A jövedelmet terhelő adók további mérséklése, az adónemek számának csökkentése és az adózási szabályok ésszerűsítése, egyszerűsítése mellett 2021-re el kell érni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen papírmentessé váljon – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a szervezet csütörtöki vezetői értekezletén, Egerben.

Néhány év múlva papírmentes lehet a NAV
Fotó: MTI

Varga Mihály hangsúlyozta: az EU egyik vezető és független gazdasági kutató intézetének tanulmánya szerint 2010. és 2017. között az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a tényleges adóterhelés mértéke.

Az NGM egy szolgáltatói típusú adó- és vámhatóság kiépítésén, végső soron az adózás megkönnyítésén és ésszerűsítésén dolgozik – mondta. Hozzátette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkáján és megítélésén már lemérhetők e szemléletváltás első komoly eredményei.

A kormány arra törekszik, hogy a NAV az Európai Unió legversenyképesebb adóhivatala legyen

- jegyezte meg.

Felidézte: az utóbbi időben számos intézkedés született ennek jegyében, így az adóhivatal idén már a tavalyi négymillió mellett további egymillió magánszemélyt mentesít a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének kötelezettsége alól, a vállalkozásoknak pedig jövedéki adóbevallási tervezetet küld. Mentorálási programjának keretében ugyanakkor évente mintegy 100 ezer kezdő vállalkozásnak nyújt speciális, ha szükséges, egyedi szakmai segítséget fél éven keresztül.

Megjegyezte: a NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést ezzel időt és jelentős költséget spórolva az adózóknak. A közigazgatás elektronizálásával és egyszerűsítésével mintegy 700 milliárd forintot spórolhatnak összességében a vállalkozások – húzta alá. Szólt arról is: a jelenlegi tesztfázis után nyártól vezetik be "élesben" a gazdaságfehérítés újabb eszközét, az online számlázást, amely nemcsak az illegális piaci szereplőket szűri ki, hanem az áfabevallási tervezetek adóhivatali elkészítésének lehetőségét is megteremti.

Az idei kihívásokat sorolva Varga Mihály kiemelte:

a hivatalnak el kell érnie, hogy ez évben a tavalyinál 580 milliárd forinttal több – összesen 14 ezer milliárd forint – folyjon be az államkasszába,

miközben az adócsökkentések révén 280 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozóknál. A kormány adó- és gazdaságpolitikájának eredményeit, illetve összefüggéseit elemezve a miniszter előadásában rámutatott: 2010. óta a magyar adópolitika fókuszában a legális munka megbecsülése és a családok támogatása áll.

Ez a szemlélet növelte a foglalkoztatottságot, a tőkefelhalmozást és a gazdaság versenyképességét – fogalmazott. Közlése szerint az elkezdett munka sikerét jelzi és további létjogosultságát is alátámasztja, hogy dinamikus növekedési pályán haladva tartjuk egyensúlyi pozícióinkat, kedvezőbb feltételekkel finanszírozható a magyar államadósság és nőtt az ország tőkevonzó képessége is.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Gúnármiska a börtönben nem kell bevallást készítened !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Már most is egy aprócska söralátétre írjuk. Arra pont ráfér, hogy mindenféle címen a fele fizetést elveszik az embertől.
kereső
Biztos,hogy a magyar NAV-ról beszélt a ngm minisztere?Akkor,hogy is van az már több évtizede,hogy amikor kijön az adóslista/180napot meghaladó adótartozásokróól/,akkor milliárdos és több száz milliós tartozást felhalmozó cégek és magánszemélyek vannak rajta? Nem tünt fel az első százmillás tartozás?Nem tűnt fel,hogy a cég már működik vagy két éve,de még bevallást nem adott be?,és ez esetleg csak egy kapcsolódó ellenőrzéskor derül ki?
Az rendben van,hogy aki jövedelmet termel,az adót köteles fizetni.De miért nem mindenki.Mikor lesz az adóhivatalnak jogositványa-és kapacitása/szakemberek!!/ arra,hogy ezek után elmenjenek a világ végére is, és a kiöltségvetés/az ország ne károsodjon 1000+ milliárdokkal évente.
Eladott Ország
@simmering73: A hatályos jogszabályok szerint a bruttó bér 34,5 százalékát vonják le és ezt a nettó bért terheli majd a világrekord 27 % ÁFA. Szevasz Vera visz a víz.
kamaraonline.hu/gallery/jarulekok.jpg
Peller Anikó
Lassan a véce is papírmentes, amilyen drága a pappir.
Lepényleső
Ez a söralátét akció folytatása? Az is jól sikerült,minden ember látja-kárát.
Eladott Ország
@Peller Anikó: tegnap 18:01; A kórházak és a vonatok WC-i már most papírmentesek. Mindenki hozzon magával még egy papírt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.