Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn délután Washingtonba érkezett, és másfél napos tárgyalásai megkezdésével hangsúlyozta: a magyar-amerikai kapcsolatok új szakasza kezdődhet.

Az MTI-t tájékoztatva a külgazdasági és külügyminiszter elöljáróban leszögezte: nagyon fontos változások zajlanak az Egyesült Államok külügyminisztériumában, például a térségünkért felelős államtitkári pozícióba kinevezték Wess Mitchellt, s ezzel új fejezet nyílhat a magyar-amerikai politikai kapcsolatrendszerben.

Szijjártó: Magyarország nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is harcol a terrorizmus ellen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar-amerikai kapcsolatrendszer három pilléren nyugszik, s ebből két pillér eddig is kifogástalanul működött.

Emlékeztetett, hogy kiváló a gazdasági együttműködés, az amerikaiak a második legjelentősebb beruházói-befektetői közösséget képviselik Magyarországon, 1700 amerikai vállalat 100 ezer magyar embernek ad munkát.

A miniszter kiválónak minősítette a védelempolitikai együttműködést is.

Magyarország elkötelezett NATO-tagként a terrorellenes küzdelemben az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese, s mi azon országok közé tartozunk, amelyek nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is harcolunk a terrorizmus ellen

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter utalt arra, hogy 200 katonánk van Irakban és összességében 1000 magyar katona szolgál külföldön amerikai katonákkal vállvetve. A kapcsolatrendszer harmadik, azaz politikai pillére azonban a miniszter szerint eddig nem működött jól.

"Számos igaztalan kritikával kellett szembesülnünk, több esetben a megértés hiányát tapasztaltuk magyarországi intézkedések amerikai megítélésében" – fogalmazott és hangsúlyozta, hogy a térségünkért felelős új államtitkár kinevezésével "új fejezetet nyithatunk".

A magyar diplomácia vezetője úgy fogalmazott:

az elmúlt éveket figyelembe véve most van a legjobb esély arra, hogy a politikai kapcsolataink felnőjenek a gazdasági és védelmi kapcsolataink mellé

Szijjártó Péter Washingtonban, rögtön megérkezése után, még hétfőn este találkozott a régió 15 magyar szervezetének képviselőivel. Kedden folytat megbeszéléseket Wess Mitchellel – "hosszú egyeztetés lesz", fogalmazott a tárcavezető – majd megbeszéléseket folytat Donald Trump elnök nemzetközi tárgyalásokért felelős megbízottjával, Jason Greenblatt-tel és a Nemzetbiztonsági Tanács főigazgatójával, Fiona Hillel is.

A külgazdasági és külügyminiszter magyarországi befektetési lehetőségekről is tárgyal a Procter & Gamble cég egyik társigazgatójával, részt vesz a Brookings Intézet által a legfontosabb amerikai agytrösztök képviselőinek részvételével szervezett konferencián és előadást tart az Amerikaiak az adóreformért nevű tekintélyes és igen befolyásos konzervatív szervezet konferenciáján a magyar adóreform elemeiről és tapasztalatairól, és általában a magyar modellről.

"Magyarország 2010-ben még a probléma része volt Európában, azonban az elmúlt hét esztendőben felépítettük a rendkívül sikeresnek bizonyult magyar modellt" – fogalmazott az MTI-nek a miniszter. Hozzátette: a modell gazdasági eredményeit tisztelettel emlegetik, az amerikai adminisztráció is figyeli a magyar intézkedéseket, és nem véletlen, hogy az Amerikaiak az adóreformért szervezet a magyar adóintézkedésekről szervez konferenciát.

Szijjártó Péter kifejtette: a magyar modell négy pilléren nyugszik: az első a versenyképesség, amelyben Magyarország jelentősen előre lépett az elmúlt években s Európa legalacsonyabb társasági adójának köszönhetően ma már Európa legvonzóbb gazdasági környezetét biztosítja. A második pillér a pozitív folyamatok elindítása demográfiai téren, a magyar családok támogatásával és a népességfogyás megállításával.

A magyar modell harmadik pilléreként Szijjártó Péter a munkaalapú társadalmat említette, amelynek lényege: a magyar kormány abban segít, hogy mindenki, aki dolgozni akar, dolgozhasson.

Majd a miniszter hangsúlyosan szólt a magyar modell negyedik pilléréről: az identitásról.

