Szijjártó Péter szerint Guterres ENSZ-főtitkár nyilatkozatában már megelőlegezte, hogy mit kellene gondolni a migrációról, épp ezért, ha továbbra is figyelmen kívül hagyják a magyar fél felvetéseit, akkor ott is hagyhatják a tárgyalásokat.

A tartalmi kérdéseken túl komoly legitimációs problémákat is felvet António Guterres ENSZ-főtitkár nyilatkozata – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Szijjártó úgy érzi, fölösleges részt venni a menekültekről szóló ENSZ-tárgyaláson

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A tárcavezető felidézte, az ENSZ-főtitkár a nyilatkozatában lehetőségnek nevezi a migrációt, hiszen erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat.

Szijjártó Péter erre reagálva azt mondta, ez azért vet fel legitimációs problémákat, mert a világszervezetben éppen most foglalkoznak azokkal az irányelvekkel, amelyek mentén a későbbiekben kezelnék a migrációt.

"Megengedhetetlennek tartjuk azt, hogy egy ilyen vitát megelőlegezve a főtitkár gyakorlatilag eredményt hirdet úgy, hogy egyébként világosan tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy ebben a kérdésben semmilyen módon sem élvezi a tagállamoknak egyöntetű egyetértését" – hangsúlyozta.

Hozzátette, így felmerül a kérdés, egyáltalán érdemes-e részt venni ezeken a tárgyalásokon.

"Ha úgy fogjuk látni, hogy a véleményünket ebben a rendkívül fontos kérdésben a jövőben is figyelmen kívül hagyják, akkor annak a megfontolását javaslom majd a kormánynak, tekintsük át, hogy ezeken a tárgyalásokon van-e értelme részt venni" – mondta Szijjátó Péter.

Szólt arról is, a magyar kormány a migráció ösztönzése és szervezése helyett annak megelőzését, megállítását szeretné elérni, ezt képviselik az ENSZ-ben is.

A miniszter súlyosnak nevezte a helyzetet, azért is, mert a már említett egyeztetést olyan – az ENSZ-közgyűlés által elfogadott – politikai nyilatkozatra akarják alapozni, amelyben szerepel például az is, hogy az országok ne kriminalizálják a "tiltott határátlépést", s a bevándorlók befogadásának szabályait is lazítanák.

A külügyminiszter szavai szerint az említett ENSZ-dokumentumban az is benne van, hogy a migrációs útvonalaktól távol eső országok is fogadjanak be menedékkérőket, és pozitívan emelik ki a civil szervezetek (NGO) szerepét.

"Magyarország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a migráció rossz dolog (...), és nekünk elsősorban az a feladatunk, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát szavatoljuk" – fogalmazott Szijjártó Péter.

(MTI)

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desiro
Majd ez pondró fogja megmondani az ENSZ-nek a tutit.
"és nekünk elsősorban az a feladatunk, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát szavatoljuk" – fogalmazott sz@rgyÁrtó Péter. Tőletek kellene már megvédeni, amíg nem késő.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
" erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat."
...a gazdaság az olcsó munkaerő lehetőségétől lehet növekedik de az a gazdaság a mágnások és spekulánsok zsebeit tömi amiből más nem lát semmit.
...az egyenlőtlenséget robbantással és terrorizmussal nem lehet csökkenteni, sem összekötni.
desiro
Majd ez pondró fogja megmondani az ENSZ-nek a tutit.
"és nekünk elsősorban az a feladatunk, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát szavatoljuk" – fogalmazott sz@rgyÁrtó Péter. Tőletek kellene már megvédeni, amíg nem késő.
quadrocopter
Tuggyuk, Hosszú Lóf@sz, tuggyuk ja és még a pápát kéne leugatni, amúgy mélységesen mélymély-keresztényileg! Idióta barom!
Nessy
Lehet, hogy feloszlik az ENSZ? Vagy felkérik Orbánt, hogy másod állásban vállalja el a Főtitkárságot?
wagabund
..." ENSZ-főtitkár nyilatkozatában már megelőlegezte, hogy mit kellene gondolni a migrációról, épp ezért, ha továbbra is figyelmen kívül hagyják a magyar fél felvetéseit, akkor ott is hagyhatják a tárgyalásokat."..

