Elrendelte a Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra Zuschlag János egykori szocialista országgyűlési képviselő és egy másik férfi előzetes letartóztatását. A bűnszövetség tagjai illegálisan megszerzett adatok felhasználásával akartak pártok nevében több száz millió forintnyi kampánytámogatáshoz jutni.

Hivatalos: ezért került előzetesbe Zuschlag János
Fotó: Ujvári Sándor/MTI

A Kecskeméti Törvényszék tájékoztatása szerint a járásbíróság azért rendelte el a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, mert feltehető, hogy szabadlábra kerülésük esetén jogellenesen befolyásolnák az eljárást, illetve egyikük esetében a bűnismétlés is valószínűsíthető.

A bíróság végzése ellen az ügyészség fellebbezett azért, hogy a másodfokú bíróság a fentieken túl a szökés, elrejtőzés veszélyét, illetve – mindkét gyanúsított esetében – a bűnismétlés veszélyét is állapítsa meg. A gyanúsítottak és a védők ugyanakkor az előzetes letartóztatás megszüntetése érdekében fellebbeztek.

A gyanú szerint a bűnszövetség tagjai az áprilisi országgyűlési választáson

négy olyan pártot akartak indítani, amely illegálisan megszerzett adatokkal állított volna jelölteket, és magas támogatást kapott volna az állami költségvetésből

- közölte korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak több embert is megkerestek, hogy a pártok nevében induljanak a választáson. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezniük. A választásra jogosult emberek adatait az elkövetők illegális úton szerezték meg.

Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából

csaknem kilencezer választópolgár adatait szerezte meg, és ebben a cég egyik alkalmazottja is segítette.

Mivel a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíven fel kell tüntetni a személyi számot is, de a megszerzett adatok ezeket nem tartalmazták, különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva call centeresekkel hívatták fel az adatbázisban szereplőket és megpróbálták kicsalni adataikat.

A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe, négy embert pedig – köztük a telefonon adatot szerző nőket is -

bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki. A NAV nyomozói a megszerzett adatbázist is lefoglalták.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozta az ügyben.

Zuschlag János hat év börtönbüntetés után 2013 szeptemberében szabadult a kecskeméti börtönből. A Szegedi Ítélőtábla a volt politikust társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és annak kísérletében részben tettesként, bűnsegédként, illetve felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségében, valamint felbujtóként elkövetett bűnpártolás vétségében mondta ki bűnösnek. Az akkori ítélet szerint Zuschlag János és társai civil szervezete közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az Európai Uniótól pályázatokon elnyert, összesen 75 millió forintos támogatásokat.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Jönnek a választások elő kellett venni megint ezt is...kell a figyelemelterelés arról, hogy mekkorát bukott a fidesz migráns ügyben...bár még mindig nicns akkora visszhangja mint amekkorának lennie kéne...azért mégiscsak lebuktak abban, hogy 2 évig folyamatosan hazudtak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Jönnek a választások elő kellett venni megint ezt is...kell a figyelemelterelés arról, hogy mekkorát bukott a fidesz migráns ügyben...bár még mindig nicns akkora visszhangja mint amekkorának lennie kéne...azért mégiscsak lebuktak abban, hogy 2 évig folyamatosan hazudtak.
Nessy
75 millióért 6 év börtön, 1,6 milliárdért kormány megbizotti státusz!
Éljen vivát, hurrá, banzáj, csirió.
Sőt, el nem követett bűnért is börtön jár jelenleg kis hazánkban, pártállástól függően!
vadnarancs
A Kubatov-listát persze teljesen törvényes eszközökkel gyártották... No comment... Mindazonáltal ezt a megélhetési valamit nem bánom, hogy lecsukták!
Eladott Ország
Avagy: ha már eldöntötted, hogy megint ugyanabba a folyóba lépsz, akkor legalább gázolj bele térdig, a korábbinál is nagyobb lendülettel. Hiába, négy esztendő nagy idő, ennyi idő alatt sokat fejlődik és finomodik a technika...Persze nemcsak „Cusié”, hanem a bűnüldöző szerveké is, így esett, hogy a hopp után ismét kopp lett az eset vége. Ha már így járt, a sztárszerzőnek lesz ideje összeszedni gondolatait az újabb bestsellerre. A billentyűk még nem izzanak, ezzel együtt lassan, de biztosan kiadó kerestetik a Pártházból börtönbe 2.-nek... Jó kis könyv lesz, ha egyszer elkészül. Kor-, de még inkább kórdokumentum arról, hová jutott 2018-ra a magyar politika (megélhetési) kamu pártjaival és (megélhetési) kamu politikusaival. Persze, ahogy a régi öregek mondták, innen szép nyerni...
justhpeter
Gondolkodjunk. Azok a kamupártok, amiket a korábbi választásokon indítottak, majd a mostanin is indítani akarnak, azokkal mi van ? Azok nem a kampánypénzért indultak ? Hányan mentek börtönbe közülük ?
Eladott Ország
@justhpeter: index.hu/belfold/2017/12/27/kamupart_birsag_behajtas/
Lemondott a NAV a kamupártok bírságairól. Kétmilliárd forint bírságot nem tudott behajtani a 2014-es országgyűlési választásokon indult pártoktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
wagabund
www.youtube.com/watch?v=qr9kVp0ldiA

Nos cuslág egész életében ezt a terhet cipeli...ezt sosem bocsájtják meg neki...ő meg amilyen 1ügyű, tesz róla, hogy visszamehessen a böribe...

Elég, ha csak kiflit lopna, akkor is éveket kapna a filmen látható víg kacajjal kísért dumájáért... ...vannak akik gondoskodnak róla. ...akik soha nem felejtenek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.