot és csak annak adnám meg aki legalább 3 évet itt élt.
Eladott Ország
A szerzett jog is visszavehető.A visszaható hatály tilalma nem foglalja magában a korábban kialakult állapotok, jogi helyzetek megváltoztatásának tilalmát, esetenként mégis komoly megfontolások szólnak az ilyen tilalom mellett. Ezt nevezik gyakran a szerzett jogok védelme elvének. Ez az elv általánosan már csak azért sem lehet irányadó, mert az a társadalmi változásokat csaknem lehetetlenné tenné. Ezért mindig konkrét körülmények, közöttük az adott jogviszonyok és jogi helyzetek politikai és jogpolitikai mérlegelésétől függ, hogy mennyiben fogadják el a jogalkotás vagy annak alkotmánybírósági kontrollja során a jóhiszeműen szerzett jogok védelmének elvét, például hogy megillesse-e továbbra is a jogosultat a kiemelt nyugdíj.
Hellcat
Hát igen érdekes módon erről sem kérdezte meg a qrbán a népet...pedig nagyon azt hajtogatják mennnyire fontos ami a nép akar...
lópicigáspár
@Eladott Ország: A nyugdíjat már rég elbarmolták, a visszamenőleges törvénykezés pedig bevett szokás! :((
Nessy
Nem olyan régi ez a szavazati jog, hogy komoly "szerzett jog" lenne.
Arról nem is beszélve, hogy a lakosság nagy része nem ért vele egyet, és nem kellően alátámasztott a megadása.
Arról nem is beszélve, hogy pártunkat és kormányunkat a valóban évtizedes szerzett jogok sem igazán érdeklik, ha nem érdekük a fenntartása.
sokanvagyunk
@magyarbakancs: Csak egy kis javítás: honfitárs: "egy hazában, egy helyen született...", a külföldi magyar ajkú: nemzettárs.
Eladott Ország
@lópicigáspár: A visszamenőleges törvényhozás Rákosi elvtársnál, illiberáliséknál, diktatúráknál szokás.
Eladott Ország
@Nessy: " pártunkat és kormányunkat a valóban évtizedes szerzett jogok sem igazán érdeklik, ha nem érdekük a fenntartása." Csak az örök hatalom érdekli a fideszes bűnözőket!
Sámannus
Kezdjük azzal, hogy miért üldözi ez a kormány a népét. Miért kell a kivándorlást választaniuk.Ez a társaság már internacionalista szintre emeli a külpolitikát, mindenhol élharcos, ahol az illiberális beavatkozásra lehetőséget lát Eu. bomlasztása orosz, török,, kínai érdek ez a hazaáruló társaság kiárúsítja az országot, lezülleszt mindent amire az állam építhet, amivel a polgárait megvédheti.A tetejében konszenzus nélkül hozott döntéseket, amit kétharmad esetén sem tehetett volna meg.
Az ország a hatalomba maradásuk esetén tönkremegy. A hatalmas károkat okoztak, a bűneik arányában felelősségre vonhatók a hatalommal való visszaélés vádjával.
Jozefina
Az állampolgárság (mint jelképesen az anyaországhoz való tartozás) egy elfogadható dolog.
De, amiket ennek indokaként a határon belül élő, itt adózó magyarok kárára ehhez csatoltan megkapnak, azzal messzemenőleg nem lehet egyetérteni: Pl. szavazati jog (ráadásul sokkal előnyösebben, mint a külföldön dolgozó magyaros esetében), a nyugdij fizetés, az egészségügyi ellátás, a sport és mindenféle más indokkal elköltött sok-sok milliárd, az egyházak támogatása, stb...
kissé felnőttem
Igazságügy miniszter ezt indoklota bár körmönfontan tevé mert ugye állandó lakás itt életvitel szerüen??? meg hogy miért is nem lehet leválasztani az állampolgárságtól a szavazati jogot? szerintem: mert ők ugy akarják máskép nem nyernek, én meg azt, hogy ha több jogot élvez mint én akkor miért fizessek adót, vagy majd mi is átmegyünk a szomszédékhoz mikor hová enni és szavazni Ők ottkintről eldönthetik én hogyan éljek???
ez meg kiszolgáltatottság máskép egymást uszitó valami ami majd 100 évig is kihat Ma meg értelmetlen mivel unió ez is az is.
vukkocska
@Eladott Ország: "liberáliséknál" nem volt visszaható hatályú törvény, azt a Fidesz kezdte el a hivatásos állományú nyugdíjasoknál, amikor járadékost csináltak belőlük, és meg is adóztatták őket. Ők törvényesen, cca 40 éves jogszabály alapján mehettek nyugdíjba. A Fidesz kezdte el, hogy a végkielégítések visszafizetésére kényszerítette az akkori jogszabályban törvényesen kifizetett összegeket. Akik beperelték a kormányt, meg is nyerték a pert az EU-s bíróság előtt. Ezt persze azért kellett a Fidesznek meglépni, hogy még pofátlanabb, százmilliós végkielégítést fizethessen ki pártkatonáiknak. ... és van még egy pár ilyen. Ja, hogy a Fidesz megengedheti magának mert diktatórikus módszerekkel kormányoz, az más. Egyformán gondoljuk, csak én most tárgyiasítottam egy kicsit.
csipetke
Egyértelmű,csak az szavazhasson,aki itt él,és szív velünk együtt,mint a torkosborz.
endeavor
Mindenki magából indul ki.
