Az ország északkeleti harmadán túlnyomóan borult lesz az ég, gyenge havazás, havas eső is előfordulhat. Másutt felhős jellegű idő lesz, elsősorban a Dunántúl keleti és középső részén süthet ki hosszabb időre a nap.

A Dunántúlon és az északkeleti határvidéken időnként megélénkül az északnyugati szél, délutántól jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között várható. Késő estére -4, +2 fok közé hűl le a levegő.

Egy mediterrán ciklonnak köszönhetjük a sok csapadékot

Az időjárási helyzet Európában

Az Atlanti-óceán felől Franciaország és a Benelux-államok fölé magasnyomás nyúlik be, és nagykiterjedésű anticiklon található a szárazföld északkeleti területei felett is. Oroszországban többfelé havazik, és a maximum-hőmérséklet továbbra is -5 és -10 fok között változik. Átlag alatti a hőmérséklet a francia és a német térségben is, ahol több helyen napközben is gyengén fagy, de a tartós csapadék már megszűnt. Egy mediterrán ciklon hatására viszont sokfelé csapadékos az idő az Alpokban, a Kárpát-medencében és a Balkán-félsziget északi felén. A nyugati, északi vidékeken havazik, másutt többnyire esőről érkezik jelentés. Ez az említett ciklon a következő 36 óra során keletebbre helyeződik, így a Kárpát-medencében pénteken már nem valószínű számottevő csapadék, és nyugaton helyenként a felhőzet is felszakadozik.

(met.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.