Simogatott már meteoritot? Itt megteheti! Sőt, az űrutazást is kipróbálhatja.

Répáshután épül fel a Bükki Csillagászati Látogatóközpont. A 990 millió forintos beruházásról

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

Az igazgató elmondta, az új látogatóközpontot modern látcsövekkel szerelik fel, amikkel éjjel és nappal is meg lehet vizsgálni az égboltot.

Egy ötven fő befogadására alkalmas, 8 méter átmérőjű kupolájú planetáriumot is megépítenek, amiben 3D-s vetítések lesznek,

illetve a látogatóközpontban állandó jelleggel interaktív fizikai és csillagászati témájú kiállítást is terveznek.

Az igazgató elárulta, hogy az újonnan vásárolt távcsöveket tudományos célra is felhasználhatják majd a kutatók, sőt azt tervezik, hogy az interneten keresztül is használhatóak legyenek ezek az eszközök.

Továbbá, ha ez mind nem lenne elég lesz meteorit simogató is: „tehát kézzel lehet fogni azt, ami az űrből érkezett hozzánk”

– árulta el Rónai Kálmánné.

Címlapkép: Pixabay/5187396

(InfoRádió)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
A Népligetit is hagyták lerohadni. Ki fogja fenntartani?
Mert hogy a bevételt nem erre fordítják majd, abban igen nagyon bizonyos vagyok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
glorianna
Végre valami hasznos, feltéve, hogy nem Mekk Elekkel csináltatják, és utána üzemeltetésre is lesz elég pénz.
Sámannus
@Equus: Természetesen figyelni kell a kulturális környezetet is. Sokan vannak akik hódolnak a csillagászatnak, és az egyik legnagyobb civilszervezet az országban az övék. Még azt sem mondanám, hogy pártokhoz kötődnek, egyszerű magánemberként sokat áldoznak a hobbijukra, és igen színvonalas ismeretterjesztő munkát végeznek. Ahhoz hogy jobb körülmények között dolgozhassanak, ki kell menni a nagyvárosokból. Budapesten nem lehet látni már a csillagokat sem.
Equus
@Sámannus: az Atacama sivatag még nem fényszennyezett... az valóban ideális hely lenne... esetleg a Kalahári?
Habár Piricsén és Olaszliszkán is elég nagy a sötétség... Arra a varjút haasználják zseblámpának.
Sámannus
@Equus: Ha a közelökben élsz megértem,az ellenszenvet. most olvastam egy tanulmányt az Indexen egy dohai ásatásról. No nem apiramisok korába vezet vissza a régészet, hanem csak az 1800-as évekbe. A 1950-es évektől van ott lényeges változás.Arról szól a történet, hogyan válik az újkor embereivé egy nép. Ott napjainkban épül le az a kultúra, amiben még nálunk is sokan vissza kényszerülnek. Otta halászat, és a gyöngyhalászatra épült az élet, itt a gyüjtögetés valamilyen formájában éltek a cigányok. Napjainkban már a seftelés a csicskáztatás,és egyéb alantas "munka" jelenti számukra a létet. Mint Katarban , itt is rengeteg pénzből épülhet ki az ő világuk is, ha nem akarjuk, hogy elnyomásnak érezzék a világot.
Equus
@Sámannus: lehet, h ezért páran köpködni fognak... tény, h az empatikus készség megléte, nemléte határozza mega világhoz való hozzáállást. Lombrosonak erre még nem volt genetikai térképe, ahogy Hitlernek sem. Mióta ismert, h a génekkel öröklódik a képesség, illetve a képesség hiánya, talán érthetővé válik egy belterjes népcsoport sajátos viselkedése.
1ébként: nekik jól jön egy csillagvizsgáló... nézzenek ki egy olygót, ahol szeretik a mezei lopásokat, a zsebtolvajlást, az idősek kifosztását, a besurranást, a gagyizást... Hajrá!
Az utaztatási költségekbe beszállok, de csak one way ticket
Sámannus
@Equus: Nem kellene abba beszállni, csak arra költeni amire szánva volt.
Volt erről tanulmány, a végkövetkeztetése szerint a forrásokból a segítők gazdagodnak, a nyomorékok rovására ezt éljük most is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.