A Századvég Alapítvány felmérése szerint még a baloldali szavazók között is sokan vannak azok, akik szerint a Fidesz-KDNP-t nem lehet legyőzni az országgyűlési választáson.

A Századvég Alapítvány elemzője az InfoRádiónak azt mondta, hogy az ellenzéki szimpatizánsok egy része nem bízik a kormányváltásban, ezért várhatóan otthon maradnak április 8-án.

A jelenlegi dobogós helyezettek

A bizonytalanok aránya továbbra is 29 százalékon áll, a Fidesz-KDNP stabilan őrzi az előnyét: a teljes népességkörében 35 százalék, míg a biztos pártválasztók körében 51 százalékon áll.

„Ennek az a magyarázata, hogy a kormánypártok az új évben is folytatták a határozott migrációs politikájukat, amely szimpatikus a magyar választópolgárok számára, hiszen a biztonság kérdését alapvető fontosságúnak tartják”

– mondta Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány elemzője.

Hozzátette, a legfrissebb felmérésük szerint

a Jobbik támogatottsága változatlan.

Jelenleg a második legtámogatottabb párt: a teljes népesség körében 10 százalékon, míg a biztos pártválasztók között 16 százalékon áll. Az elemző szerint azonban ezt még befolyásolhatja Vona Gábor évekkel korábbi törökországi kijelentései.

Az MSZP esetében csekély népszerűségvesztés állapítható meg:

a teljes népesség körében 8 százalékon, a biztos pártválasztóknál 16 százalékon áll. Az elemző szerint ezt azért lehet, mert Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége nem váltotta be a hozzáfűzött reményeke, illetve a szocialisták csalódhattak abban is, hogy a pártjuk nem állított saját kormányfő-jelöltet.

Századvég: sok baloldali szavazó inkább nem szavazna

A kisebbek

Az LMP a teljes népesség körében 7 százalékon, a biztos pártválasztók körében 8 százalékon áll. Ez 1 százalékos növekedést jelent, az elemző szerint

a zöldpárt a „baloldali káoszból” tudott profitálni,

mivel egységesebbnek mutatkozik és Szél Bernadett miniszterelnök-jelöltségét már jóval korábban elkezdte a pártja építeni.

A DK a teljes népesség körében 5 százalékon,

a biztos pártválasztók körében 6 százalékon áll, az elemző szerint ez nem jelent változást a decemberi adatokhoz képes. Hozzátette, ez azért van, mert Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egyike a legelutasítottabb politikusának.

Az Együtt támogatottsága szintén változatlan:

a teljes népesség körében, valamint a biztos pártválasztóknál 1 százalékon áll, az elemző ezt azzal magyarázta, hogy a párt továbbra sem tudott szimpatikus víziót felkínálni a választóknak.

A Momentum Mozgalmat külön nem mérte meg a Századvég Alapítvány,

azonban a „más létező pártok” kategóriájában mért pártokra együtt összesen mind a teljes népesség körében, mind a biztos pártválasztók körében is 5 százalék szavazna.

Erdős Gergely hozzátette, a felmérésük alapján a

magyar lakosság 80 százaléka szerint a választásokat a jelenlegi kormánypártok nyerik meg, illetve a baloldali választók nagy része nem is bízik a kormányváltásban. Ezért az elemző szerint az is felmerülhet, hogy ők emiatt otthon maradnak április 8-án.

Cikk- és címlapkép: Pixabay/fxzh

(Infostart)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Sőt, a választás napján minden balos, ballibsi, komenyista, libsi külföldre utazik, hogy onnét levélben szavazhasson!
Ennek legalább annyi hírértéke van, mind az (év)Század meséjének!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@Sega: Köszi szépen, neked is minden jót! És remélem, teljesül a kívánságunk!
Desischado
@cikicakk55: Most is, egyetértek veled. És köszönöm a jókívánságot! Bele sem merek gondolni, mi lesz, ha megint a rablóbanda nyer. Ettől rettegek, mert - tisztelet a kivételeknek - annyira hülyék az emberek, hogy nem fogják fel, hogyha nem mennek ezéért azért szavazni, ezzel orbánnak segítenek. Remélem, nem kell, hogy inkfartust kapjak, meg sokkot!
evacica
A Századvég ugyan úgy hazudik mint a fidesz és kedves főnökük! persze azért a pénzért amit Orbán ad nekik a mi pénzünkből illik a szeretet főnök kedvére tenni!Mocskos hazug banda szemétre velük!
kukac50
Mindenki menjen el szavazni,az a lényeg,hogy sokan elmenjenek és ne a Fideszre szavazzanak.
A helyi képviselők megválasztásán múlik a legtöbb.
cikicakk55
@simmering73: Tegnap 12:47.
Igen,sajnos ez így van,de ha a Bözyi nénikhez és a Józsi bácsikhoz el megy egy olyan rokon,szomszéd,vagy barát,aki látja mi megy ebben az országban és elmondják nekik,hogy a gyerekeik és az unokáik,dédunokáig jövője a tét,hogy itthon élhetnek-e majd,vagy mehetnek több ezer kilométerrel arréb,mert itthon egy szűk réteg ellopja az életüket,a jövőjüket,akkor Lehet,hogy Bözsi nénik és Józsi bácsik,akik addig csak a királyi tv-t látták és a FideSS médiát hallgatják és olvassák,mert nincs is módjukban másikat látni,hallani,olvasni,talán hisznek annak a jó embernek és ha nem is magukért,de az utódjaikért még is csak elmennek szavazni Mivel az ellenzék nem megy el hozzájuk,nekünk akik még tudunk és akarunk is valamit tenni,nekünk kell elmagyarázni a bizonytalanoknak,meg a lustáknak,hogy nem természetes az,hogy csak avas szalonnára és naponta két szelet kenyérre futja,csak ellopják tőlük.Ehetnének minden nap normális felvágottat,befűthetnék a szobájukat rendesen a nyugdíjukból,csak nem ennek a g. bandának kéne uralkodni az országban. Én 62 éves vagyok, esetleg golyófogónak lennék jó,a fegyverektől félek,de még működik a lábam, még van internetem,tudok írni,addig akit csak tudok rábeszélek arra,hogy menjen el szavazni. Tudom,hogy csalnak,de hátha még is nyerne a nép akarata.
cikicakk55
@Desischado: ma 1:21
Én magam miatt már annyira nem félek,mert sajnos megtanultam éhezni és nyomorogni az utóbbi 8 évben,ennél mélyebbre meg már nem hinném,hogy le tudnának lökni. Én a gyerekeimet, az unokáimat féltem,mert szeretném ha Magyar földön Magyar életet élhetnének. A fiaim mind a kettő diplomás de a fiatalabbnak ha ez a kormány marad esélye sem lesz itthon családot alapítani. Pedig hiányszakmában tanul,sürgősségi ápolónak,de amit itthon fizetnek,annyiból nem fog tudni feleséget és családot vállalni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.