Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez, amelynek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a nyilvántartásba vételről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 37 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül ötöt.

A testület pénteki ülésén további 17 pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Szegényekért Párt (SZP), Haladás Párt (HP), Lehet Más a Politika (LMP), Változást Akaró Szavazók Pártja (VÁLASZ), Összefogás Párt, Nemzeti Radikális Köztársasági Párt (NRKP), Fiatalok és Idősek Társadalmi Integrációja Párt (FITIP), Közlekedő Polgárok Pártja (KPP), Iránytű Párt (IRÁNYTŰ), Nemzetegyesítő Mozgalom (NEEM), Korrupció Nélküli Magyarországért Párt (KNMP), Origó Párt (OP), Alternatív Magyar Néppárt (AMNP), Mi Nők Párt (MINŐK), Végső Esély Párt (VEP), Dolgozók Magyarországi Pártja (DMP), Mozdulj Magyarország Párt (MMP).

Nyilvántartásba vették továbbá a nemzetiségi önkormányzatok közül az Országos Lengyel Önkormányzatot (OLÖ), az Országos Szlovén Önkormányzatot (OSZÖ), az Ukrán Országos Önkormányzatot (UOÖ) és az Országos Szlovák Önkormányzatot (OSZÖ).

A határozatok nem jogerősek, azok ellen három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Egy kérdésem van: - e szűz pártok közül vajon melyek azok, amelyek a horda konspirált háttér szervezetei a szavazatok besöprésére és átadására?
Klubtag
"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba."
Surányi Miklós (1882. február 16.-1936. június 23.) író, újságíró

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.