Menekültek révén, egy líbiai táborból érkezhetett Európába a tuberkulózis (tbc) kórokozójának egy korábban ismeretlen, gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája – írta a Die Welt című német lap a hírportálján szerdán.

Líbiai menekülttáborból érkezhetett Európába az új tuberkulózis-baktérium
Fotó: Pixabay

A lap a Schleswig-Holstein tartományi Borstelben működő, fertőző betegségekre szakosodott orvostudományi kutatóközpont (FZB) közleménye alapján azt írta, hogy az intézet úgynevezett nemzeti referencia központjának (NRZ) vezetésével egy nemzetközi vizsgálatban 29 menekültnél azonosították a fertőző tüdőbetegséget kiváltó kórokozó egy új fajtáját, amely szokatlan módon négy különböző antibiotikummal szemben is ellenáll.

Valamennyi menekült Európában tartózkodik, 14 Németországban. Molekuláris biológiai vizsgálatok és a páciensekkel készített interjúk révén sikerült részben feltérképezni a fertőzési láncolatot. Az adatok arra utalnak, hogy a kórokozó a Bani Valíd nevű líbiai város térségében működő menekülttáborban jutott a szervezetükbe.

Az új baktériumtörzs valószínűleg a kórokozó egy olyan fajtájából fejlődött ki, amely az Afrika szarva néven is ismert északkelet-afrikai térségben fordul elő. Azt nem lehetett rekonstruálni, hogy miként jutott el a régiótól több ezer kilométerre, Afrika északi részén fekvő városig – áll a The Lancet Infectious Diseases című szaklapban ismertetett kutatásról szóló közleményben.

Az NRZ vezetője, Katharina Kranzer a Die Weltnek elmondta, hogy a Németországban kiszűrt fertőzöttek többnyire felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúak, akiket Baden-Württemberg tartományban regisztráltak menedékkérőként. Hozzátette, hogy a járvány még nem ért véget, így újabb eseteket is feltárhatnak.

A Die Welt a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai alapján hozzátette, hogy Németországban a tbc sokkal gyakrabban fordul elő külföldieknél, mint német állampolgároknál. A lakosság egészét tekintve 100 ezer emberre évente 7,2 új fertőzés jut, de míg a német állampolgárok körében 100 ezer emberre 2,2 új tbc-s eset jut, az országban élő külföldieknél ez az arány 46,2.

Az adatok születési hely szerinti bontása azt mutatja, hogy a külföldiek aránya az utóbbi években folyamatosan emelkedett, 2016-ban – amikor 5916 tbc-s esetet regisztráltak – a külföldiek aránya csaknem négyötödös, 74,3 százalékos volt. A leggyakoribb származási országok közé tartozik Szomália, Eritrea, Afganisztán, Szíria és Románia.

Ezzel kapcsolatban Stefan Niemann, az NRZ vizsgálatának vezetője hangsúlyozta: tévedés, hogy a tuberkulózist mindig külföldről hurcolják be, és Németországban nem lehet elkapni. Ezt jelzi, hogy a tbc-t kiváltó kórokozó hordozóinak 30 százaléka Németországban fertőződik meg.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Nessy: Anno a HIV vírushoz sem kellettek migránsok!
Peller Anikó
@peterkelemen: 22:38, tessék gyökér? Antraxot? Gondoltam, hogy migrács vagy vagy csak a sajátjaidat ölnéd szívesen?

"a német állampolgárok körében 100 ezer emberre 2,2 új tbc-s eset jut, az országban élő külföldieknél ez az arány 46,2"
Pálinkás Pál
@Nessy: Igazad van...és honnan ered a HIV vírus??? Halljam a választ! helyes...Afrikából...mint általában az összes halálos kór!!! Ennek tükrében biztos értelmes dolog mindenféle karantén nélkül engedni beáramolni a sok félmajmot,igaz???
Nessy
@Pálinkás Pál: Gondolj bele, hogy amikor keresztes háborúk címén, végig trappoltunk Afrikán, Egyiptomon, Dél Amerikán, egész népcsoportokat irtottunk ki akaratunk ellenére a behurcolt betegségekkel.
Amikor egy turista haza hoz egy ebola vagy más fertőzést, ő sem akarattal teszi, különösen miután nem is "félmajom".
Amúgy anno a fertőzött majmok a HIV vírussal ,nem maguktól utaztak ide, hanem jó pénzért állatkereskedők hozták, és még jobb pénzért megvették tőlük.
Egy tény, hogy a vírusokat nem hatja meg sem a kerítés, sem a Stop Soros törvény. Az influenza vírus egy földrészen belül hányszor mutálódik évente?
Pálinkás Pál
@Nessy: Igazad is lenne,de azért nem véletlenül Afrika a melegágya a halálos vírusoknak...primitív emberek lakják,akik tojnak az alapvető higéniára is...aki afrikába megy túrázni,arról is megvan a véleményem,de ez nem ide tartozik...és ha már mindenképpen ott nyaral,hazatérve 2 hetes karantén...
Kíváncsi lennék,mekkora katasztrófa kéne ahhoz hogy a libsik végre belássák hogy ezeknek semmi keresnivalójuk Civilizált emberek között!!!?Mondj egy olyan afrikai országot...ahol nem "nyugati " típusu berendezkedés van...és nem a tönk szélén áll,belvillongásokkal fűszerezve..Tehát változatlanul áll a kérdés,mi szükség van itt rájuk???
Eriksson
Nem véletlenül kapnak az "egzotikus" országokba utazók egy rahedli védőoltást, az ilyen fertőzéseket megelőzendőként.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.