A közép-európaiak csaknem fele – 49 százaléka – elégedetlen az Európai Unió brüsszeli vezetésével – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából.

A kutatásban – amely 2017. szeptember 26. és október 27. között készült Magyarország mellett további tíz közép-európai államban országonként ezer ember megkérdezésével – az áll, hogy 53 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Európában, de a megkérdezettek háromnegyede (73 százaléka) EU-tag maradna.

A románok a legelégedettebbek

Leginkább a románok (58 százalék), szlovének és a lengyelek (49-49 százalék) elégedettek Brüsszellel. A kritikusabbak táborát a szlovákok (71 százalék), a csehek (69 százalék) és a magyarok alkotják (57 százalék), viszont érdekesség, hogy a németek 58, míg az osztrákok 50 százaléka ugyancsak elégedetlen Brüsszellel.

A többség maradna

A felmérés eredményei szerint a lakosok ötöde (18 százaléka) léptetné ki államát az EU-ból. A csehek 31, a horvátok 25, de a németek és szlovákok 23-23 százaléka is ezen az állásponton van, míg leginkább az osztrákok (86 százalék) és a lengyelek (84 százalék) támogatják a tagságot.

Hozzátették, a magyarok 71 százaléka az EU-tagság mellett van, ezzel ellentétes véleménnyel csak 14 százalék bír. A nem EU-tag szerbek 61 százaléka a csatlakozás mellett áll.

Rossz irány

A megkérdezettek 53 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok Európában, és mindössze 40 százalék elégedett. A legkedvezőbben a románok (57 százalék) és a szerbek (52 százalék) vélekednek, a szlovákok és csehek kétharmada (69, illetve 64 százalék) viszont elégedetlen. Legtöbben a magyarok körében (68 százalék) számítanak elégedetlennek – fűzték hozzá.

Címlapkép: Pixabay/pixel2013

(Magyar Idők)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
NEM CSODA, HOGY ELÉGEDETLEN:
2017. december 22., 08:33 Orbán: Magyarország megáll a saját lábán, nincs szüksége más pénzére.
2018. január 10., 18:41 Orbán Viktor: "Sorsdöntő lesz a 2018-as év
„AMENNYIBEN AZ EURÓPAI UNIÓ NEM TUD PÉNZÜGYI TÁMOGATÁST ADNI, KÍNÁHOZ FORDULUNK"
Hát akkor mi is a helyzet? Én csak találgatok, mert olyan bizonytalan vagyok.
1, Bölcs és előrelátó kormányunktól azért az az emberfeletti teljesítmény nem várható el, hogy teljes 19 napra előre lásson.
2. Valaki össze-vissza hazudozik. Még akkor is, ha sohasem hazudott.
3. A kínaiak lába a mi lábunk is. Ebben az esetben tényleg sok lábon állunk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vladimir putin
Na ja, kéne valami szakszerviz az EU-nak, hogy megtudja, hogyan lopnak a cigányok.
(például vagy a bolgárok, vagy a románok, vagy a Mészáros-Orbán vonóskettes lopik.
Putyin vezényletével)
kereső
@Yoda69: azzal foglalkozzanak a belgák.Nem is értem, hogy mi bajunk van nekünk azzal a szerencsétlen várossal?Vagy hülyén fogalmaznak Mrázék,és az EU-ról van szó?,vagy a NATO-ról?Ez is fideszül van.
Csizmás Kond
Süt, már ma a a zunió is elégedetlen önmagával, ugyanis ha az őt pénzelő mágnásoknak nem tudnak kellően és mindenben a kedvükben jármi ( mint pl a hontalanság megvalósítása, az etnikumi feszültségek megszüntetése, a migráció és egyben a rabszolgaság felgyorsítása ) megszűnhet a munkahelyük...
nevemnick
Bírom az ilyen elégedetlen, nem elégedett, kilépne meg belépne, de aztán mégis jó, de ha nem akkor is jó felméréseket.
Kavarnak össze-vissza mint Mariska éjszaka a pottyantós árnyékszéken az újságpapír után...
quadrocopter
Jogos az elégedetlenség, mert mér régen oda kellett volna keményen b***ni a Genyónak, hogy érezze a törődést!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.