Nem szakadhatunk el a magyar nemzeti, kulturális keresztény identitásunktól, mert ha ettől elszakadunk, akkor végletesen és végzetesen meggyöngülünk

- szögezte le. Szijjártó Péter rendkívül sikeresnek nevezte a magyar modellt. Mint fogalmazott: ennek segítségével "az elmúlt hét évben Magyarországot a tönk széléről, Európa szégyenpadjáról sikerült visszahozni" és az ország ma "a közép-európai növekedési motor egyik meghatározó országává vált, s ezt itt, Amerikában is elismerik". A magyar diplomácia vezetője úgy tapasztalja: az elmúlt időszakban már kezdtek megélénkülni a magyar-amerikai kapcsolatok. Ennek egyik jele volt, hogy novemberben amerikai törvényhozói küldöttség járt Budapesten, január végén újabb kongresszusi delegáció látogat a Duna partjára, és már márciusra is tervbe van véve amerikai politikusok budapesti vizitje. "A jelenlegi amerikai adminisztráció több fontos nemzetközi kérdésben hasonló álláspontot képvisel, mint a magyar kormány" – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter elismerően szólt republikánus törvényhozók Rex Tillerson külügyminiszterhez elküldött levéléről, amelyben a politikusok a magyar-amerikai viszony azonnali javítását szorgalmazzák az amerikai diplomácia irányítójánál, valamint azt, hogy azonnal függessze fel a külügyminisztérium által korábban meghirdetett, úgynevezett ösztöndíj-programot, amellyel a magyar sajtó egy részét tervezte anyagilag támogatni. Ezt a tervet – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter – a magyar kormány beavatkozásként értékelte.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Te kocsog fasz jobb lenne ha egy szot nem szolnal. A parizsi robbantokat ti szabaditottatok az EU-ra. Plusz ki tudja mennyi potencialis terroristanak adtatok letelepedesi engedelyt. Mint kiderult tobb bunozo is volt kozottuk. Es mindezek tetejebe orban uradatyad korozott arab bunozokkel uzletel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@Eladott Ország: Ki? Mindenki ezerfele huz. Igy nem lehet.
Utoljara az internetado tudta megmozgatni az emberek fantaziajat, pedig hol van az mondjuk az MNYP vagyon ellopasahoz kepest?
Az a baj az emberek befasultak, es mar szinte az elet reszenek tekintik a fideSSes korrupciot. Es raadasul a tobbseg beveszi a "jobban elunk" maszlagot. Igy nehez lesz osszehozni egy nepfelkelest vagy foleg egy forradalmat.
Nezd meg a jobbik esetet. Magvagtak oket tobb mint 300 millioval. Gyujtesbe kezdtek, de a mai napig csak nehany tiz millio jott ossze. Es a tuntesre is csak par ezren mentek ki. Nem erzem azt hogy tomegek allnanak ki mogottuk meg egy ilyen kritikus helyzetben sem.
Viszont abban bizom hogy az osszefogassal sikerul legalabb a 106 korzet felet megnyerni. Ez mar elegendo lenne a fideSS remuralmanak megtoresere.
Eladott Ország
@Yoda69: Ha ez így megy tovább, márpedig így ,egyre pofátlanabbak , gátlástalanabbak be fog telni a pohár.
lusta
@Yoda69: Régóta mondom, arról kell az embereket meggyőzni, hogy menjenek el szavazni. Mindegy kire szavaznak, mert az a 2 millió egybites 300 forintos budiforradalmár elmegy és a listás mandátumok több, mint a fele az övék, ha csak 4 milióan mennek el. 6-7 milliónál már a listás mandátumok és az egyéniek már az ellenzék számára jó. Na ekkor hirtelen lesz majd 15 millió külhoni szavazat, amit természetesen az OVB jóváhagy.
Yoda69
@Eladott Ország: Addig nagyon sok ido fog eltelni. A kommunizmus is kibirta 40+ evig, es azt se azert usztuk meg mert betelt a pohar a magyaroknal, hanem azert beledoglottek a ruszkik a hideghaboruba. Ha csak rajtunk mult volna, akkor itt meg mindig kadarjanos utodai uralkodnanak.
Eladott Ország
@Yoda69: Remélem, most meg az EU elzárja a pénzcsapot, és ezt a tetves bandát gazdaságilag fojtja meg. Igaz mi is szívunk egy darabig, de másképpen nem fog menni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.