81,6 millió forinttal támogat meg idén tíz ismeretterjesztő filmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Összesen 81,6 millió forinttal támogatja a médiatanács tíz ismeretterjesztő film elkészítését, valamint 2 millióval járul hozzá az V. Savaria Filmszemléhez – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy a testület a Magyar Média Mecenatúra programban tíz filmterv számára 81,6 millió forintot meghaladó összeget ítélt oda az ismeretterjesztő filmek gyártásának támogatására kiírt Kollányi Ágoston-pályázat 2017-es harmadik fordulójában.

Film készül az orrszarvúak megmentésére és művészeti megörökítésükre irányuló magyar törekvésekről.

Forgatnak Rockenbauer Pál természetjárást, honismeretet népszerűsítő televíziósról, ifjabb Horthy Miklós kalandos, változatos életútjáról, valamint Hajdú Károlyról, a magyar repülőgép-restaurálás megteremtőjéről.

A napállatkák, a telepes csillósok és az ostorosok mikroszkopikus világáról, vagyis az egysejtű parányokról is készül alkotás.

A Kárpát-medence vulkáni eredetű geológiai képződményeivel és legendás magyar kaszkadőrökkel is megismerkedhetnek majd a nézők.

Ismeretterjesztő mozgókép készül a Magyar Plakát Társaságról, egy másik alkotásban pedig bemutatják az 1976-ban New Yorkban alapított Magyar Emberi Jogok Alapítvány történetét, különös tekintettel a Ceausescu-rezsim utolsó évtizedére – sorolták.

A tíz kedvezményezettnek nyilvánított alkotás között egy határon túli díjazott munkája is szerepel, ő a tiszta erkölcsű és imádságos Mária-lányok történetéről és különleges ruházatuk elkészítéséről forgat filmet.

A médiatanács arról is döntött, hogy részt vesz az V. Savaria Filmszemlén, és összesen 2 millió forinttal támogatja a dokumentumfilm, a kisjátékfilm, a filmetűd, illetve a határon túli magyar alkotók elnevezésű kategóriák dobogós helyezettjeit.

A szervezők március 25-éig várják a pályaműveket, a szemlére pedig május 23. és 25. között kerül sor Szombathelyen – olvasható a közleményben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.