Ezek a geci románok nem magyarok.
Azért mert tudsz magyarul, nem vagy magyar, csak tudsz magyarul.
Amikor megnyíltak a határok, egyből Magyarországra jöttem volna.
De ezek a geci románok, akik tudnak magyarul is, nekik jó ott Romániába az üldözés ellenére is.
Ezek a geci románok, akik tudnak magyarul nem, hogy nem építik Magyarországot, hanem még gyengítik is.

Ott baszódott el minden bennem, hogy egy geci román megvert öt magyart (ezt a szégyent - biztos csak fidesznyikes nyikhajok voltakt).
Ezért most én meg fogok verni öt romániai magyart - CSÚNYÁN !!!
Kirángatlak a román rendszámú kocsidból, és péppé verlek - TE GECI ROMÁN MAGYARUL IS BESZÉLŐ FATTYÚ !!!
endeavor
Ja, mert a romániai magyarok fattyúk - csak.
Tudod mi a fattyú fogalma?
A romániai magyarok kimerítik ezt a tételt.

GYERE HAZA MAGYAR !!!
A romániai fattyúk - valamiért, nem is tudom, miért - nem reagálnak erre a felhívásra.
Tehát ezek a geci ROMÁNOK, akik magyarul is tudnak, nem MAGYAROK - mert nem jönnek haza, mert nem érzik hazájuknak Magyarországot, és nem éreznék magukat jól közöttünk, magyarok között.

Az erőszak erőszakot szül.
De vannak évtizedek, évszázadok, amikor már minden mindegy - csak pusztuljon a férgese.
Szétbaszódik minden?
Elpusztul az egész föld?
Ki a faszt érdekel ebben a formában ennyi gyökér aljas emberrel övezve?

Odáig kéne eljutnod a gondolkodásban, hogy igazából nincs veszteni valód.
És ha eljutsz erre a pontra, szabaddá válsz! - mindentől, és mindenkitől
Nincs veszteni valód !!!
Harcolj azért, amit akarsz.
A sok balfék próbálja rád erőltetni a maga akaratát...
Ne nyeld be mások szarát !!!
gazdag dezső
Hát valóban nem kellene ,hogy az itt nem élő emberek dönthessenk rólunk ak,ik itt élünk ,adózunk...! Nekünk kell viselnbi ,adózni,és élni együtt a kedvenc újgazdagokkal !Akik a mi pénzünkön lettek gazdagok.
hetöndöe
@vukkocska: Csak a pontosság kedvéért.A fegyveres erők jogállásáról szóló törvényt Horn Gyula miniszterelnöksége alatt született 96 vagy 97-ben.Ez alapján mehettek el sokan nyugdíjba akár 40 évesen is.Sokan köszönhetik neki,mégis köpködik,pedig nem is tudják ezzel micsoda kincset kaptak a kezükbe.Bár volt kollégáim közt nem sok akad,aki rajong érte.:-)DDD
Borsodi
Ha Magyar éljen itthon éhbérből rabszolgaként és istenítse Orbánt! Viszont ha Romániában él,ne szavazhasson.nekünk minisztert.Orbán a külföldön élő Magyarokkal a szavazatukért jótékonykodik,a mi kárunkra..Ezt nem szabad engedni! Eltudnám képzelni, hogy valójában nem is fognak szavazni,mégis lesz érvényes szavazatuk Orbánra.
Nessy
@Borsodi: Lesz bizony, nem is kevés! Hiszen a kutya sem ellenőrzi, hogy ki töltötte ki a levelet, és húzta be az X-t. Hiszen az adatok az ottani aktivistáknál rendelkezésre állnak! Még a holt lelkek is fognak szavazni.
Desischado
Ha nem itt él, nem itt adózik, és nem kell viselnie semmilyen következményét a szavazatának, akkor coki a szavazástól! Capisi, határon túli árulók, akik eladtátok magatokat pénzért, - a MI pénzünkért!!! - a csuti féregnek!
patyuka
@Eladott Ország: Ez esetben én már magát a "szerzett jog"-i státuszt/kategóriát is megkérdőjelezem, méghozzá éppen a "szerzés" valósságát/valótlanságát illetően. Ugyanis: milyen effektív ténykedésükkel "szerezték" meg ezek az alanyok azt a bizonyos jogot? Annak gyakorlásáról meg konzekvenciáiról már nem is szólva, mert még a legszofisztikáltabb védőbeszéd sem tudja annulálni azt a tényt, hogy annak az aktusnak a nyomán mi minimum "szenvedő alannyá" silányulunk saját hazánkban!
