Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában: a kór a magyar, illetve az ukrán határtól is alig néhány kilométernyi távolságra található Szatmár megyei Mikola (Micula) egy háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatokat.

A romániai Mikolában (Micula; Szatmárnémeti járás) háznál tartott, elpusztult disznók kapcsán merült fel az afrikai sertéspestis gyanúja január 6-án.

Az érintett gazdaság a magyar-román határtól alig több mint 7 km-re található.

Az sertéspestis tényét csütörtökön a román Nemzeti Laboratórium is megerősítette. A gazdaságban lévő, még élő sertéseket hatósági intézkedésre leölték, majd ezt követően a fertőtlenítést is haladéktalanul elvégezték a szakemberek.

A korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása.

Fontos, hogy a sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelet minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a NÉBIH honlapján.

Címlapkép: Pixabay/12019

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nyugi. Orbán megvéd ettől is mindenkit.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...afrikai sertéspestis...azt ugye tudjátok hogy az európai sertéshúsfogyasztás hatvan százaléka importból származik és annak a hatvanszázaléknak a fele középafrikából..
human
Nyugi. Orbán megvéd ettől is mindenkit.
Lepényleső
Na ugye,hogy közelít a sivatag! Felcsúton a stadion mellé a hentes már piramist farag?
Cicamama55
Na akkor drágul a sertés hús...Mondjuk, éppen tegnap láttam, hogy a lapocka ára 1.250 Ft, az oldalas 1500 Ft, a köröm 700 Ft...Az ÁFA csökkentés óta felhúzott jócskán az ár, akkor 850 Ft volt a lapocka mifelénk, az oldalas -azt nem érintette a csökkentés 1.150 volt. Ahhoz képest, hogy az elmúlt évben hivatalosan 2.6 % volt az infláció, hát ez bizony nem annyit mutat! Na meg a sajtok, tejek ára is nagyot ugrott 1 éven belül! 1450/kg helyett 1.850 Ft lett a trapista. Nyáron a baromfi vészt rebesgették, s mi lett a vége, 60 Ft-os tojás...Ezek a százalékok nagyon sokkal magasabbak, mint a 2.6, amit a kormány kiszámolt!!
human
Még szerencse, hogy ott a kerítés.
Eladott Ország
@human: Orbán és csapata, majd felzabálja értünk a pestis disznót.
quadrocopter
Szóval most meg ezért lesz olcsóbb a sertéshús! Persze, mindössze 1 hónapig!
Rockxy
Már a háztájiban is ipari módszerekkel állítanak elő húst(?) eladásra!
Nem saját fogyasztásra!

Aki húst akar enni, igazi húst, az létesítsen háztáji gazdaságot és akkor igazi, saját maga által ellenőrzött kajához juthat.
Ennyi.
Különben meg a disznóhústól reumát, meg köszvényt lehet kapni.
De nem kötelező. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.