Az országon belül területenként jelentősen eltérőek az életkilátásaink.

Ezek okozzák legnagyobb valószínűséggel a nyugdíjas korosztály halálát Magyarországon
Fotó: Pixabay

Hazánk lakossága elöregedőben van, de a 60 év fölöttiek aránya megyei szinten eltérést mutat. A napi.hu szemlézte a KSH adatait, melyből az látszik, hogy Nógrádban, Békésben, Tolnában, Somogyban és Zalában a legnagyobb, közel 30 százalékos az idősek aránya, míg a legalacsonyabb Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ha a magyar életkilátásokat az európai országokéval összevetjük, hátulról a hatodikak vagyunk. Csak Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában Lettországban és Romániában számíthat rövidebb életre ez a korosztály.

A várható élettartam országos szinten is eltérő. Míg egy 60 éves budapesti férfi átlagosan 19 évre számíthat még, egy Komárom-Esztergom megyében élő csak 16-ra. Az országos átlag egyébként 17,4 év – vagyis egy 60 éves magyar férfi átlagosan 77,4 éves korában hal meg.

Vezető halálokok

A 60-64 éves férfiaknál a daganatos betegség a vezető halálok, a 65. életév betöltése után a keringési rendszer betegségei válnak vezető halálokká, 75 évtől pedig már kétszer annyian hunynak el szívbetegség következtében, mint rákban. A 85 év felettieknél már több mint ötszörös a szorzó.

A daganatok közül a 60-64 éves férfiaknál a légzőszervi rák szed legtöbb áldozatot, ezt követi az ajak-, szájüreg-, nyelőcsőrák. A 70 év fölöttieknél második helyre jön fel a vastagbélrák.

A nők esetében is magasan vezetnek a légzőszervi daganatok, ezt követi a mellrák és a vastagbélrák. 75 év fölött a mellrák gyakoribbá válik, és csaknem utoléri a légzőszervi daganatokat.

Egészségtelenül élünk

A halálozási ráta csökkenthető lenne, ha az időskorúak egészségesebben élnének. A felmérés szerint minden ötödik 60 évesnél idősebb magyar férfi naponta dohányzik, az alkalmi rágyújtókkal már 60 százalékra tehető a dohányosok aránya. Nőknél ez tíz, illetve valamivel több mint 30 százalékot jelent.

Ami az alkoholfogyasztást illeti, a 65-69 éves férfiak ötöde nagyivó, a mértékletes alkholfogyasztókkal együtt e korosztály több mint fele rendszeresen alkoholizál. Nagyivónak számít az 55-64 évesek 15 százaléka, a mértékletes alkoholfogyasztókkal együtt a korcsoport 54 százaléka iszik. A nőknél minden korcsoportban az alkoholt ritkán vagy soha nem fogyasztók domináltnak.

Szomorú tény az is, hogy a százezer lakosra jutó 33,9 öngyilkossal még mindig az éllovasok közé tartozunk, Európában csak Lettország előz minket.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
77,4? Lámpással alig találni 77 éves férfit. Talán 67,4-et akartak írni. Közelebb van az igazsághoz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@advocat: jó a Böske,mert a haver kislánya megkapja,és örül neki!
Én a cigánybárótól nem veszek át semmit!A kutya sem eszi meg a kol-
bászt a kezéből! Eccerű!
peterkelemen
@JAJMÁR: A magyarok között nincs szolidaritás ezt tudjuk éppen ezért fürdenek Orbán moslékában. A nyugdíjasok leszarták unokáik jövőjét az unokáik meg szarnak most rájuk. Viszont azt ne feledd a nyugdíjasok hiába kussolnak, mert ők fogják megszívni és nem az unokák, akik kimennek külföldre és élik majd vígan az életüket. Ezidáig minimum 1 millióan már megettték. Ha Orbán marad már pedig egyértelmnű, hogy marad hisz egy diktatúrában és csaló választásokon nem leváltható a diktatátor így a nyuggerek fogják megszívni és nem kcisit, de nagyon. Az, hogy nekik történelemi felelősségük van abban, hogy immár 29 éve lopnak és csalnak a politikusbűnözők letagadhatatlan és az is, hogy ők semmit nem tettek ez ellen. Rabszolgák és gyávák módjára viselkedtek.
JAJMÁR
@peterkelemen: Hogy sokan nem ėrtik a szolidarìtàs lėnyegėt, arra te vagy a pėlda:)

Ėn egyėbkėnt az elmùlt 28 ėvben /is/ aktív, minden szempontból felnőtt ember voltam.
Mėgsem vagyok oka a jelenlegi helyzetnek, nàlad jobban biztos, hogy nem, ahogy az orszàg nagy rėsze sem. Ės mėgis oka vagyok, ahogy minden magyar ember, akàr itt ėl, akàr kūlföldön.

Lehet elemezgetni a mùltat - ha az a folyamatok megėrtėsėre irànyul hasznos is-, de ha ez csak a felelőssėg leràzàsa miatt van, az bizony a gyàva megfutamodàs, ėretlen gondolkodàs.
Ràadàsul olymódon , hogy a sùlyos terhet ràdobja a többsėgėben inaktív ės kiszolgàltatott rėtegre. (Ilyen logikàval minden idők felelőssėge mindig leràzható, ės az ėppen öregekre dobható lenne)
Olyan ismerős taktika, egėsz orb..i! De hibàs!A felnőtt ember ott kezdődik, hogy megėrti, itt mindenki felelős. Az is, aki màsokra mutogat.
Ha a haza "megszívja" akkor mindenki megszívja, mert az emberek többsėge nem nyuggerkėnt, hanem nagyikėnt, ės nem "fiatalokkėnt" hanem a gyerekkėnt ės szeretettel gondolnak egymàsra, ės a legrosszabb az lenne, ha idegenkėnt ės vàdaskodva szembenàllnának.

Ezėrt hagyd abba a "hūlye" bűnbakkeresėst. Nem az a megoldàs!
Nessy
A mindenit! Itt már minden fiatal rózsabokorban jött a világra? Nincsenek szülei, nagyszülei? Itt minden magától volt,van és lesz? Nem kellett az ősök tudása, munkája ahhoz, hogy az ország ennyi évszázada megmaradjon? Ha nem lett volna ez a sok nyugger, nem lett volna mit privatizélni a jelen "ifjainak"!
Azért mert valaki megélt x évet, nem minden esetben kap Alzheimert kórt is a nyugdíj határozattal.
Van egy rossz hírem! Az ifjúság múló állapot! és minden korosztály mögött ott toporog a következő generáció. Lehet, hogy minket most válogatás nélkül mindennek elhord a fiatalabbak társasága, félő, hogy ők is megtapasztalják majd ugyanezt. Akkor gondoljanak rá, mit láttak a tőlük a gyerekeik!
Úgy mellékesen most vasárnap nem kevesen voltunk nyugdíjasok a Kossuth téren. és most legalább nem áztunk el.
Peterkelemen! ne utálja ennyire a nyugdíjasokat, mert lehet, hogy még maga is megöregszik, és ketyerébb lesz, mint mi, akiket ócsárol.
kukac50
Meg a táppal etetett csirke farhát is közre játszik a halálozásban. Sokaknak csak arra telik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.