Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.

Balog Zoltán a találkozó után közölte, a tárgyalások eredményeként módosították azt a bérmegállapodást, amelyben korábban megállapodtak.

Ennek a lépésnek két oka volt – mondta –, az egyik, hogy az ország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi ezt, a másik pedig, hogy ezzel a lépéssel is szeretnék elismerni az egészségügyben dolgozók munkáját.

Balog: előrehozzák az egészségügyi szakdolgozók novemberi béremelését

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke, Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke és Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének országos elnöke az egészségügyi ágazat szakmai egyeztetése utáni sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. január 24-én. Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re – jelentette be a miniszter. MTI Fotó: Kovács Tamás

A miniszter emlékeztetetett, hogy a 2016 nyarán állapodott meg a kormány és a reprezentatív szakszervezetek a többlépcsős egészségügyi szakdolgozói, illetve orvosi bérfejlesztésről.

Így 2016 szeptemberében az orvosoknak bruttó 107 ezer forinttal, míg tavaly novemberben további bruttó 100 ezer forinttal emelkedett az alapbére, a rezidensek bére tavaly novemberben 50 ezer forinttal emelkedett. A szakdolgozók alapbére 2016 őszétől átlagosan 26,5 százalékkal nőtt, tavaly novemberben 12 százalékkal.

A következő lépcső idén novembertől lett volna esedékes egy 8 százalékos emeléssel, ezt hozta most előre a kormány

– emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a jövő év novemberében további 8 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók.

Az előrehozott béremeléssel így 2016 szeptembere és 2018 januárja közötti időszakban a szakdolgozói átlagbérek 53 százalékkal emelkedtek.

Kiemelte, hogy a mentődolgozók idén januártól külön is kaptak 10 százalékos béremelésüket, és rájuk is vonatkozik az előrehozott 8 százalékos szakdolgozói béremelés.

Balog Zoltán példaként elmondta, egy 4-6 éves munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápoló alapbére a 2016 januári 268 607 forinthoz képest most 382 354 forintra emelkedik, a következő béremeléssel pedig 412 900 forint lesz.

Balog Zoltán elmondta:

a mostani döntés 80 ezer szakdolgozót érint, költségvetési vonzata 19 milliárd forint.

Kiemelte, a munkavállalók február 20-án, bérkülönbözet formájában fogják megkapni az emelést, majd márciustól már az emelt alapbért utalják számukra.

Balog: előrehozzák az egészségügyi szakdolgozók novemberi béremelését

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "a legnagyobb eredményt" érték el, a kormány megértette azokat az érveket, amelyeket felsorakoztattak a tárgyalások során.

A szakszervezeti vezető elmondta, a bérmegállapodás módosítására azért volt szükség, mert az amúgy örvendetes 2017-es és idei minimálbér- és a garantált bérminimum emelkedés miatt a korábban kialkudott bértáblában szereplő összegek "összecsúsztak".

A sztrájktárgyalások tovább folytatódnak a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között

– mondta Cser Ágnes, többek között az egészségügyben műszaki-gazdasági területen dolgozók bérfejlesztéséről, a munkaruháról, a védőnők helyzetéről és a szakdolgozók fogászati ellátásáról.

Kifejtette: "még az út elején tartunk", hiszen a szakszervezetek célja továbbra is az, hogy az egészségügyi bérek elérjék az európai uniós átlagkereset 75 százalékát. "Ezt a hatalmas szakadékot kell most nekünk lépésről lépésre kitölteni", és utolérni a V4-eket – emelte ki Cser Ágnes.

Azzal kapcsolatban, hogy a napokban bérkövetelési igénnyel állt elő a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), Balog Zoltán miniszter azt válaszolta, a kormány a reprezentatív szakszervezetekkel tárgyal, és bízik abban, hogy az általuk kivívott megállapodás világos üzenet mindenki számára.

Cser Ágnes ehhez hozzátette: a FESZ minden követelése szerepel az MSZ EDDSZ sztrájkköveteléseiben, így a FESZ-nek csak örülnie kell az elért eredményeknek.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Hova ez a rohanás pléhbános. Mert se gazdaság, se teljesítmény nincs itt. Ja, hogy tavasszal választások lesznek? Akkor értem ezt az eszement kapkodást.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Hova ez a rohanás pléhbános. Mert se gazdaság, se teljesítmény nincs itt. Ja, hogy tavasszal választások lesznek? Akkor értem ezt az eszement kapkodást.
quadrocopter
Jaj, hű meg ha, hát választás lesz vazze, hamar gyorsan beígérni, aztán adni valamit, ami nem annyi és máris túl vagyunk a választáson és lehet nyögni, hogy nem annyi az annyi!
Ez a taktika genyóéknál!

