Bár már tavaly beígérte Lázár János miniszter, hogy a bárányhimlő elleni oltás ingyenes lesz, még mindig nem az, pedig évente közel kétmilliárdos kiesést okoz a gazdaságban.

Még tavaly ígérte meg Lázár János miniszter, hogy a bárányhimlő elleni vakcina is ingyenes lesz, tavaly decemberben meg arról szóltak a hírek, hogy a nemzeti immunizációs programban kötelezővé lesz.

Még mindig nem tudni, mikor lesz ingyenes a bárányhimlő elleni oltás

Fotó: pixabay.com CCO

Ám ez még mindig nem történt meg, az Emberi Erőforrások minisztériuma még mérlegel, így még nincs pontos dátum a bevezetésről – szemlézte a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikket a 24.hu.

A cikk szerint ugyanakkor jó lenne minél hamarabb döntést hozni, mivel a bárányhimlő évente 1,8-1,9 milliárd forintos kiesést okoz a gazdaságnak, az összeg egyharmadát az egészségügyi ellátás költségei, míg a maradék kétharmadot a munkából kiesett napok száma teszi ki. Ha bevezetnék a kötelező védőoltást, az 1,5 milliárdos költséget jelentene a lap szerint.

"Bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású fertőzés, immunhiányos csecsemőknél, illetve felnőtt korban és terhes nők esetében életveszélyes is lehet. A vírus leginkább belégzés útján terjed, elég 20-30 percet eltölteni a beteggel egy közös helyiségben. A vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik" – olvasható a cikkben.

(Magyar Nemzet, 24.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wpym
Majd lesz helyette egy uj stadion valahol...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.