A muzulmánellenes rasszizmus erősödésére figyelmeztetett a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke egy keddi lapinterjúban.

Aiman Mazyek a Heilbronner Stimme című lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy egyre alacsonyabbra süllyed a muzulmán vallású emberek elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésétől visszatartó "gátlásküszöb", és míg korábban "csupán" Molotov-koktélokkal dobáltak meg mecseteket, újabban pokolgépes merényletek is előfordulnak.

Így például egy drezdai mecset imámja ellen tavaly szeptemberben hajtottak végre robbantásos támadást, és a feltételezett elkövető azzal indokolta a terhére rótt bűncselekményt, hogy úgy érezte, tennie kell valamit a muszlimok ellen – mondta a ZMD elnöke.

Hozzátette, hogy az erőszak elburjánzásában nagy szerepe van az interneten folytatott uszításnak. A gyűlöletet terjesztő oldalak jelentőségét "évekik krónikusan alábecsülték", és így kialakult az a gondolkodásmód, amely a muzulmánellenes rasszizmus "'új dimenziójához" vezetett.

Kiemelte, hogy a bűncselekmények jelentős része nem is kerül be a hivatalos nyilvántartásokba, mert az áldozatok nem mernek a hatóságokhoz fordulni. Példaként említette, hogy pénteken rálőttek egy hallei mecsetre, és kiderült, hogy korábban is történt ilyen támadás, de az imám csak a második eset után fordult a rendőrséghez.

Az iszlámellenes bűncselekmények a politikai bűncselekmények kategóriájába tartoznak Németországban. Számuk alakulásáról tavasszal jelennek meg adatok, a 2017-es bűnügyi statisztika részeként. A még készülő kimutatás vallási vonatkozású fejezetéből egyelőre annyi szivárgott ki, hogy tavaly a január-novemberi időszakban országszerte 97 keresztényellenes bűncselekményt regisztráltak. A muzulmánellenes bűncselekményekkel kapcsolatban nem jutottak nyilvánosságra ilyen adatok.

A csaknem 83 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Miért is csodálkozom? Bekéretőztek a kecskebaszó makákók és akkor megrakjuk a kamiont sínekkel, hogy minél több gyaur kutyát tudjunk széttaposni vele?

És akkor erősödik az iszlamistapisták elleni gyűlölet? Miért is?

Több pénzt kapnak ingyen, mint aki ledolgozta itt az életét, Miért is?
lópicigáspár
Lehet van köztük néhány barom, aki okot adott rá!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.