Ma Magyarországon senkinek nem kell az éjszakát közterületen töltenie, van bőven férőhely a hajléktalanellátó helyeken. A hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága januárban eddig országosan 77 százalék volt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium.

Közleményükben kiemelték, nemcsak felkészült, de tovább is fejlődött az ellátórendszer:

a kormány bővítette a kapacitásokat, országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-zal növelték.

A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, ezen felül az extrém hideg miatt az esetleg megnövekedő költségek esetére 50 millió forintot különítettek el, valamint 62 millió forintot biztosítanak a téli időszakban a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására is – írták.

Jelezték, ha extrém hideg esetén az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiadja a "vörös kódot", akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem tudnak más módón segítséget kapni.

Közölték azt is, hogy folytatódik az a 4 milliárd forintos európai uniós finanszírozású program, amelynek köszönhetően naponta négyezer adag meleg ételt osztanak szét hajléktalan embereknek.

Továbbá a kormány a szociális tüzelőanyag program keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte.

Ebből a mostani télen 2255 kistelepülésen biztosítanak ingyenes tüzelőanyagot – tűzifát, szenet –, amelyet az önkormányzatok február 15-éig osztanak ki a rászorulók részére.

A közlemény szerint már ezer faluban működik falugondnoki és ötszáz tanyasi területen tanyagondnoki szolgálat, amelyeknek a téli időszakban szintén nagy szerepe van főleg az egyedül élő idősek gondozásában, a kihűlések megelőzésében.

A falugondnoki szolgálat több mint félmillió embert segít.

Forrás: MTI

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay cco

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
@Shikari: Látom a keresztényértékeket igen hangosztató Fidesz szimpatizánsok csak erre képesek,hogy megvédjék Orbánt más meg megfagyhat az otthonában.
Talán isten tiszteleten már ezt is oktatják nem csak propagandát.?
Nessy
@magyarbakancs: Aki nem találkozott a jelenlegi szegénységgel, nem hallott emberi sorsokat, nem ismeri az idősek gondjait, annak mondhatsz amit akarsz!
Bizony, máskor is hűltek ki emberek a saját lakásukba, csak akkor éppen nem dübörgött a gazdaság, nem voltunk Európa motorja, nem minket irigyelt a félvilág!
Politikát félretéve, a tények makacs dolgok! Talán még emlékeznek a hívek is az házi szakápolás, és gondozás szűkítésére, az elérhetőség szigorítására, pártunk és kormányunk jogszabálya alapján.
magyarbakancs
@Nessy: Ezek az emberek az emberségtől olyan messze állnak ,hogy nincs az a mérő szalaggal amivel meglehetne mérni.
egyszer adná meg a sors,hogy egy ilyen ember akadna a kezem közé .De nem vagyok embertelen inkább tisztességesen el látnám és meg köszönhetné ha képes rá a nagy keresztény erkölcsükkel.
KisGenyo2
Na de nem is a hajléktalanok fagynak meg legtöbben, hanem azok, akik otthon nem tudnak fűteni. Azaz van lakásuk (nyilván ezért sem fognak a menedékhelyre menni), de nincs pénzük és/vagy eszük fűteni.
magyarbakancs
@Shikari: NER -ben minden tökéletes nem.
Szárnyal a gazdaság mindenki baromi jól él.
Ez a fos ömlik ránk naponta.
Nyulam-bulam nem kell megszeppenni ha valaki másképp látja a dolgokat.
Mert a NER-hívők valami állom világban élnek,ja és be is szopják a dumát amit a kormányfő mond.
magyarbakancs
@Shikari: abban igaza van ,hogy az ellenzék tökéletlen de egy tökéletes Fidesz tolvajra akkor-sem szavaznák ,ha ök lennének egyedül a porondon.
Piszkos mocskos bandának tartom őket .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.