Mintegy kétszázötven párt indulhat az április 8-ai országgyűlési képviselő-választáson, ennyi van ugyanis jelenleg bejegyezve. Az más kérdés, hogy ebből mennyi tud országos listát állítani.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában csaknem kétszázötven jogerősen bejegyzett párt szerepel, ez a szám azonban még nőhet, mivel a bíróságok a jogerőt utólag állapítják meg. Ha pedig megfellebbezték a bejegyzést, akkor az is előfordulhat, hogy valamely párt bejegyzését ugyan a választás kitűzése előtt helybenhagyta a másodfokú bíróság, de a nyilvántartási bejegyzésre – a kitűzés dátumát megelőző jogerővel – csak azután kerül sor, hogy az iratok megérkeznek az elsőfokú bírósághoz.

Akár 250 párt is elindulhat a tavaszi választáson

Fotó: wikipedia BY-SA 2.0/Rama

Az OBH adatai szerint tavaly 70 pártot, míg 2018-ban eddig kettőt jegyeztek be jogerősen.

A négy évvel ezelőtti országgyűlési választás óta 116 pártot jegyeztek be a bíróságokon, és ebből eddig csak egyet töröltek a nyilvántartás szerint.

A 2014-es országgyűlési választás előtti évben 23 pártot jegyeztek be a bíróságokon, a 2010-2014 választás között pedig 51-et alapítottak.

A rendszerváltozáskor volt hasonló pártalapítási hullám

Hasonló pártalapítási hullám az 1990-es évek első felére volt jellemző. Bár sok, az 1990-es évek első felében alakult párt azóta megszűnt, az OBH nyilvántartása szerint tíz azonban még ma is működik közülük. A mai parlamenti pártok közül a Magyar Szocialista Pártot 1989 novemberében, a Kereszténydemokrata Néppártot 1989 decemberében, a Fiatal Demokraták Szövetségét (mai nevén Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget) 1990 februárjában vették nyilvántartásba a bíróságon.

Az 1995 előtt alakult, és ma is működő pártok közül még 1989-ben alakult meg a Magyar Demokrata Fórum (jelenleg Jólét és Szabadság Demokrata Közösség), a Magyar Környezetvédők Pártja és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, 1990-ben a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, a Magyar Munkáspárt, és a Szociáldemokrata Párt. A ma is működő pártok közül 1993-ben jegyezte be a bíróság a Magyar Igazság és Élet Pártját.

Fontos a jelöltállítás a pártoknak

Az országgyűlési választáson induló pártok számára nemcsak a parlamentbe jutás miatt fontos a jelöltállítás, hanem azért is, mert a pártként bejegyzett társadalmi szervezetek csak akkor működhetnek a továbbiakban pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény ugyanis kimondja: a bíróság az ügyészség indítványára – a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
A lényeg, hogy meg kell osztani a szavazókat!
Vajon hány darab pártocska lehet a horda konspirált frakció támogatója?
Mind tudjuk, ha nincs további hatalom, a Geci csomagolhat a Kozma utcai "szeretet otthonba" néhány csicskásával együtt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
A lényeg, hogy meg kell osztani a szavazókat!
Vajon hány darab pártocska lehet a horda konspirált frakció támogatója?
Mind tudjuk, ha nincs további hatalom, a Geci csomagolhat a Kozma utcai "szeretet otthonba" néhány csicskásával együtt!
colibri
Hülye ország, hülye vezetés, hülye a lakosság nagy része! Sajnos, most az utóbbi időben pénz van dögivel... és főleg arra, amire nem kéne...
1magyar
Elmennek a picsába!!! 30 pártnál meg kellene húzni a határt! A mi pénzünkön szórakoznak.
wagabund
..."Akár 250 párt is elindulhat a tavaszi választáson"...

már látom előre a kocsmai hangulatot...ülnek az emberek, és böngészik a több méter hosszú szavazólistát..
ihaj-csuhaj...de jó lesz..(ha hagyják, hogy bohóctréfa legyen a választás)
silber13
@1magyar: Sosem foglák azt a bizonyos vonalat meghúzni, mert a csúti cigány vízilónak ez a érdeke.
1magyar
@silber13: Miért lenne érdeke? Nincs benne logika.
patyuka
"Akár 250 párt is elindulhat a tavaszi választáson"...

Na és? A hátsószándék nyilvánvaló, de a fülkékben a választókon a helyes döntés felelőssége, mert ott már késő válogatni és holmi megvilágosodásra várni.

Tehát az, aki elmegy szavazni - márpedig épelméjű és lelkületű ember számára ez nem lehet kérdéses -, lehetőleg már jóval előtte tájékozódjon a két voksának megfelelő helyéről: a koordinált egyéni jelölt nevét/logóját nem művészet megjegyezni, és a pártlista kiválasztása sem ördöngősség!

Ennek a szavazói tájékozottságnak és határozottságnak a megteremtése viszont mindenütt a demokratikus pártok kötelessége -kellő számú aktivistával mozgalmas, egyértelmű kampány a jelölt megismertetésére és felkészítés a helyes voksolásra -, azaz az egyéni jelölt mellett akkor is teljes mellszéllességgel ki kell állniuk, ha az nem a saját pártjuk indította, mert mindenképpen a demokratikus ellenzék közös érdeket/cél szolgálja; miként az is, hogy a csalás lehetőségének minimalizálására valamennyi szavazóhelyiségben legalább 2-2 saját biztos legyen, és az egyik mindig ott is tartózkodjon; végül: a szavazatszámláláskor is nagyon észnél kell lenni: nem bediktálással, hanem az időt nem kímélve, a voksokat külön-külön, tollmentes kézzel csoportosítva!
papa.49
Ez csak a KÁOSZT szolgálja semmi egyebet !!!
1magyar
@Horizont: Ha szétszóródnak a szavazatok a fidesznek nem lenne meg a kétharmada. De normális ember nem szavaz a kis picsányi pártokra.
kukac50
Hány méteres lesz a szavazólap? Választások utánra marad még valami az államkasszába ?
papa.49
@kukac50: Mind nem fog indulni csak a lét felvenni ami aztán ,,magán vagyonná,, változik rögtön !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.