A piaci szakértő szerint a világpiaci árak alapján a gáz és a távhő árát akár 10-20 százalékkal, a villanyét 5-10 százalékkal lehetne lefaragni.

Az alacsony beszerzési árak révén mérsékelni lehetne a lakossági energiaárakat – idézi az MTI a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértőket.

A 2013-as év végén a földgáz jegyzési ára az európai piacokon megawattóránként 26 euró volt, mostanra 19 euró körüli szintre állt be – mondta a lapnak Pletser Tamás. Az Erste Bank energiaipari elemzője hozzátette: Magyarország ráadásul a lakossági gázfogyasztásnak mintegy 70-80 százalékát orosz forrásból szerzi be, amelynek a jelenlegi ára 15 euró körül mozog, de eltérően a szabadpiacoktól, amelyeken különvált az olaj – éppen gyorsan növekvő – árának és a földgázénak a mozgása, az orosz forrásból származó gáz árát bizonyos olajtípusok ármozgása alapján határozzák meg.

A földgázárak most akár 10-20 százalékkal lefaraghatók lennének

a szakértő szerint.

Hasonló a helyzet a villamos energiával is. Az áram ára az azonnali piacokon 3 évvel ezelőtt 48 euró volt megawattóránként, most pedig 41 euró közelében mozog, így ennél az energiatípusnál is lehetséges lenne

az 5-10 százalékos tarifalefaragás

– írja a Magyar Nemzet,

A távhő esetében hasonló a helyzet a gázárakéhoz, miután a hőerőművek nagy része földgázzal működik – mutattak rá szakértők. Szerintük 10-20 százalékkal itt is visszanyeshetők lennének az árak.

Pixabay/kschneider2991

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Az nem cél,,,,hogy a mezei polgár jól érezze magát ebben a szájba lökött Tébolydában..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Na akkor nálunk ismét minden drágább lesz,kivéve a béreket.
vladimir putin
@Lepényleső: ez akár igaz is lehet itt, Abszurdisztánban, már csak az a kérdés, hogy azt a lóvét, ami évek óta halmozódik a "rezsicsökkentés plusz bevétel" rovatban, melyik gyökér nyúlta le.
Clavigo
Az nem cél,,,,hogy a mezei polgár jól érezze magát ebben a szájba lökött Tébolydában..
lampa laz
Ebből is kampányfogást csinálnak, mert a fideszes birkákat meg fogják győzni, h a rezsicsökit nekik kell köszönni. A köztévé, dagadtvajna, mélyszaros meg a koszos hazug bulvárlapjaik nem fogják elmondani, megírni, h a piaci viszonyoknak köszönhető az energia csökkenés. Elég garancia a sok hülye báromnak, ha bunkórezsisziszi, beleokád a levegőbe.

Ilyenkor sem jut eszébe egy gondolkodni tudónak sem, h az a qva paks2 mi a lóßnak kell?
Peller Anikó
Kicsit késésben vagytok az igéret lehetőségének a lehetőségével, a nyakunkon a választás.
wagabund
"A földgázárak most akár 10-20 százalékkal lefaraghatók lennének"

"Az áram ára az azonnali piacokon 3 évvel ezelőtt 48 euró volt megawattóránként, most pedig 41 euró közelében mozog, így ennél az energiatípusnál is lehetséges lenne az 5-10 százalékos tarifalefaragás"

ezek a szavak ugye nem kerülik el a nyájas olvasó figyelmét, úgymint: .." lefaraghatók lennének"... ..."lehetséges lenne"...

..ha a választások előtt kimutatják a kormányzat bukásának veszélyét, akkor azonnal csökkentik az árakat januárig visszamenőleg...ha biztos befutók, akkor marad minden...

erre nagyobb összegben fogadnék.
lampa laz
@durbincs: mi van cucus, nem tudsz nélkülem élni, h minden oldalra jössz utánam?
Desischado
Persze, majd épp orbánék csökkentik az rakat, eddig is erről voltak híresek. Esetleg választás előtt közvetlenül, aztán büszkén verik majd a mellüket, hogy milyen király csávók. Az is hülye, aki ezt beveszi, de nincs kétségem felőle, hogy a birkák boldogan fognak bégetni, hogy milyen rendes kormányunk van! Wagabund jól leírta a lényeget, sajnos, igaza van.
kukac50
Nem csökkentik az árakat a Magyar villamos művek is százszoros árat számol fel a villany rendszer használati díjára! Gyurcsány idejében elszámoltakhoz képest!
Gyűjtik a pénzt a CÖF kampányolására minden embertől!
A fával fűtőknek is gyűjtsenek minden családnak minden évre 1 erdei m2 ami 1,7 m hosszú
1 m magas 1 méter hosszú 2013 január elseje óta járna,ha igazságos lenne a kormány!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.