Emberrablás, vesztegetés és kifosztás bűntette miatt elítélt tizenegy vádlott büntetését enyhítette, kettőét helybenhagyta másodfokon a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön – tájékoztatta a táblabíróság szóvivője az MTI-t.

Fórizs Ildikó közölte: a vádlottak egy része letöltendő, másik része felfüggesztett, nyolc hónaptól két és fél évig terjedő börtönt kapott, három vádlottat előzetes mentesítésben részesített a másodfokú bíróság.

A megállapított tényállás szerint a sértett – a harmad- és negyedrendű vádlott közreműködésével – 2014 augusztusában "megvásárolta" az elsőrendű vádlott érdekeltségébe tartozó céget, de csak papíron, a szerződéskötéskor pénzátadás nem történt. Ezután a sértett a cég számlájáról 17,5 millió forintot a sajátjára utalt át. A férfi ezután elérhetetlenné vált, ezért az elsőrendű vádlott elhatározta, hogy ismerősei segítségével elfogja. A szervezést a másodrendű vádlottra bízta, a többiek egyrészt a pénz visszaszerzésében, másrészt az elfogásban segítettek neki.

Rendőrök szabadították ki budapesti szállodából az elrabolt vállalkozót

A sértettet 2015 januárjában egy vásárosnaményi parkolóban autóba tuszkolták, elvették táskáját, készpénzét, telefonját, igazolványait, majd Budapestre vitték, és éjjel-nappal őrizték egy hotelben, ahonnan néhány nap múlva rendőrök szabadították ki.

A Nyíregyházi Törvényszék 2017 májusában emberrablás bűntettének kísérlete, kifosztás, személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 16 vádlottal szemben hozott elsőfokú ítéletet, amely 3 vádlott esetében jogerőre emelkedett.

A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette tanácsa két vádlott kivételével valamennyi fellebbező vádlott elsőfokú ítéletét enyhítette, az elsőrendű vádlott B. R. ötéves börtönbüntetését például két év hat hónapra mérsékelte.

Az ítélőtábla enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak rendezett személyi körülményeit, azt, hogy családjuk van, illetve családalapítás előtt állnak, valamint azt, hogy cselekményüket megbánták, és egyikük kivételével valamennyien büntetlen előéletűek.

Figyelembe vette a táblabíróság azt is, hogy a súlyosabb megítélésű cselekmény kísérleti szakban maradt. "A társadalomnak nagyobb érdeke fűződik ahhoz, hogy a terheltek rendezett életvezetése, társadalmilag hasznos tevékenysége megmaradjon" – ismertette a bíróság határozatának indokolását a szóvivő.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
"Az ítélőtábla enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak rendezett személyi körülményeit, azt, hogy családjuk van, illetve családalapítás előtt állnak, valamint azt, hogy cselekményüket megbánták,"...

ez oly megható..."cselekményüket megbánták"...de van jobb: "családalapítás előtt állnak"...

ez utóbbi mindent előz...kell is, mert sok az öreg..
nevemnick
@wagabund: Az ítélőtábla enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak rendezett személyi körülményeit, azt, hogy családjuk van, illetve családalapítás előtt állnak... stb"

Szerintem nem átlag, ,,halandó" állampolgárokról szól a hír...
wagabund
@nevemnick: akkor jól sejtettem..köszönöm a megerősítést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.