A személyenként 2 kiló arany miért maradt ki?
Eladott Ország
Az ápolók, a mentőápolók, a szakorvosok, a mentőorvosok és a szakgyógyszerészek ezekben a napokban kapták meg a decemberi illetményükkel, azt a béremelést, amely egy több évig tartó sorozat részeként az egészségügyi dolgozókat érinti. Egy nap sem telt el, és megkapták, bazmeg! Olyan durván megkapták, hogy az elmúlt nyolc év adja a másikat. Bruttó 161 ezret, ami nettóban 107 ezer forintot jelent. Cserébe hálás lehet a kormánynak, amiért éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy az elmúlt nyolc év áldatlan örökségét jóvá tegye.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/q85/p843x403/24799210_1592944167428844_5091308099065944898_o.jpg?oh=993a2dd520f3ce29dad9635c3bf399c4&oe=5AE92A68
Hogy miután állítólag ez a drága ország azért robbantotta fel a fülkéket 2010 óta kétszer, mert majd minden faszább lesz, mint azelőtt, miután kiderült, hogy nem csak hogy nem lett faszább, de azt is szétbarmolták, ami véletlenül működött, most én mondjam meg, hogy mi a megoldás, mert nincs kire szavazni, nem? Hát ha nincs kire szavazni, akkor ez így is jól van, sőt, így van jól igazán. Akkor zabáljuk a Soros-szappanoperát, dörzsölgessük a kezünket, hogy világrekordokat döntöget a sötétségünk és várjuk meg, ameddig beleállítják az országot a földbe. Tokkal-vonóval. És akkor hátha rájövünk, hogy nem azt kell elsőként gyomorszájon rúgni, aki egyedül is szembemegy ezzel a mérhetetlen retekkel, hanem azokat, akik a demokratikus felhatalmazásuk mögé bújva mindenkibe szépen sorra beletörlik a lábukat. Majd ha elég sok embernek egyszerre tűnik fel, hogy miközben egy mezőkövesdi falábú futballista 1 millió forintot visz haza havonta, egy segéd műtős 100 ezret és egyáltalán nem ez a világ rendje… na, majd akkor talán lesz valami. Addig megteszi a migránsoktól való rettegés, Soros köpködése és a takonyízű propaganda kétpofára nyeldeklése. Hogy úgy megemelték az egészségügyi dolgozók bérét, hogy örülhetnek, ha nem kevesebbet visznek haza, mint azelőtt.
human
Off: Lázár kiskirályságának ostroma megkezdődött. Vásárhelyen Márki-Zay Péter lakossági fórumot tartott. Érdemes megnézni a volt fidesz szavazó miért ábrándult ki a pártból.
www.facebook.com/markizaypeter/videos/148086609231999/
vladimir putin
Tán jobb is lenne, hogy valami furcsa anomália folytán megnyerjék a választásokat a ezek Makákóék.
Akkora vödör szar borulna a nyakukba, hogy egy életre büdösek maradnának.
cikicakk55
Milyen béremelést kaptak tavaly az egészségügyben dolgozók? 1 forinttal sem ment fel az ápolók fizetése,de a nővéreké sem.Az orvosokról és a gyógyszerészekről nem tudok,de a szakápolóknál bizony semmit nem emeltek.Illetve annyit tettek,hogy 20.000ft-ot emeltek a fizetésükön,viszont az addig kapott szakápolói járulékot 36.000 ft-ról lecsökkentették 16.000ft-ra. A hiányszakma támogatást egy évig adták.Az idén már nem adják azoknak akik diplomás ápolónak tanulnak.Tavaly az első félévben 20.000ft a másodikban ha négyesnél jobb volt a félévi bizonyítvány,akkor 40.000ft-ra emelték.Örültünk is nagyon,mert 2 nyugdíjból elég nehéz egy gyereket iskoláztatni,etetni,bérlet,stb venni. Azt hittük az idén is kapják.Hát nem kapják. Heti 3 napot dolgoznak gyakorlaton, 2 nap iskola. Ugyan úgy 8 órát dolgoznak 2 műszakban,csak ők még hétvégén nem,mint a szakképzett ápolók.Ezért a fizetésük 13.400 ft.havi kb 16 napot dolgoznak.,és mivel már a szakápolóit tavaly letették,már ugyan azt kell csinálniuk,mint ha munkaviszonyba lennének. 3 évig kihasználják a diákokat. A szülőket,meg törje a frász,hogy még 5 hónapig nincs meleg kaja hét közben, és nincs gyógyszer kiváltás,mert kell a pénz hétvégére,mikor jön a gyerek haza.és újra bérletet kell venni és feltankolni a gyereket,hogy hét közben legyen mit ennie.Menzára nem ér oda,így meleg ételt akkor eszik,ha van pénze valami önkiszolgáló büfére.
tudode
Ez a KEGY olyan, mintha TISZTELETES a répájával dicsekedne!
Azaz LELKIPÁSZTORNAK "is" miniszternek is teológusnak is ütni való, még a hittársai, barátai is elfordultak tőle, mert összeszűrte a levet azzal, akit a szülei sem voltak képesek megnevelni:
.
---- A tékozló pásztor – Már csak tamburmajorminiszterként funkcionál Balog Zoltán
168ora.hu/itthon/a-tekozlo-pasztor-mar-csak-tamburmajorminiszterkent-funkcional-balog-zoltan-5466
.
POLITIZÁLÓ LEkKI ATYÁTÓL MENTSE MEG A VILÁGOT AZ ISTEN!
.
Pedig ez a KEGY az O1G gesztusa, mert retteg, mint a nyárfalevél a BUKTÁTÓL, mert akkor LESZ NEKI JAJ, JAJ!
.
Az O1G vette birtokba az ország lóvéját:
.
----- Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/

