A nagy félreértés Európa keleti és nyugati fele között címmel közölt összeállítást pénteken a Le Monde című francia napilap, a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai újság pedig arról írt, hogy egyes közép- és kelet európai EU-tagállamokban romlik a jogállamisági helyzet, és az emiatt keletkezett konfliktus szakemberek szerint hosszú távú fenyegetést jelenthet az Európai Unióra.

Így írt Magyarországról a Le Monde és a Wall Street Journal

Fotó: David Ramos/Getty Images

A francia balközép napilap szerint a szociális dömpinggel történő vádaskodás és a protekcionista folyamatok egy olyan, egyre mélyebb törésvonalat eredményeznek Nyugat- és Kelet-Európa között, amely meghatározhatja az Európai Unió jövőjét. Miközben a következő másfél évben Bulgária, Ausztria és Románia tölti be az EU soros elnöki tisztét, a nézeteltérések és a félreértések a migrációs válság során egyre súlyosabbá váltak, s közülük az egyik legjelentősebb a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni antidemokratikus folyamatok miatti gyanú – áll a lapban. A Le Monde szerint a törésvonal ugyanakkor gazdasági téren a legszembetűnőbb az alapítók és a 2004-től csatlakozott tagállamok között: Nyugat-Európa, élén Emmanuel Macron elnökkel és Franciaországával elsősorban azzal vádolják a keletieket, hogy megkerülik a kiküldött munkavállalókról rendelkező 1996-as direktívát, és szándékosan tartják alacsonyan a béreket és az adózást, miközben a nyugatiak a strukturális alapok felfüggesztésével is fenyegetőznek. A keleti országok úgy érzik, hogy másodosztályú európai állampolgárokként kezelik őket, akik nem tudták utolérni a nyugati életszínvonalat, annak ellenére, hogy megnyitották a nagy belső piacaikat.

A lap a győri Audi gyárról is közölt riportot, ahol a dolgozók a magyar átlagbérnél jobban keresnek, de még mindig harmadannyit, mint német kollegáik, miközben a munkakörülmények rosszabbak, mint Németországban. Nyugaton automatizáltabb a munka, és a munkavállalók jogai is előnyösebbek, az emberek egy évre előre ismerik a beosztásukat, míg Magyarországon kedden tudják meg, hogy szombaton kell-e dolgozniuk, ezért nehéz a családi életet és a munkát összeegyeztetni.

A Wall Street Journal cikke szerint Magyarország a külföldi egyetemek és a kormánykritikus civil szervezetek elleni fellépéssel, Lengyelország és Románia pedig az igazságszolgáltatás függetlenségének meggyengítésére irányuló erőfeszítésekkel "vívta ki az EU haragját", eközben Szlovénia és Horvátország még mindig nem tudta rendezni a határvitáját.

Az egykori keleti blokk országai közül Magyarország került elsőként összetűzésbe Brüsszellel Orbán Viktor miniszterelnök politikájának uniós illetékesek szerinti erősödő autoriter jellege miatt – írta a WSJ európai kiadása.

A jogbizonytalanság árnya, amely az érintett keleti országokra vetül, sokakat aggodalommal tölt el Brüsszelben, akik szerint a közös jogi és demokratikus elvekre épülő EU összeomlását vonhatja maga után, ha a tagok elkezdik figyelmen kívül hagyni a szabályokat

- írta a lap, rámutatva, hogy ez a gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságú külföldi befektetőket is elriaszthatja.

"A nyugat-európaiak elárulva érzik magukat" – hangsúlyozta egy név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselő, aki szerint a "kultúrák ezen összecsapása" hosszú távú fenyegetést jelent az EU-ra.

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@Eladott Ország: tegnap 7:45

