Nem áldozatot, hanem erőforrást lát a kormány a roma közösségben – mondta Orbán Viktorminiszterelnök szombaton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján, a Magyar Tudományos Akadémián.

Nézőpontunk szerint a romák nem segélyen, tehát más adófizetők pénzén tengődő, magatehetetlen kisebbség (…), hanem olyan magyar állampolgárokról beszélünk, akiknek élhető jövőt, lehetőséget tudunk adni itt, a szülőföldjükön.

Megjegyezte: Magyarországon hosszú időn át az volt a közhangulat, hogy a romák beilleszkedése, felzárkóztatása reménytelen ügy. A mostani találkozó viszont arról szól, hogy ez nem így van, „igenis van remény, csak dolgozni kell érte”. 

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy

Magyarországon ma csak két útja van a felemelkedésnek: a munka és a tanulás, ha pedig a kettő összekapcsolódik, az külön szerencse.

Az elmúlt évek gazdasági fejlődésének köszönhetően Magyarországon aki tud és akar, az dolgozhat, de „az akarat felélesztéséhez az kell, hogy az emberek értelmét lássák a munkájuknak” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint a munkának emberformáló hatása is van, helyreállítja az önbecsülést, hasznos és tartalmas életet biztosít.

A résztvevőkhöz, a „leendő fiatal roma vezetőkhöz” szólva Orbán Viktor megjegyezte azt is, hogy

a jelenlegi állami vezetők közül a köztársasági elnök, a házelnök, a miniszterelnök, a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter is mind szakkollégisták voltak. „Ennél biztatóbbat nem tudok önöknek mondani”.

Beszédében több kormányzati intézkedést is megemlített, így például a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást, a széles körben ingyenes gyermekétkeztetést és tankönyveket. Az óvodáztatással kapcsolatban azt mondta, ez egy áttörés, mert mérsékelni lehet vele az iskolába lépéskor meglévő hátrányokat, és úgy nagyjából azonos eséllyel „futhatja be” mindenki a maga pályáját. Magyarország az egyetlen olyan európai ország, ahol a gyermekeknek hároméves kortól kötelező óvodába járniuk.

Címlapkép: MTI Fotó/ Szigetváry Zsolt

(MTI)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A romák mint kisebbség soha nem akarnak beilleszkedni sehová, ők csupán az előnyöket akarják beseperni a kötelességek nélkül, ha akarták volna lett volna rá kb. 800 évük, de nem akarták !!!
Az egyes embereknél más a helyzet sokan vannak köztük olyanok akik dolgoznak, és nem csak a ,,sült galambot,, várják !!!
Sajnos csutigeci ez a ,,rejtett erőforrás,, TOVÁBBRA IS REJTVE MARAD !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Valóban vannak romák akik dolgoznak, de ha Farkas Flórián és Orbán nem lopták volna el a több mint 2 milliárd forint felzárkóztatási pénzt akkor több munkahely lenne részükre.
Sokan már rájöttek ha dolgoznak jobban tudnak élni.
Persze ha ellopják a felzárkóztatásukra uniótól kapott pénzeket akkor esélyük se lehet.
Azért lopták el,hogy kiszolgáltatottak legyenek és szavazatukat kénytelenek legyenek eladni lejárt szavatosságú élelmiszerekért. Ezért is Orbán vonható felelősségre!,
surdilloFUJT
@kukac50: MINIMUM EGY KENDERKÖTÉLLEL,A TELJES CSALÁDI VAGYONELKOBZÁS UTÁN!
vadsanca
"A romák nem segélyen tengődő kisebbség" Akkor miért is kapják? Szűnjön meg! Egy tollvonással ezt is meg lehet hozni!
Jozefina
Ha a Florira gondol és a kormány egy-két tagjára, akkor még igaza is lehet !!!??? :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.