A történelem ugyan szétválasztotta és szétszórta, de a kultúrájuk megtartja a magyarokat, ezért a magyarság nem a szétesés és a szétszóródás, hanem a megmaradás nemzete – jelentette ki Kövér László a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol köszöntőt mondott a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen vasárnap.

Az Országgyűlés elnöke a helyi művelődési központ teljesen megtelt nagytermében tartott ünnepségen "a nyelvben és a hitben gyökerező" magyar kultúra össze- és megtartó erejéről, a kultúra szerepéről, a közösségre gyakorolt hatásáról és megtartásának fontosságáról beszélt.

A történelem bennünket magyarokat szétválasztott és szétszórt, de a kultúránk megtart, ezért mi nem a szétesés és a szétszóródás, hanem a megmaradás nemzete vagyunk a Kárpát-medencében és szerte a világon

- szögezte le az Országgyűlés elnöke.

Elmondta:

a magyarság, amelynek más nemzetektől eltérően a történelem viharaival dacolva sikerült megmaradnia, akkor lesz a legnagyobb veszélyben, ha feladja magát, kultúráját, mert a kultúra a jövő kialakításának tartaléka, az önmegvalósítás és az önvédelem eszköze is.

"A nyelvben és a hitben gyökerező kultúra nem pusztán felgyülemlett tudás, nem pusztán közös információhalmaz, nem pusztán a történelmi idő és a földrajzi tér korlátain átívelő műveltség, hanem az életet szabályozó alapelvek összessége, értékrend és szenvedély, amely az önmegvalósítás és önvédelem legmélyebb és legerősebb eszköze" – fogalmazott Kövér László.

Hangsúlyozta:

a kultúra azonban csak akkor és csak addig tart meg egy közösséget, amíg a közösség is képes megtartani a kultúráját, amivel nem csak saját magának, de elődeinek is tartozik.

"A történelmi időkben előttünk járt 33 magyar nemzedék áldozatos teljesítménye arra kötelez mindnyájunkat, mai magyarokat, hogy senki által ne hagyjuk megszüntetni sem keresztény hitünket, sem anyanyelvünk szavainak értékét és értelmét, sem az észjárásunkat, sem a lelkiségünket, a kultúránkat, mert akkor a Kárpát-medencében elvész a magyar élet" – mutatott rá Kövér László.

Kövér: a magyar a megmaradás nemzete

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a felvidéki Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban 2018. január 21-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Csallóköz központjának számító városban megtartott, színes kulturális műsorral átszőtt ünnepségre több százan látogattak el, köztük a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének és a város önkormányzatának vezetői is.

A rendezvényen Karaffa Attila, az ünnepséget szervező Pázmáneum polgári társulás elnöke is felszólalt

Beszédében kiemelte:

az európai kultúra nem létezhet nemzeti kultúrák nélkül, a felvidéki magyarság számára pedig saját kultúrájának megtartása az, ami lehetővé teszi ennek a közösségnek, hogy elkerülje a szétmorzsolódást.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Kövér-Paraszt! Ha benneteket túléltünk akkor igazad lehet!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
endeavor
"A külső körülmények most kedveznének a kormány leváltására: az Európai Unió végre érdemben vizsgálja a magyar viszonyokat, az Orbán kormány - és nem Magyarország - azt kapja, amit megérdemel. Orbánék már rászolgáltak a 7. cikkely alkalmazására, hiszen hatalomra kerülésük óta tudatosan szegik meg az uniós tagsággal vállalt kötelezettségeket, bomlasztják az Uniót. Orbán tagadja a politikai korrektséget, az alapvető alkotmányos jogokat nap mint nap sárba tapossa. Ha a demokratikus ellenzék most sem hallja meg az "ébresztő óra" csörgését, ha most sem fognak össze és lépnek fel egységes blokként a Fidesz ellen, akkor az isten irgalmazzon nekik is, a szerencsétlen magyar népnek is! A XXI. századi "mohácsi vész" felé tartunk! "

nepszava.hu/cikk/1150808-uj-mohacs-jon/
DR Eric CARTMEN
A MAGYAR KULTÚRA napján Kövér elvtárs tartott beszédet ??? Hová süllyedtünk ???
papa.49
@DR Eric CARTMEN: ,,Hová süllyedtünk,, kérded hát ahol a nádfedeles elvtárs található az AKOL MOCSARÁBA !!!
iluminati
@human: Agy halottak...Cirkuszi főbohóc...és a többiek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.