Ha egy vezető azt szeretné hogy a legjobb emberei ne hagyják el, és sokáig dolgozzanak együtt vele, akkor körültekintően kell eljárnia. 

1. Visszatartani a dicséretet.

Könnyű alábecsülni egy vállonveregetés értékét, különösen akkor, ha top munkavállalókról van szó, hiszen róluk azt tartják, hogy eredendően motiváltak. Mindenki szeret a dicsőségben fürödni és ez alól azok sem kivételek, akik keményen és mindent beleadva dolgoznak. A menedzsereknek sokat kell kommunikálniuk a beosztottaikkal ahhoz, hogy megtudják, mi az ami őket jó érzéssel tölti el: van, akit négyszemközt kell dicsérni, másokat a többiek előtt kell elismerni, és természetesen a kiemelkedően elvégzett munka után a jutalom sem maradhat el.

2. Túlterhelni az embereket.

Egy kiváló munkaerő könnyen kiéghet, ha nagyon túlterhelik. A vezetők számára ez valódi csapda. A túlteljesítő dolgozók ugyanis zavarba jönnek attól, ha további terheket rónak rájuk, mert úgy érzik, mintha megbüntetnék őket. A Stanford Egyetem új kutatása szerint,

ha a heti összmunka meghaladja az 50 órát, akkor a teljesítmény meredeken csökkenni kezd, ha pedig túllépi az 55 órát, akkor olyannyira alacsony lesz, hogy már semmit sem érdemes végezni.

Ha egy menedzser növeli egy munkavállaló terhelését, mindig kell valamit adnia cserébe, dicséretet, előléptetést, más beosztást, különben a tehetséges alkalmazott inkább odébbáll.

3. Visszafogni az embereket.

Ha egy jó munkavállaló szeretne előrelépni, komolyabb beosztást kapni és ezt a menedzser nem veszi figyelembe, akkor azzal gúzsba köti a lelkesedését, és ezzel arra készteti, hogy új munka után nézzen. A legtehetségesebb munkatársaknak sokkal fontosabb a visszacsatolás, mint a kevesebb talentummal megáldottaknak.

4. A vádolós játszma.

Ha egy vezető túl büszke ahhoz, hogy beismerje a hibáit, vagy rendszeresen kipécéz másokat a kollektíva előtt, akkor olyan légkört hoz létre, ami tele van félelemmel és szorongással.

A dolgozók úgy érzik, mintha folyamatosan aknamezőn járnának.

A jó vezető ahelyett, hogy másokra mutogatna, amikor valami rosszul megy, igyekszik együttműködni a csapata tagjaival, és a megoldásokra fókuszál. Akik pedig valamilyen baklövést követtek el, azokat félrevonja és nem nyilvánosan megszégyeníti

Hat ostobaság, amivel a főnök megkeserítheti a kollégái életét

Forrás: Pixabay/Goumbik

5. A kirúgással való örökös fenyegetőzés.

Egyes vezerők úgy tartják, hogy a megfélemlítés célravezető. Ez egy rövidlátó módja a dolgozók motiválásának. Ők ugyanis azt érzik így, hogy jobb továbbállniuk olyan helyre, ahol jobban megbecsülik őket.

6. Nem hagyni, hogy az emberek kövessék a szenvedélyeiket.

A tehetséges alkalmazottak szenvedéllyel fűtöttek. Ha ezt bátorítják, akkor növekszik a teljesítményük és elégedettebbek lesznek a munkájukkal. Vannak viszont olyan menedzserek, akik ezt vissza akarják szorítani. Pedig ők tévednek: kutatások bizonyítják, hogy azok, akik a munkájuk során kiélhetik a szenvedélyeiket, megérezhetik a flow-élményt, azok ötször hatékonyabban dolgoznak.

Címlakép: Pixabay/Goumbik

(Forbes)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.