A szegedi kutatók által kifejlesztett agyi defibrillátor a nagyon közeli jövőben képes lesz automatikusan leállítani az epilepsziás rohamokat a beteg páciensekben.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa által vezetett SZTE-MTA Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoport víziója, hogy kidolgozzon a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziás betegek számára egy új terápiás eljárást.

Ennek a lényege: 

csak akkor és csak annyi elektromos ingerlést alkalmaz, amennyire a roham leállításához a betegnek szüksége van.

 „Ez az eljárás lesz a technikai alapja annak az agyi defibrillátornak, amely

a szívritmus-szabályozó pacemakerhez hasonló elven működik,

és a nagyon közeli jövőben automatikusan le tudja majd állítani az epilepsziás rohamokat emberekben is”  – mondta Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa.

„Ünnepnek számít ilyen szép munkában részt venni” – fogalmazott Iványi Béla. Az SZTE Pathológiai Intézet vezető professzor eddigi munkássága megkoronázásának tekinti, hogy több munkatársával egyetemben bekapcsolódhatott a szegedi egyetemen egy olyan világszínvonalú interdiszciplináris kutatásba, amely több intézet konstruktív együttműködésének az eredménye.

Címlapkép: Pixabay/geralt 

(Infostart)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Csak nálunk százezer beteg várja az eszközt.
görbetükör
@Sámannus: Előbb stadionok, meg kisvasút!
qxy
ezt már tíz éve említettem az okosoknak hogy nézzenek utána, lehetséges e? Kinevettek. Na majd ez sem fog kelleni mert el döntik hogy semmi értelme mert mire jó az ha meg gyógyúl egy beteg? Kinek jó? az orvosoknak, nem. A gyógyszer gyáraknak nem. Csak a betegnek? az meg nem számít. csak a pénz hozza ez a lényeg . Kurva egy banda ez is.
division
@qxy: Ez a kurva banda megváltást hozhat az epilepsziában szenvedőknek, sógornőmék kutatásai meg idővel a tüdőrák betegeknek. Nem kellene ennyire az orvos tudomány ellen lenni. Sokkal károsabbak azok a be nem vizsgált szarok amelyeket árusítanak a gyógynövényboltokban több tízezerért. Az üzlet pont hogy ott kezdődik. A betegnek van döntési joga hogy szedi e a betegségére a felírt gyógyszert vagy inkább meghal.
qxy
gazad van. De az orvosok is lehetnének gerincesebbek. pl. Viszér műtét. Ugye kihúzzák, lágyéktól lefele. Miért nem mondják meg hogy nem muszáj lágyéktól, mert ennek a szavideje 10 év és már nem vághatnak többet , Vagyis kampec. De ha térdtől vág, akkor utána lehet felfebb is vágni.Vagy ??? Na meg van ám olyan módszer is amitől nem is kell vágni.Tudom ennek is annak is van jó és rossz oldala de akkor miért nem beszélnek a gyógyszerek mellék hatása okozott gyógyíthatatlan betegségekről és az el halálozás ugyan ezért?
Ez olyan mint az az autó meg minden találmány ami olcsóbb jobb lenne de az olaj kartereknek több pénze van arra hogy ezeket befagyassza.60 as évekbe kis skatula méretű doboz, ami stimulálja a rákos daganatokat és lekicsinyíti. amit már könnyen lehet kezelni. Minden ami gyógyít, eldugják és azt mondják , " Nem hatásos" Ülök és mesélek Vitray műsora . mennyi gyogyítókencevolt és egy sincs. Mert hatásos Ja meg nem az orvosok találták ki.
qxy
@division: Na meg tudod, érdekes hogy a betegek, amikor az orvos tudomány tehetetlen és az utolsó szalma szálba is kapaszkodik a szegény beteg és ha netán meg keres egy olyat aki ért is hozzá és meg gyógyul, Ki a hibás? Persze az a szemét aki meg gyógyította. Tudom, mert nem egy beteggel történt meg.
bakegya
@qxy: na ENTERÓ baci megint bejelentkezett!!!-aaajaj!D
division