Eladott Ország
@patyuka: Jelen esetben a szerzett jog megszerzése is megkérdőjelezhető.
Csizmás Kond
Ez a határontúli jog ma az egyik leginkább használt hülyegyeteketető. Az a háromszázezer szavazati jog nem háromszázezer szavazatot jelent...de a hülyének magyarázhatsz.
vukkocska
@hetöndöe: 1996-ban az 1996. évi XLIII. tv. szabályozta a fegyveres erők tagjainak jogállását. A Horn kormány 2. évében.
peterkelemen
Naná takarodjanak a picsába Orbán talpnyalói! Élősködő férgek. Ráadásul köztük volt szekusok és bűnözők is vannak. Szégyen!
Rockxy
Milyen százalék?
Engem nem kérdeztek, érvénytelennek nyilvánítom az egész akciót.
Pedig jöhettek volna, nyitva is hagytam az ajtót...
Nessy
Legyenek kettős állampolgárok, de ne szóljanak bele az életünkbe, és legfőképpen ne közpénzből támogassanak egy pártot! Azt sok pénzt nem a fidesz, mint párt adja, hanem a költségvetésből veszi el a kormány a mi kárunkra! Jó lenne ha ezt is tudnák, ha egyáltalán tudnak magyarul. Hiszen van, ahol úgy árulják az állampolgárságot, mint piacon a dinnyét!
karma1
@Nessy: Nem az a lenyeg - szerintem - , hogy valaki milyen regen kapott meg egy jogot : ebben az esetben a kettos allampolgarsaghoz a szavazati jogot, pluszkent. Az attol a naptol 100 %-osan el, amelyik naptol megitelik - tehat akar visszaveszik, akar nem ezt a jogot, NEM ezert nem szabadna atszavazniuk Romaniabol, hanem azert, mert maga a kettos allampolgarsag nem jelenti azt, hogy Te KETTOS dolgot tudnal EGYIDOBEN muvelni...
Vagyis en hiaba vagyok magyar allampolgar is, meg itteni is, egyszerre, egyidoben csak EGY allampolgarsag szerint tudok elni, vagyis az ujzelandi szerint. Az az allampolgarsag, amelyiknek NEM az orszagaban elek, az csak egy jelkepes dolog, mert nem erzem sem a hatranyait, sem az elonyeit. Ha itt elkovetek valamit, akkor az itteni torvenyek szerint fognak elitelni, nem a magyar torvenyek szerint. Ha viszont Magyarorszagra utazom, es ott sulyosabban itelnek meg a buncselekmenyemet, akkor ne csodalkozzak, hogy a magyar rendorok lekapnak, es bekasztliznak, mert a magyar allampolgarsagom a magyar torvenyek betartasara kotelez.
Tehat amig valaki FOLYAMATOSAN mondjuk Csikszeredan el, de kettos allampolgar, addig semmilyen mas torveny nem vonatkozik ra, kizarolag a roman, viszont a roman tarsadalom elonyeit is elvezi (ha vannak ilyenek).
Nekunk, magyaroknak sikerult elernunk, hogy egy csikszeredai vagy egy ukran csalassal megkaphassa a magyar elonyoket is (300 ezres nyugdij, ingyenes orvosi ellatas formajaban). Viszont nem "elvezik" orban szemet intezkedeseit, amivel az otthon elo magyarok eletet keseriti.
Ha van egy erdelyiben annyi gerinc, hogy nem szavaz at, nem vesz fel magyar nyugdijat, nem megy at magyar korhazba kezeltetni magat, akkor tartsa meg a magyar allampolgarsagat, mint fontos reszet az identitasanak. De ez JELKEPES, vagyis nem kapcsolhato ossze a kovetkezmenyekkel jaro szavazati joggal.
NE SZAVAZHASSON SENKI SEM, AKI NEM OTTHON EL ELETVITELSZERUEN!!!
quadrocopter
Még a leghülyébbek számára is csak logikus lehet, hogy aki nem éli meg szavazata örömélt/bánatát, következményeit, az ne szavazzon oda , ahol nem éli át annak eredményét. Pont.
Desischado
@karma1: Leírtad a lényeget helyettem is. Ha nem itt él, nincs joga a sorsunkról dönteni. El a szavazati jogot tőlük, de tüstént! Eladnak bennünket orbán juttatásaiért! Gerinctelen férgek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.