A szocialista Korózs Lajos szerint napokon belül dönthet arról a Kúria, hogy az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nek ki kell-e adnia, mennyi utalványt értékesített az elmúlt években, illetve az utalványok beváltásakor mekkora jutalékot számolt el.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, tavaly augusztusban közérdekű adatigényléssel fordult az utalványokat forgalmazó céghez, hogy tájékoztassák az Erzsébet-utalványok forgalmazásával, kibocsátásával, jutalékaival kapcsolatos adatokról.

Hozzátette: a zrt. elutasította kérését, ezért bíróság elé vitte az ügyet.

A Fővárosi Törvényszék tavaly év végi ítélete szerint a forgalmazó cégnek ki kell adni a kért adatokat, a cég azonban fellebbezett, a Kúriának pedig napokon belül döntenie kell

- ismertette.

Korózs Lajos szerint az Erzsébet-utalvány kibocsátásból "irdatlan haszonra tesznek szert valakik", százmilliókban, milliárdokban mérhető az az összeg, amely különböző jutalékok címén ottmarad a zrt.-nél.

Az ellenzéki képviselő közölte, az utalványforgalmazó közfeladatot lát el, azt a száz százalékban állami tulajdonú Nemzeti Üdülési Alapítvány hozta létre.

Az MSZP-s politikus elmondta, a cégtől típusonként, 2012-től éves bontásban kérte ki az utalványokkal kapcsolatos adatokat, például a kezelési költség, a forgalmi jutalék mértékét, valamint a kibocsátott, de be nem váltott utalványok befektetéseiből származó haszon mértékét.

Nyilvánosságnak, az embereknek tudniuk kell, hogyan bánnak a közpénzzel a közfeladatot ellátó szervezetek

- hangoztatta.

Korózs Lajost kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint Hadházy Ákos (LMP) feljelentette Kósa Lajos tárca nélküli minisztert felesége cégvásárlása miatt.

Az LMP-s politikus szerint a miniszter felesége tavaly tavasszal egy olyan vállalkozótól vett meg egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó céget, akit Kósa Lajos helyzetbe hozott az általa készített és benyújtott, a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló indítványával. Hadházy Ákos szerint a férfinak ilyen profilú munkaerő-kölcsönző cégekben is van érdekeltsége. Korózs Lajos felháborítónak nevezve a történteket úgy értékelt: "ezek seftesek", nem politikusok.

Szerinte aki nem az üzleti életben szerezte a vagyonát és mégis olyan fényűző életet él, mint néhány fideszes parlamenti politikus, az nem lehet, hogy tisztességes úton jutott a pénzhez.

A Magyarország által befogadott közel 1300 menekülttel összefüggésben Korózs Lajos kérdésre elmondta, nem mondták, hogy szívesen fogadnak be menekülteket, de a nemzetközi szerződések kötelezettséget rónak mindenkire.

A politikus "fasiszta uszításnak" nevezte az elmúlt években folytatott kormányzati kampányokat.

Forrás: MTI

Címlapi kép: YouTube

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Csizmás Kond: De a nyugdíjasok esetében praktikusabb lenne a tízezer szabadon felhasználható forint a nyugdíjjal kiküldve. Így is szidolozhatja a glóriáját pártunk és kormányunk! Hiszen a 12000 forintot is kiküldték, és előtte, utána hetekig ezzel volt tele a sajtó! ( Szeretném látni az államtitkárok reakcióját, egy éves 12000 forint prémium kifizetése pillanatában)
De hát ki a fene spórol a közpénzzel, ha a haverokról van szó!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@1magyar: nekem az számit, hogy meglopnak! Teljesen mindegy,hogy ki.Lop,tőlem,az országtól.Elitélendő bárki teszi is.
1magyar
@kereső: Elítélendő mindkettő, de amikor a sajátodtól lopod el másnak az a lopás minősített esete.
kereső
@1magyar: egyről beszélünk.VII.Ne lopj. És különösen ne lopj azoktól,akik bizalmat szavaztak neked,és ennek jóvoltából szolgálni kellene,nem uralkodni,és kisemmizni az országot.Orbánék olyan mélyre süllyedtek erkölcsileg,hogy a béka seggét is alulról nézik./bocsánat a csúnya szóért./
gulyasgyula
@verőce21: ...Így volt volt ..Aztán a Fnacikkal akartak az atomerőműben fűtőelemet cserélni .Francitól vették a metró kocsikat stb ..De EZ NEM L O P Á S ...
1magyar
@kereső: Én konkrétan arra gondoltam, hogy eladták az országot a multiknak. De Orbánék is a népet nyúzzák az igaz.De maguknak akarják a hasznot nem külföldre sumákolják ki.
verőce21
@gulyasgyula: (18:02) "...nem lopás" ugye? - hanem korrupció volt! Amit az MSZP csinált.

A Fidesz viszont itthon gyártatja és kegyetlenül megadóztatja.
"Egyes meghatározott juttatásként korlátlanul adható a munkavállalóknak vagy partnereknek, 40,71%-os adó- és adójellegű kötelezettséggel kártyára utalva és papíralapon 2018-ban is."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.