@qxy: Már több gyerek is meghalt az idén pl. influenzában, elég baj az is hogy az oltás ellenesek propagálják a marhaságaikat. Mindenkire rá kell bízni mennyire akarja kockáztatni a saját és a családja életét, de nem kellene azt a sok oltás ellenes baromságot leírni amiket szoktak (élen az agyament Szendi Gáborral meg a Lenkeivel). Mondjuk gyerekek számára kötelező oltássá tenném, mert ő még nem döntheti el megkapja e vagy sem.
qxy
@division: Nem a védő oltások ellen vagyok. ja, öt hat éve??? milyen védő oltást akartak? bocsi?? kötelezővé tenni? ami maradandó károsodást okoz?
qxy
@division: Most én is linkeljek be a gyógyszerek antibiotikumok mellékhatása miatt mennyien haltak meg és fognak? Most is mondom. írom. Nem az orvos tudomány ellen vagyok. Hanem azok ellen akik pld. Mire is jó a kemó? Hallgass meg egy orvost. Majd kérdezd meg tőle. Ha a gyereke rákos lenne kemót adna neki??? 10 ből 12 nem. De azért bízunk az orvos tudományban. . Na ez ellen vagyok. ami nem a gyógyítás hanem a csillapítás. ami ugye nem ugyanaz. Fájdalom mentes égés seb gyógyításra kenőcs és heg mentesen gyógyít? Ott a receptúra a pincébe. Cukor betegségre?? az is ott van mellette. Csak akkor ki a frász venné meg azt a kurva sok inzulint. ??? Mondjam még? De ez nem az az oldal ahol ezeket ki kel vagy lehet tárgyalni. sok prof.barátom van velük is ki szoktam tárgyalni. Csont hártya gyulladás? tudod milyen fájdalmas? nincs rá gyógyszer csak fájdalom csillapító.De van az is. ami rendbe hozza. Miért nem kapni?? ugyan azért mint a cukor betegségre a gyógyszert amitől rendbe jönnek. Nem kell az.
qxy
Ja tudósok. ezt el kell mesélnem. nagy parti, sok koponya, magas szintű eszme futtatások hada, Mindenki okos, az egyik tesz hozzá amit a másik mond,fél perc alatt kiakasztottam őket.Ez nem igaz, lehetetlen, én könyvet írtam erről, stb stb. Két hét, jöttek sorba. Te ezt honnan tudtad? .- Pedig ez lehetetlen. .- Számotokra igen. de aki nem olvasta a ti könyveteket?? annak minden lehetséges.
division
@qxy: Azért arra kíváncsi lennék hogy egy abszolút inzulinhiányos gyereket hogyan gyógyítanál meg. Na persze a normál cukorbetegségre is kíváncsi lennék, ahogy még sok egyébre is. Priviben egyszer elkezdtünk társalogni, de utána nem írtál, pedig nekem is van egy olyan problémám ami jó lenne ha megszűnne valamitől.
qxy
@division: De azt hiszem írtam neked is. De ha nem , akkor elnézést kérek. Tudod mi az egyik leg hatásosabb a cukorra? Az út mellett a pitypang, gyermekláncfű, vagy béka virág a szárát lecsípsz egy 5 centiset és rágod. Igaz keserű, de az a jó. De A nagy Treben könyvben is említik csak nem publikus mint az ambrózia. vagy ahogy ma hívják Parlagfű. több mint 50 allergikus betegségre jó. De Magyarországon, ha nem írtod ki, meg is büntetnek. Miért is??? Amúgy az egyik munka társam kislánya is hasfalba napi kétszer. és két hónap múlva lebaszta az orvos mert felére csökkent a cukorszint. , "" Ez nem normális. ezt azonnal hagyd abba. NEKED KELL AZ INZULIN ÉRTED??? Na ezek ellen vagyok. nem azok ellen akik tesznek is valamit az emberekért. De sokat tudnék mesélni. A docensekkel profokkal, aggyunktus urakkal való beszélgetés, hang felvételek videók, kórlapok, zárójelentések diagnózis sok hu bazzeg bocsi, na ezt nem is így kellett volna, , na ezt elbasztam, , na bumm. másnál is hal meg nem? nem is ezt kellett volna. mi a fasz volt ez? De ők adnak ki szak irodalmat, kutatások eredményeit sikereket a is noteszbe meg hatszor annyi ami el lett cseszve de jó ez. lényeg hogy hozza a pénzt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.