A Jobbik szemléletváltást sürget az oktatáspolitikában.

Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján egy nem nyilvános kormányzati jelentésre hivatkozva azt mondta:

a 15 évesek 25 százaléka funkcionális analfabéta, a felsőoktatásban hallgatók száma pedig 20 éves mélyponton van. 

Megbukott a jelenlegi oktatáspolitika – értékelt.

A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy 10 éve nem emelkedtek a hallgatói ösztöndíjak, a kollégiumi férőhelyek 85 százaléka pedig nem felel meg a minimumfeltételeknek.

A Jobbik a 2007-es reálértékre állítaná vissza az ösztöndíjakat és kezelné a 140 százalékos kollégiumi túljelentkezést

- mondta.

Dúró Dóra: a 15 évesek 25 százaléka funkcionális analfabéta

Fotó: Pixabay cco

Dúró Dóra igazságtalannak nevezte, hogy 2020-tól a nyelvvizsga előfeltétele lesz a felsőoktatási felvételinek.

Szerinte úgy várják el a tudásszintet, hogy nem biztosítják, hogy ahhoz az iskolában hozzájussanak. Elveszik a lehetőséget a szegényektől, ha különórákra van szükség – vélekedett, hozzátéve: nem reálisak az elvárások. Közölte azt is, hogy a kiscsoportos nyelvoktatás mellett van és a felsőoktatásban is lehetővé tenné az ingyenes nyelvórákat.

A Jobbik képviselője szerint a szakképzés problémáit sem sikerült megoldani, a KSH és az Eurostat adatai is rávilágítanak, hogy növekedett a lemorzsolódás mértéke. Hozzátette: a pedagógushiány is leginkább ezen a területen tapasztalható.

A hiányterületeken bővíteni kell az ösztöndíj-lehetőségeket, meg kell erősíteni az alapfokú oktatást és csökkenteni kell a tananyag mennyiségét – fogalmazta meg.

Dúró Dóra arra is kitért, hogy

egy kezdő pedagógus ma 2200 forinttal keres többet, mint a garantált bérminimum, ezzel szemben a Jobbik a diplomás átlagbér szintjére emelné a keresetet.

Az életpályamodellben pedig a szakmai munkának adnának nagyobb szerepet, új motivációs elemek bevezetésével – mondta.

A képviselőt kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint "Fidesz-közeli reklámügynökségek" a Publimont felületein kívül minden plakáthelyet lekötöttek decemberig. Azt felelte, ha ez igaz, akkor arra irányul, hogy a Fidesz ne tisztességes versenyben méresse meg magát.

Megkérdezték arról is, a hódmezővásárhelyi plébános a kormánypárti Hegedűs Zoltán támogatását ajánlotta a híveknek az időközi polgármester-választáson. Dúró Dóra azt válaszolta, hogy noha magánbeszélgetésekben helye van a véleménynyilvánításnak, nem tartja szerencsésnek, hogy Németh László az egyház hivatalos képviselőjeként tette ezt. Reméli, hogy a kampány mentes lesz az ilyen eseményektől – jegyezte meg.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A harmadik Orbán-kormány vége, nagy eséllyel a negyedik kezdete előtt nem újdonság kijelenteni, hogy a Fidesz esetében tudatos kulturális és társadalmi leépítés zajlik. Mindezt egy olyan országban teszi meg, ahol a nép gerincét több évtizednyi szocializmus és a rendszerváltás hazug illúziója nyomja. A kormánypárt stratégiája tökéletesen egyértelmű, még a vak is látja: az egyént nem egy gondolkodó, vitára képes és vitára alkalmas emberré akarja tenni, hanem egyszerű Fidesz-szavazóvá, aminek alapvető feltétele az aluliskolázottság.
Eladott Ország
A stadionok fényétől távol, a soros plakátok árnyékában azonban ott vannak az omladozó kórházak, bennük haldokló nyugdíjasok százaival. Ott vannak, az egy generáció jövőjét romba döntő színvonalon aluli iskolák tucatjai. Most egy újabb esetre derült fény, mely megmutatja honnan is fogyott el a pénz.kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/10/22448260_1674770942585213_3757943581696012964_n.jpg
Igen, jól látják, a szülők közössége óvodai székekre gyűjt pénzt, azok ugyanis balesetveszélyesek! Azután hogy krétát és wc papírt is sokszor a szülőknek kell az iskolának adományozniuk, most már eljutottunk egy következő lépcsőfokra. Ha a drága szülők szeretnék hogy gyermekeik üljenek – és azt biztonságban tegyék – akkor jó lenne ha székenként 4-5 ezer forinttal hozzá tudnának járulni a dologhoz. Ez már komolyan mindennek a legalja. Miért tartjuk fenn ezt a tetves rendszert, ha az oda befizetett pénzünket arra költik amire csak kedvük szottyan, ahelyett hogy arra költenék ami prioritás? Lassan ott tartunk, hogy az állam képtelen gondoskodni a saját fenntartásáról. Évről évre egyre több adót befizetve, egyre inkább omlik össze az egész rendszer.
endeavor
Arról írtam, hogy butul az emberiség (a világ jobbik felén élőkről van szó), erre MÁR MÁSNAP mit olvasok?
Csökken a civilizált országokban élők intelligenciája, és ez nem véletlen.

Az okos eszközök csak elbutítanak !!!
Tudod, régen nagggyon sok gombot kellett lenyomni ahhoz, hogy történjen valami, vagy hogy eljuss valahová.
Mostanra már csak egy gombot kell lenyomni...
Érted már?
namihami
És ezekkel tud a Jobbik erősíteni. Ezek a fiatalok a jövő Jobbik-reménységei és szavazói.
endeavor
@namihami: Mi köze ehhez a Jobbiknak?
Az egész világról van szó, és azon belül a mélybuta, mélymagyar, a tényeket teljesen figyelmen kívül hagyó, az ordas nagy meséknek bedőlő, analizáló gondolkodásmódra képtelen, csőlátású (majd a cáratyuska gondolkodik helyetted), fidesznyikekről.
Vágod ?!
Te is az egyike vagy "ezeknek", akik szövegértésből elbuknának a PISA teszten.
namihami
@endeavor: ""egy nem nyilvános kormányzati jelentésre hivatkozva"" (Fenti cikk második mondatának részlete.)
Azt írod,hogy mi köze ehhez a Jobbiknak? Szerinted melyik kormányról lehet szó?
Lehet, hogy számomra a szövegértés magas, de a jelek szerint Te se az élvonalban végeznél. Vagy ha én rosszul értelmezem, akkor lécci---magyarázd a fenti mondattöredéket.
Mert a többi már a KSH és az Eurostat adataira hivatkozik és a --lemorzsolódásról--szól. Aminek egyik oka ugyan lehet a szövegértés, de nem a teljes magyarázata.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.