Egy új, a negyedik magyar köztársaság felépítését ígérték az MSZP és a Párbeszéd politikusai, a köztársaság napján tartott csütörtöki, budapesti megemlékezésükön.

Az MSZP-Párbeszéd új köztársaságot építene fel
Fotó: Kovács Attila/MTI

A Duna partjától nem messze felállított Magyar Köztársaság kövéhez szervezett rendezvényen Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy a köztársaság halott, "mert Orbán Viktorék az életére törtek és kevesen voltunk azok, akik védeni próbáltuk".

Az új, a negyedik magyar köztársaság olyan kell, legyen, amit minden polgára magáénak érezhet, ahol minden magyar ember otthonra talál – jelentette ki. Ahol nincs alávetettség, nincs kiszolgáltatottság, ahol nincsenek első- es másodrendű állampolgárok, ahol nincsenek ordító igazságtalanságok – tette hozzá. Az elmúlt nyolc év azonban úgy vonul majd be a történelemkönyvekbe, mint amikor csökkent a szabadság és nőtt az egyenlőtlenség – fogalmazott.

Orbán Viktor 2010. után nemcsak felszámolta a liberális demokráciát, hanem lebontotta a demokrácia szociális alapjait is – mondta a független képviselő. Az ország kettészakadt, van egy szűk kormányzati elit, és van egy magára hagyott széles társadalom, ahol 4 millió ember él havonta kevesebb, mint 90 ezer forintból – folytatta.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és az MSZP-Párbeszéd szövetség a demokráciát újra a jog alapjaira fogja helyezni, visszaállítják a fékeket és ellensúlyokat, hogy a politika soha többé ne uralkodhasson az emberek felett – jelentette ki.

Amennyiben kormányra kerülnek a szabadságjogok visszaállításán túl meg fogják teremteni a szociális demokráciát is – ígérte a társelnök. Azt mondta, hogy "az áprilisi győzelem után" új alkotmányba foglalják az olyan alapvető szociális jogokat, mint a lakhatáshoz, az emberhez méltó megélhetéshez, illetve a minőségi betegellátáshoz, oktatáshoz és kultúrához való hozzáférés jogát. Kiemelte, hogy duplájára emelik a családi pótlékot, segítik a részmunkaidős foglalkoztatást és felszámolják a gyermekéhezést. Szabó Tímea arra is kitért, hogy a jövőben senki sem marad majd otthon nélkül, és senki sem fagyhat meg az otthonában csak azért, mert nincs tűzifája.

A politikus azt is bejelentette, hogy többkulcsos adórendszert alakítanak ki és mindenki számára biztosítják a gyógyulás lehetőségét.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke azt mondta: azt akarják, hogy létrejöjjön egy minden magyar állampolgárt összekötő társulás, a negyedik, az új magyar köztársaság. Az emberek többségét nem az érdekli, hogy milyen volt a régi köztársaság, ezért ma arról kell beszélni, hogy milyen lesz a közös jövő – szögezte le.

Szavai szerint tévedtek, amikor azt hitték, hogy mindenki akarja az 1989-ben kikiáltott köztársaságot, ezért a demokraták nem követhetik el még egyszer ezt a hibát.

A politikus ezt követően felolvasta az "új köztársaság 12 pontját". Az első pont kimondja, hogy Magyarország független, demokratikus, szociális jogállam, az EU büszke tagja. A pontok között szerepel a közvetlen államfőválasztás, a külföldön élő magyarországi magyarok levélben való szavazásának bevezetése, valamint egy új, népszavazással megerősített alkotmány létrehozása. Hiller István ezeket azzal folytatta, hogy garantálják a bíróságok függetlenségét és visszaállítják az Alkotmánybíróság korábbi hatásköreit.

Megígérte, hogy a belügyeikbe való beavatkozás nélkül támogatják a határon túli magyar közösségek törekvéseit. A parlament alelnöke szabad és független közmédiát követelt és bejelentette, hogy eltörlik a "civil szervezeteket megbélyegző" törvényt. A politikus arra is kitért, hogy megerősítik az önkormányzati rendszert és több nőt vonnak be a társadalmi és politikai döntéshozatalokba. Végül azt mondta, hogy az új köztársaság miniszterelnöke nem költözik a budai Várba.

Az esemény végén a néhány tucatnyi egybegyűlt nemzeti színű papírzászlókat szúrt le a Magyar Köztársaság kövéhez.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Hajrá Gyerekek. Biztassuk a népet menjen el szavazni mindenki!
Jozefina
Sok-sok hasonló megmozdulás kell vidéken is. Bíztani kell a vidékieket, mert meg vannak félemlítve!!!
lópicigáspár
Az mszp már bizonyított, köszönöm, nem kérek belőle, az lmp pedig a fityesz lábtörlője. Jobban tennék, ha ha szépen eltűnnének a süllyesztőben!
Béla333
Azokkal akarja felépíteni Karácsony a demokráciát, akik ezt az elmúlt évtizedekben lebontották?
Talán nézzen már szét egy kicsit abban a pártban:
Molnár Zsóóóti, Horváth Csaba, Baja Feri, Puch pártpénztárnok, Kovács László, Meseházy...
Hiteltelen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.