Tavaly 2,3 millió forint büntetést szabtak ki a dohányzás miatt.

Lehetetlennek tűnik annak a törvénynek a betartatása, amely hat éve tiltja a dohányzást a megállókban. Budapesten a tisztiorvosi szolgálat és a Fővárosi Kormányhivatal ellenőrei öt év alatt csupán ötszázszoor bírságoltak – írja a Magyar Idők.

2012. január 1-je óta a nemdohányzók védelméről szóló törvény alapján – a kijelölt helyek kivételével – a gyalogos-aluljárókban, a peronokon, a közösségi közlekedés megállóiban.

A Fővárosi Közgyűlés 2010-ben megszavazta Tarlós István főpolgármester javaslatát, amely az aluljárók és játszóterek után a budapesti tömegközlekedési megállókban is betiltotta a dohányzást.

Alig bírságolnak a tiltott helyen dohányzás miatt

Forrás: Pixabay/klimkin

A szabályok betartását a közterület-felügyeletek, a dohányzási korlátozások betartását, betartatását pedig a kormányhivatalok munkatársai ellenőrzik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága szerint a megállóhelyeken, vasútállomásokon, pályaudvarokon 2013-ban 3150 ellenőrzést tartottak és 43 alkalommal bírságoltak több mint egymillió forint értékben. 2014-ben a 2288 ellenőrzésből 102 alkalommal, 2015-ben pedig 946 ellenőrzésből 94 alkalommal büntettek 2-2 millió forint körüli összértékben.

Míg 2016-ban 8233 ellenőrzésből száznegyvenszer bírságoltak, tavaly hatékonyabbak voltak az ellenőrök, hiszen a 754 ellenőrzésből 111 volt eredményes; 2016-ban 2,8 millió, 2017-ben pedig 2,3 millió forint bírságot szabtak ki.

Címlapkép: Pixabay/klimkin

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ez egy nagy marha ,betarthatatlan törvény...meg is van az eredménye,azóta sokkal tobb csikk van a megállók mellett eldobva!!Aki addig a szemetes csikktartójába tette,mivel most nincs,az is eldobja!!!
peterkelemen
Szemetelésért bírságolnak? Rossz állattartás miatt bírságolnak? stb. Semmiért sem, mert ez Orbán szemétdombja. Európa szégyenfoltja lett Magyarország.
advocat
Ez Magyarország! Szemét és mocsok mindenhol!
Az erdők már-már járhatatlanok a mocsoktól. Az utakat PET palackok sora és kidobott csikkek, "ottfelejtett" festékesdobozok, WC csészék. bútorok, stb. határolják. És nincs aki emmiatt szégyelje megát. Mi, magyarok (és koszosak) vagyunk. Jó ez így! Ugyebár minálunk a piaco bejáratánál kinn a tábla. Dohányozni tilos a piacon. De! Ki ellenőrzi a piacon belül dohányzó eladókat (láttam a biztonsági őrök is), a vásárlókat? Senki. Közterületes sehol. (Inkább a nem létező zöldön parkolókat bírságolják! Mert az is csak mocsok és zöld sehol!) Ez Újpalota, de a többi sem különb! Hozzászólás???
nem tibi
Nem törvényt ( birságolási lehetőséggel ) hanem
dohányzással kapcsolatos általános életviteli irányelvet kellett volna kihirdetni
tájékoztató felíratokkal , kijelölt dohányzóhelyeket létrehozni közterületi hamuzókkal csikktartókkal
hogy ne zavarja egymást dohányzó és nemdohányzó .
Szórakozó helyeken pedig légcserélővel ellátott leválasztott dohányzó szekciót .
Télen -nyáron ne az utcán áljanak az embörök krimo előtt piával cigivel a kezükben .
Ennyi .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.