Ebben mi a jó Orbánnak? Mennyire hosszú távra tud így tervezni.csak azt nézzük,,hogy egy évben mennyi magyar Állampolgár ment másik Európa Uniós országba dolgozni,mert még megteheti.Még nincsenek megbélyegezve,hogy migránsok. EU-n belül oda mennek ahová akarnak,illetve ahová felveszik.Jóformán semmi különbség nincs benne,csak annyi mint ha Országon belül Békéscsabáról elmegy Győrbe dolgozni. Azonban van egy hátulütője ennek a dolognak,ami Orbánékat fogja nagyon rosszul érinteni és ebből majd az is kiderül,hogy a holdudvarból hány százalék az,aki ki áll Orbán mellett,még akkor is ha nem tudja majd őket milliárdokkal kitömni. El fog fogyni az aktív szakképzett dolgozó az országból,.maradnak a betegek, a nyugdíjasok, a gyerekek és az anyák,akiket egyenlőre a férj még nem tudott magával vinni.Viszont a holdudvart továbbra is pénzelni kell,mert ehhez vannak szokva. Se munkájuk,se szakmájuk,sem munkatapasztalatuk nincs.Annyi tudással,Max mosogatónak vennék fel.Nekik mindig mindent szabad,jogos és törvényes.Ám mi lesz ha nem lesz miből? A Multi itt hagyja az országot,ha csupa béna analfabéta akar majd náluk dolgozni. nagyon ki lóg a lóláb az EU-ból is,még az sem biztos,hogy mi lépünk ki,bennünket fognak kirúgni."Ruszkik Haza" " térdre Csuhások" ezt már elfelejtette a nagyvezér? Sem Oroszország,sem Kína nem szívességből és jótéteményként segítene rajtunk Rendesen bevasalják azt,örüljünk ha nem válunk a gyarmatukká. Orbán is megtanulja majd Mi az EU és mi az orosz kölcsön
kereső
@peterkelemen: 11:34,még hacsak mást mondana,de mást is csinál.
cikicakk55
@Eladott Ország: Bár úgy lenne! Valamiért én ennek a csuti maffiafőnöknek már semmit nem tudok elhinni.Önszántából,tisztán emberbaráti szeretetből,segítségként, az emberi nyomorúség enyhítéséért eu soha egy fillért önként nem fog adni.Akkor ad,ha valakik küldik és annak minimum a felét le tudja csípni a családnak.
cikicakk55
@peterkelemen: Tudod mit nem értek? Miért hiszik el Orbánnak amit mond? Nem kell,hogy bár ki bár mit is ellentmondjon neki,az EU-nak már fel kéne fognia,hogy 2010 óta több mint 1 millió fiatal és középkorú ment ki dolgozni és nem csak átmenetileg,világot látni,nyelvet tanulni.Mi még 1973-ban csak 3 évre mehettünk ki,de az elég is volt,mert csodálatos tájakat láttunk,Türingia az akkori NDK legszebb része volt.Én az első 3 hónapban 10 kg-ot híztam,mert olyan ínycsiklandó és finom édességeik voltak,hogy jóformán csak azt ettünk.Most a Dolgozni akaró Magyarok nem költik el finomságokra a pénzüket,nem kirándulásokat szerveznek,hanem gyűjtik a pénzt a leendő családnak.Még ott is pár évbe bele telik,mire az alap megvan a családalapításra. itthon egy élet kevés lenne rá,ha csak el nem adósítanák még a dédunokákat is. Annyira jól fejlett kémhálózatuk van,minden országnak.Nem hiszem el,hogy nem tudják az EU által küldött pénzek 60-70%.ban a kormány zsebét a Kormány cégeit töltik fel. Nem hiszem,hogy ne látnák a kisebb városok külső részein omladozó vályogviskókat. A piszkafa méretű gyerekeket, a tiszta sebes bőrű szenvedő csöppségeket,mert nincs pénz kenőcsre,gyógyszerre, vitamindús táplálkozásra.Abban igaza van a népnek,( a józanabbik felének),hogy a nyomorba nem kéne még egy nyomorultat bele tuszkolni.Nekem fiam van,így tudom mennyi egy óvszer.Miből fizessék mi,mikor még enni sincs mit? Tudom,enni kell,mert anélkül nem lehet élni,de gyereket csinálni nem kötelező,mert nem létszükséglet. Ha az EU tényleg érdekelt abban,hogy a Magyar nép milyen körülmények közt él,akkor segítsen legalább tanáccsal,hogy milyen törvényes út maradt még?
namihami
Viszont a Magyar Idők nem ezt írta. Na, és melyiknek kell hinni???
peterkelemen
@cikicakk55: Az EU el van foglalva önmagával lásd például Németországot, Franciaországot ráadásul nem is akar beleavatkozni ebbe. Az Uniónak egyetlen kötelessége lenne: befagyasztani az összes uniós pénzt, de mivel ott is sok a korrupt és érdekelt fél így ezt legalábbis egyelőre nem tetszik meg. Ezzel viszont veszélyes játék kezdődött ugyanis az EU eleve hiteltelenné fog válni. Sajnos nincs ellenzéke a magyaroknak, akik képviselhetnék az uniót sokkal keményebb lépésekre. Azzal meg ne jöjjön senki, hogy "jaj, mi lenne akkr a magyar néppel...", mert ez badarság ugyanis a magyar nép nem végezte el a kötelességét: amikor a demokráciát leépítik, szétverik a jogállamot onnantól kezdve nem csak joga, de kötelessége minden normális és bátor népnek fizikai erőszak árán is, de visszavenni a hatalmat. Nincs félremagyarázás és duma, mert ez volt, van és lesz mindig is amíg a világ világ. Egy valódi demokrata harcol és nem csak szavakban, de tettekben és erre ösztönzi a többit is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.