Szemtanúkat hallgatott meg a másfél évvel ezelőtt két rendőrnek életveszélyes sérüléseket okozó Teréz körúti robbantás büntetőperében a Fővárosi Törvényszék szerdán.

Az öt meghallgatott szemtanú közül csak egy azonosította be egyértelműen a vádlottat, de ő sem a robbantás helyszínén látta.

Egy fiatal nő a tárgyaláson határozottan megismerte és azonosította a vádlottat.

Elmondta, hogy a VIII. kerületben az:

utcán dolgozik, férfiakat szokott leszólítani, ezért is szokta alaposan megfigyelni és megjegyezni az arra járók arcát.

A tanú a vádlottat a késő esti órákban, a robbantás után nem sokkal látta az Illés utcában.

Azt mondta, rögtön feltűnt neki, hogy a fiatalember a kora őszi időjáráshoz képest "túlöltözött" volt, kapucni lógott az arcába, tartása pedig furcsa, merev volt. Először megfordult a nő fejében, hogy megszólítja, de aztán úgy gondolta, hogy "dilis", ijesztő, félelmetes az arca, a tekintete, ezért nem lépett vele kapcsolatba.

Egy berettyóújfalui férfi tanúként elmondta, hogy a fővárosba szokott járni, ilyenkor az utcán él, és miután "tudja, mi a szegénység, nélkülözés", volt már, hogy "más holmijához nyúlt". A bűncselekmény estéjén csak az érdekelte, hogy nem volt enni-innivalója. Éppen a bombát tartalmazó, a Teréz körút 2-4. szám alatti kapualjban heverő táskát nézte ki magának, de egy "isteni érzés" megmentette, és mégsem vette magához.

Azt is mondta, látott egy másik férfit a közelben, és felmerült benne, hogy az övé a csomag. A szemtanú bírói kérdésre először beazonosította a vádlottak padján ülő fiatalembert, mint akit a helyszínen is látott, ám utána kiderült, hogy a nyomozás során még egy másik férfi fényképét azonosította egyértelműen elkövetőként.

Egy alkalmi segédmunkákból élő férfi arról beszélt, hogy a robbantás előtt egy héttel találkozott és szóváltásba is keveredett a vádlottal a Gubacsi hídnál, amikor egy hajléktalan ismerősének hulladék húst vitt, ám a tárgyaláson már ő is bizonytalanul azonosította a vádlottat.

Egy férfi a tanúvallomásában elmondta, hogy a robbanástól pár méterre haladt el autójával. Nyomban kiszállt és próbált segíteni a sértetteknek. A nagy por és füst miatt alig látott, ezért nem tud azonosítani senkit, aki gyanús lett volna.

A büntetés-végrehajtásban dolgozó férfi elmondta, hogy a robbanás után percekkel már nagy tömeg gyűlt össze a helyszínen, és többen is fotózni kezdték a vérző sebekkel borított két fiatal rendőrt, el sem lehetett őket onnan zavarni.

Az ötödik szerdán meghallgatott tanú egy fiatal egészségügyi dolgozó volt, aki a robbanást hallva odarohant segíteni, de ő sem azonosított gyanús személyt a helyszínen.

A tanúmeghallgatások után a védő az előzetes letartóztatás megszüntetését kérte, ám ezt az ügyész ellenezte, a bíró pedig elutasította, részben a szökés, részben a bűnismétlés veszélye miatt.

A bíró elme- és pszichológus szakértő kirendeléséről is döntött. A következő tárgyalásokon várhatóan mintegy ötven tanú vallomását ismertetik, meghallgatják a vádlott apját, majd a szakértők következnek.

Teréz körúti robbantás: szemtanúkat hallgattak meg a bíróságon – több járókelő is fotózgatta a sérült rendőröket

A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja az ellene előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt indult per második tárgyalási napján a Fővárosi Törvényszéken 2018. február 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A vád szerint a huszonéves fiatalember 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten a VI. kerület, Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két arra járőröző rendőrt.

A robbantás célja az volt, hogy megszerezze fegyvereiket. A bomba többkilónyi robbanóanyagot és szöget tartalmazott.

A két rendőr a fején, a felsőtestén és a végtagjain is súlyos sérüléséket szenvedett. Hetekig kórházban voltak, hónapokig lábadoztak, és csak a gyors, szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhető, hogy túlélték a merényletet.

Az elkövető nem sokkal később e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben leírta, hogyan, miből készítette a bombát, és azt is jelezte, hogy lesznek követelései. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált e-mailben pedig újabb, halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve egymillió eurót követelt volna.

Az ügyészség szerint a vádlott cselekménye többszörösen minősülő emberölés kísérletének, robbanóanyaggal visszaélésnek és terrorcselekmény előkészületének minősül, amelyekért akár életfogytiglan is kiszabható.

A vádlott a nyomozás során részletesen beszélt arról, hogyan készített és tesztelt 2016-ban bombákat, hogy választotta ki és derítette fel a robbantás helyszínét és követte el magát a bűncselekményt.

Ennek oka állítása szerint az volt, hogy figyelték őt, illetve, hogy meg akarta szerezni áldozatainak fegyvereit. Ezeket a körülbelül egy éve, a nyomozás során ügyészek előtt tett többórás vallomásait a fiatalember néhány napja, az első tárgyaláson visszavonta, és azóta nem tett érdemi nyilatkozatot.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
ha azt hiszik a tanúk ezzel vége az elbaszott napjaiknak, akkor tévedtek. Hátra van még a fellebbvitel, az új eljárás... még vag 5-6 évig lesz egy-egy napra elfoglaltságuk. Az útiköltséget térítik. Ideje lenne egy portugál tartózkodási helyhez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.