A szakemberek szerint csökkenteni kellene a sürgősségi osztályok leterheltségét.

„A sürgősségi ellátásról téves elképzelések vannak a lakosság körében, ezek közél tartozik az is, hogy aki bejön, azt nagyon gyorsan ellátják. Ezért szoktuk mi azt mondani, hogy

a sürgősségi ellátás nem azonos a gyorsasági ellátással”

– mondta Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke az InfoRádiónak.

A beteg állapota dönti el ugyanis, hogy milyen gyorsan vizsgálják meg. Ha kritikus állapotban van, akkor nagyon hamar az orvos elé kerül, ha nincs, akkor viszont alacsonyabb prioritási kategóriába kerül.

„Mindenki a sürgősségin szeretne ellátást nyerni, és ez tumultuózus jeleneteket tud okozni” – mondta Bognár Zsolt.

Hozzátette, hogy ma már az interneten nagyon sok olyan információ fellelhető, amelyből kiderül, hogy melyek azok a tünetek és panaszok, amelyekkel mindenképpen a sürgősségi osztályhoz kell fordulni. 

„Vannak olyan kórképek, amelyeknél nem kérdés, hogy mentőt kell hívni,

vagy a legközelebbi sürgősségi osztályra kell menni” – mondta a doktor. Azt is mondta, hogy a társaság most a felvilágosításnak egy másik módját is elkezdi: olyan kiadványokat készít, olyan csatornákat keres, amelyek révén el tudja érni a társadalom legszélesebb rétegét, hogy ezeket az információkat minél több embernek hozzáférhetővé tegye.

Címlapkép: Pixabay/whitesession

(InfoRádió)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Kedves doktor úr az a 63 éves hölgy aki nem régen meghalt a sürgősségi ellátás hiányában elég sürgős lehetett !!!Mivel mire a kardiológiára került / 6 óra / már menthetetlen volt, gondolom ha mondjuk az első órába oda jut ma is élne !!!
Remélem a családja bepereli a kórházat kötelesség mulasztás miatt, ez nyilvánvalóan az volt !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Hála a cuciális népszavazásnak, a zemberek már kezelés nélkül is felfordulhatnak.
papa.49
Kedves doktor úr az a 63 éves hölgy aki nem régen meghalt a sürgősségi ellátás hiányában elég sürgős lehetett !!!Mivel mire a kardiológiára került / 6 óra / már menthetetlen volt, gondolom ha mondjuk az első órába oda jut ma is élne !!!
Remélem a családja bepereli a kórházat kötelesség mulasztás miatt, ez nyilvánvalóan az volt !!!
mackoka46
Kár figyelmeztetniük, mivel szégyentelenül lassan kerülünk az orvos kezei közé, addig a NAV hatalmi arroganciától és hivatali visszaélésre éhes revizora hetvenhétszer már elvette a pénzünket. Tehát a szervilis doktor bácsik más témáról nyissák fel szemeinket.
nola
Jártam már párszor sürgősségin sajnos, bár csak kísérőként. De a szívinfarktus gyanúval, mentővel érkezett idős néni, a váróban 5 percenként eszméletét vesztő fiatal fiú, a tüdőembóliás apósom, a vakbélgyanús erős hasi görcsöktől megszólalni sem tudó férjem... nos, egyikük sem számított sürgős esetnek ezek szerint, mert 6-8 órát kellett várniuk, hogy valaki rájuk nézzen.

Miközben a kormány olyan kedvesen aggódik, nehogy megerőszakoljon engem egy migráns, annyira szeretne megvédeni ettől a traumától, hogy bár az esélye közel nulla egy ilyen esetnek, mégis milliárdokat költ rá, addig a valós, és az eü-ben rendszeresen engem ért traumáktól valahogy nem igyekeznek megóvni. Hónapokat kell várni egy ultrahangra, szakorvosi vizsgálatra. Ha bejutok, akkor meg örülhetek, ha figyel rám két percet az orvos.
Legfrisebb eset: a belgyógyász laborvizsgálatot kér, de kontrollra az eredménnyel 3 hónappal későbbre kapok időpontot, amikor már újabb laborra lenne szükség... nonszensz, elkeserítő, elfogadhatatlan.
simmering73
"a sürgősségi ellátás nem azonos a gyorsasági ellátással"
Elmentek ti a jó k... ...ba. Ezt eddig is tudtuk.
sokanvagyunk
...akkor ideje lenni már egy gyorsasági részleget is felállítani.
Nessy
nem akarom bántani pártunkat és kormányunkat, de Életempárja még 2010 előtt esett át három infarktuson, és minden esetben percek alatt jött a mentő, és már az orvosnak adta át a beteget, és félóra múlva túl volt az érsebészeti ellátáson. Most az, hogy az egyik alkalommal a kedves nővér nem figyelt rá, hogy a betegnek mellé megy az infúzió, és a párom megnézte "oda át az igazságot" az már más kategória.
Mirtilla
Igy legalább Bognár doktor -burkoltan ugyan- de bevallotta, hogy nem cél itt mindenkit megmenteni,akit sürgős beavatkozással meglehetne menteni.Történik ez egy olyan országban, ahol 1978 óta többen haltak meg, mint ahányan megszülettek.Ilyen hozzáállással tényleg hamar kihalunk.
lampa laz
@Nessy: (12:43) Sajnálom ami a pároddal történt, de a megfogalmazásod, az teccik, bocs.
Nessy
@Mirabilis: Tény, hogy 2012-ben hunyt el életempárja, de utolsó percéig jó kezekben volt, és nem csak őt, engem is emberszámba vettek, tájékoztattak. Csak az utolsó két hétben tudták meg, hogy egészségügyi dolgozó voltam, tehát nem azért.
1magyar
Nagyképű kijelentés volt doktorka! Mert én egyszer-kétszer láttam mi van ott.
Ilyen pofátlan kijelentés helyett inkább az SBO-n dolgozó orvosok számát és vizsgálatot kell növelni! Na meg gyorsítani! A szomszédasszonyom Kméten agyvérzéssel másnap reggel kapta az infúziót, nem kapkodták el.
herczeg0210
Akkor ha gyorsan szarnom kell, az még nem sürgős ugye doktorok?
kukac50
Több orvos kell,hogy biztonságosan eltudják látni a sürgősségire érkező betegeket.
nevemnick
Nos, városkánkban három éve elkészült kétmilliárd valamennyiből a ,,sürgősségi osztály". Jelenleg sem üzemel, mert nincsenek orvosok, ápolók. A CT-t néha üzemeltetik, de sokszor a megyeszékhelyre viszik a betegeket. A sürgős ellátásra szoruló betegek, mint a legtöbb kórházban az ambulanciákra viszik, miközben a a bejelentkezett, vagy időpontra érkező betegek sokszor hat-hét órát várnak, némelykor hiába, mert az ügyeletes orvos vagy kidől, vagy műtétet végez.
Ennek a sürgősségi osztálynak közel 150-170 ezer embert kellene ellátnia a megyének ebben a felében...
kokopelli
@herczeg0210: azért mondja a papa a sürgősen ß@rni rohanó gyereknek:
-nem kell rohannod fiam,mert lassabban futva nem fröcskölöd össze a ta-
pétát,és a barna színt különben is rühellem...lassan rohanj!!
Eladott Ország
Lassan már nem csak a sürgősségi ellátásról, hanem orvosi ellátásról is le kell szoknunk, mert nem lesz orvos. De politikus utánpótlásból van szarásig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.