Ennek a kezében olyan az ORSZÁG PÉNZE, mintha kecskére káposztát bíztak "volna" SOS, 20 perc alatt a jól idomított gombnyomogató NER!
.
???
lampa laz
"Balog Zoltán miniszter azt válaszolta, a kormány a reprezentatív szakszervezetekkel tárgyal"...

Pléh-bános csak a reprezentatívcserpi**csával tárgyal, mert közösen meggyőzték egymást, h milyen jól jönnek majd ezek az eü-s szavazatok is a fidesznek...
Lepényleső
Ez lenne az időutazás? Véletlenül ha nem ők nyernek,fizesse valaki más?
Dr plágium
Áprilisban választás lesz. Kell a szavazat.
Dr plágium
@cikicakk55: Nem elég, hogy papíron tologatták a pénzt? Úgy verhették a nyálukat, hogy ők emeltek. Tipikus nesze semmi fogd meg jól...mint a mentőknél.
papa.49
A választásokra már kézben kell lennie az emelésnek, ha nem tudják a kedves eü. dolgozók HOVÁ NEM SZABAD AZ X. TENNI !!!
papa.49
Szép csapat a képen már csak egy golyószóró hiányzik velük szemben !!!
Borsodi
Jutalom is lesz,nyugdíjasnak dupla Erzsébet utalvány szegényeknek krumpli tojással,devizásoknak kártérítés Ukránoknak migránsoknak letelepedés. Ingyen nett! Torta kolbásszal.Cserébe szavazz a fideszre
papa.49
@Eladott Ország: Én csak úgy hívom ezt a nőszerűt ,,lagymatag luvnya,, ...
Zeta
@Eladott Ország: mint a kormány oldal képviselője?
Mert a dolgozókat nem képviseli.
Eladott Ország
@papa.49: @Zeta: kolozsvaros.com/2016/06/17/amikor-demcsak-zsuzsa-is-elsapad-a-szervilis-szakszervezeti-vezeto-elo-adasban-aljasul-kormanyszocsove/
Amikor Demcsák Zsuzsa is elsápad: a szervilis szakszervezeti vezető élő adásban aljasul kormányszócsővé. Cser Ágnes elvtársnő odáig süllyedt, hogy szakszervezeti vezetőként, akinek a dolgozók képviselete lenne a dolga, élő adásban fényezi a kormányt, tolja Balogék rozsdás biciklijét és van pofája azt mondani, hogy nem politizál. Ki nem mondva kurvaanyázza azokat, akik egyáltalán nem dobtak dupla hátast attól, amit sikerült kicsikarnia a kormányból. Szerintem az a durva, amikor már a közpénzzel kitömött, Fidesz-barát TV2 műsorvezetőjének is több ízben leszakad a pofája ettől a visszataszító némbertől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.