Várják a Bosch új béremelési ajánlatát, "tisztességes" feltételekkel akár kompromisszumos megállapodásra is hajlandók, ellenkező esetben viszont készek újabb munkabeszüntetés szervezésére – közölte a Bosch hatvani gyárában szerdán kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezetének (HADFSz) alelnöke az MTI-vel.

Ezer dolgozó sztrájkolt a Bosch hatvani gyárában
Fotó: Komka Péter/MTI

Janik Tamás sikeresnek nevezte az akciót, amelyben becsléseik szerint mintegy ezer munkavállaló vett részt, az érintett műszak 80-90 százaléka, emiatt sok területen 9-11 óráig állt a termelés. Jelezte: szerdán nem ültek tárgyalóasztalhoz a Bosch képviselőivel, várják a cég új béremelési javaslatát.

A HADFSZ követelései között

15 százalékos béremelés, valamint negyedéves jelenléti prémium bevezetése és hűségbónusz-igény is szerepel.

Az alelnök kitért arra is, hogy az általuk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita határideje pénteken lejár, addig kompromisszumos megállapodásra is hajlandók. Járási Tamás, a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezetének (MCDSz) elnöke ugyancsak eredményesnek és törvényesnek értékelte a szerdai akciót.

Úgy vélte, a figyelmeztető sztrájk azt üzeni: a dolgozók körében ma már nem írja felül a munkahelyféltés az egzisztenciális kényszert, egyre szélesebb körű a felismerés, amely szerint a béremelést nem kizárólag a munkaerő-piaci kereslet-kínálat alakulása határozza meg, sokkal inkább a dolgozók alkupozíciója. Elmondta: csütörtök reggel 9 órakor tárgyalnak a cég képviselőivel, ezzel párhuzamosan pedig az interneten online támogatói kampányt szerveznek és közvetlen kapcsolatfelvételre törekednek a Bosch tulajdonosaival.

Amennyiben a csütörtöki egyeztetés sikertelenül zárul, várhatóan szakszervezetük is sztrájkfelhívást tesz közzé az üzemben – tette hozzá. Ficzere Ferenc, a Bosch magyarországi kommunikációs igazgatója közölte: szerdán délelőtt 841 dolgozó csatlakozott a szakszervezeti felhíváshoz, ám a munkabeszüntetés nem befolyásolta a vállalat vásárlóinak ellátását. Az érdekképviselet által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitát a jogszabályok szabta határidőn belül lefolytatják – mondta.

A kommunikációs igazgató korábban úgy nyilatkozott: a Bosch döntése szerint a cég magyarországi telephelyein a munkavállalók bérét idén átlagosan csaknem 10 százalékkal növelik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet egyrészt az érintett üzemek eredménye befolyásol, másrészt az egyéni teljesítmények függvénye.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
10% béremelés? Nyugaton nyugodtan fizetnek e munkáért 5oo-700 %-kal többet.
cikicakk55
Addig ameddig találnak olyan országot,ahol ennyire alacsony bérét kapnak munkásokat,ne is várjuk,hogy emeljék az itthoni bért.Még kinn az anya országban is ugyan azért a munkáért kevesebbet kap egy Magyar,vagy szerb,vagy lengyel,vagy Bolgár,mint a kint élő őshonos lakosok.persze az még mindig legalább 5x több,mint amit itthon keresnének. Az 1/6-od sztrájkoló meg sem kottyan nekik.legfeljebb akik dolgoznak még,majd azokat még jobban fogják hajtani.Ha így sem megy,akkor összepakolnak és elmennek egy nálunk is csóróbb országban,bár lassan kétlem,hogy találnak ilyet.Talán Afrikában,vagy egy hasonlóan a civilizációtól 500 évvel elmaradt emberek,országát megpróbálják,de ott még áldozatokat ajánlanak fel az isteneknek a jó termésért,az esőért unga bungát táncolnak, a gyógyítást,meg egy saját magát kinevező varázsló végzi. Na az ilyenektől sok jóra nem számíthatnak.Az ennyire pénz orientált cégek meg is érdemlik ha bebuknak.A végtelenségig nem lehet az embereket kifacsarni.
Zeta
@cikicakk55: addig végképp ne várjanak magasabb bért , míg O. Viki azzal kampányol külföldön, hogy nálunk tartósan alacsonyak a bérek!
Míg a Munka Törvénykönyve , rabszolga tartó törveny!
cikicakk55
@Zeta: Hát ez az! A mocspk úgy csábítja ide a multikat,hpgy itt megéri befektetni,mert ilyen olcsó munkaerőt mint itt van nen lehet kapni,ráadásul a Magyarok tudnak is dolgozni. Őt nem érdekli,mert annyit keres egy nap alatt,mint mi egy honap alatt. Ettől függetlenül még ezt a keveset is jól megadóztatja

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.