helyes...
(ez is meg van véve vastagon..)
quadrocopter
" Ne haggyuk, hogy az ENSZ nevessen a végén"!...hadd röhögjön már az elején!
1magyar
az ENSZ-főtitkár a nyilatkozatában lehetőségnek nevezi a migrációt - hát persze, Európa meghódítására. Muszlim uralomra.
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Látom megint nem a cikkel foglalkozol,hanem azzal mekkora hülye mondta...de maradjunk a tényeknél..aki azt állítja hogy kell afrikai Európába,az egy aberrált barom!!
quadrocopter
@Pálinkás Pál: Látogasd meg a látszerészedet! Megéri! Hol olvastad, hogy "afrikai veszély" van, vagy várható Magyarország tekintetében, aztán mikor és hova erőszakolt be menekülteket az ENSZ, továbbá mikor és mennyi afrikait erőltettek az országra?
A látszerészedet ki ne hagyd!
Vagy nem csak a látásoddal van gond, hanem feljebb is?
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Látom nehezen megy az értelmezés!!!
"az ENSZ-közgyűlés által elfogadott – politikai nyilatkozatra akarják alapozni, amelyben szerepel például az is, hogy az országok ne kriminalizálják a "tiltott határátlépést", s a bevándorlók befogadásának szabályait is lazítanák." ezt mire véljem???
Az ENSZ körülbelül olyan súlyú szervezet mint a bélgáz...nem is csoda mert Kurt Waldheim óta csak nem kaukázusi főtitkára volt...
Lepényleső
Nem inkább a bőrdíszműves és csapata fölösleges ezen az ankéton,s ezek mind csak púp a hátunkon?
lusta
Szerintem ennek a szerencsétlen kétballábas Szíjj Ártó Panama Pubinak fogalma sincs miről beszél.
www.theguardian.com/commentisfree/2018/jan/11/migration-benefit-world-un-global-compact
human
Meg sem lepődöm.
Ellenzékben kivonultak a parlamentből.
Kormányon kivonulnak a bizottsági ülésekről.
Most meg az ENSZ gyűlésről vonulnak ki.
kulabombaafityiszre
Csak a ragyástóni-habonyatakony migráncsai a jó dolog,főleg ha petikének is csurran-cseppen
az általuk befizetett eurókból.
papa.49
Szerintem meg azért lengette be a kivonulást, mert megkérték hogy NE RONTSA TOVÁBB OTT A LEVEGŐT !!!
kereső
Teljesen igazad van Péter.Neked nincs semmi keresnivalód egy ENSZ közgyűlésen.Otda politikusokat várnak,nem futsalhuszárokat.
vadnarancs
A tarajos köcsög az ENSZ-et fenyegeti! :DDD
vadnarancs
Jövő héten meg űrtámadást indítunk a klingonok ellen! :DDD
quadrocopter
@Pálinkás Pál: "Az ENSZ körülbelül olyan súlyú szervezet mint a bélgáz." - Akkor meg mitől fosol?
Az ENSZ ajánlásokat tesz! Itt az ideje, hogy azzal is tisztába légy, amihez hozzászólsz!
Pálinkás Pál
@quadrocopter: No persze...meg az ENSZ katonák mellett nyugodtan lemészárolhatnak embereket...egy szaros gittegylet...Mondj egy "fontos" ENSZ határozatot,amit nem vétózott meg valamelyik nagyhatalom,azt úgy szart sem ér a dolog...
Apatszerek
@Pálinkás Pál: A szart is fent kell tartani, hogy ismert legyen a bűz, amúgy az ENSZ a nagyhatalmak játékszere, Vétóznak a hatalmak akkor mire is jó ez a erőtlen gittegylet.
quadrocopter
@Pálinkás Pál: Akkor tényleg mitől fosol, ha a vétő hatástalanná teszi a határozatait?
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Te valami hatalmas tévedésben vagy...láttál valahol fosásra utaló jelet??Pusztán kijelentettem hogy a tarajos gőtének momentán igaza van..
Hari
Ha Petike nem lesz ott, az az évszázad vesztesége az ENSZ-nek, amit soha nem fog kiheverni !
nevemnick
Petyka, Magyarország több lenne nélkületek.
A pestis bölcsődés hozzátok képest, tehát úgy érezzük, hogy szükségtelenek vagytok.
simmering73
Ilyen az, amikor a farok akarja csóválni a kutyust.
kukac50
Kínos lenne megmagyarázni, miközben a migránsok ellen harcolunk és a kötelező kvóta ellen be engedtünk 2300 migránst és eladtunk 20 ezer letelepedési kötvényt ami az unió területére szabad bejárást enged.Egy uniós ország sem engedheti meg magának, hogy az uniós országokba szabadon mozgást árúba bocsájtsa.
advocat
Azért elballaghatna, és elmondhatná, hogy mégis hogyan került be 1300 oltalmazott. + letelepedési kötvény, meg megvásárolt magyar állampolgárság. Lehet, hogy erre néhányan azért kíváncsiak lennének. Mert a világ le van sz..va. Minálunk az ész, mi mindenkinél mindet jobban tudunk. Véljük. Aztán tesznek ránk.
Hari
@Shikari: gondolom, most Petikére utalsz ?
Hari
Az ENSZ valahol olyan, mint a demokrácia, Churchill megfogalmazásában:a demokrácia egy igen rossz rendszer, de jelenleg nincs jobb (szabadon idézve).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.