Ebben az évben nem emelkedik a közmunkások bére, miközben a minimálbér 8 százalékkal növekszik.

Továbbra is nyílik az olló a két dolgozói réteg keresete között, miközben vitathatatlanul növekszik a legszegényebb társadalmi réteg munkaerő-piaci aktivitása – írja az atv.hu.

A Policy Agenda elemzése szerint ugyanakkor ez a társadalmi egyenlőtlenség növekedését hozta.

Egyre nagyobb bajba kerülnek a közmunkások

2017 eleje óta változatlan a közmunkások bére, miközben a minimálbér idén 8 százalékkal növekedett. Ennek hatására 2018-ban a közmunkások a minimálbérnek 59 százalékát keresik meg, pedig ugyanúgy 8 órában foglalkoztatják őket.

2011-ben – amikor a második Orbán-kormány szétválasztotta egymástól a minimálbért és a közfoglalkoztatotti bért – ez az arány kb. 78 százalék volt, és már akkor is hatalmas felzúdulás volt az új bérrendszer ellen.

Társadalompolitikai szempontból nehezen vállalható döntés volt, hogy a közfoglalkoztatotti kasszából év végén 27,5 milliárd forintot átcsoportosítottak tizenkét programra. Ezeknek 90 százaléka a Népligeti rekonstrukciós programot, és sporttámogatásokat jelentett.

(atv.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Rosta Tibor, archív

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Folytatódik a legszegényebbek kifosztása.
nezelodo
Maga a közfoglalkoztatás is egy szomorú, de valós jelenség, nem éppen személyiséget és jövőt épít, és főleg nem szakmát ad. Én a másik oldalát világítanám most meg. Ha egy kisvállalkozó a fotón is látható módon dolgoztatná védőfelszerelés, és vélhetően kezelői vizsga nélkül az alkalmazottait, még az unokája is a munkavédelmi felügyelet kirótt bírságait fizetné. Az ilyen módon végzett gépi munka a dolgozóra és a környezetére is veszélyes, amit nem csak az itteni fotón, de a napi gyakorlatban is látható a közterületeken.
kukac50
Orbán terv: Eltapossa a szegényeket! Volt 8 éve,hogy bizonyítson,nem tette!
Mészáros Lőrincet és barátait kiemelte a szarból.
nezelodo
@kukac50: Mészáros Nemstróman Lölők lettek a nagy ricsajjal hazudozva beharangozott családi gazdaságok sokasága helyett is. A hazudozás meg közben alaptulajdonságuk lett, és elnevezték fideszes politikának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.