Újabb törvény elfogadását tartja szükségesnek az LMP a devizahitel-károsultak megsegítése érdekében, frakcióvezető-helyettesük szerint ugyanis az Orbán-kormány nem oldotta meg a problémát.

Schmuck Erzsébet pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: már az új parlamenti ciklusban, vagyis májusban vinné az Országgyűlés elé pártja azt a javaslatot, amely a többi közt a forintosítás újraszámolását írná elő, az ugyanis szerinte a kereskedelmi bankoknak kedvezett.

Újra kell gondolni, hogy a hitelfelvevőkre milyen arányban terhelhető az árfolyamkockázat – tette hozzá, de szólt arról is: az új törvényben megtiltanák a faktorálást, vagyis az adósság továbbadását egy másik banknak.

Újabb törvényre van szükség a devizahitel-károsultak érdekében az LMP szerint

Szél Bernadett, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja frakciója irodájának ajtajában, miután a bizottság ülése határozatképtelenné vált a kormánypárti képviselők távozása után 2018. január 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A jogszabály tartalmazná még az elsétálás jogát, azaz megszűnne az adóssága annak, aki elveszíti a lakását, amelyre a hitelt felvette. Az LMP fellépne a végrehajtások ellen is, és az adóskamara felállítását is szükségesnek tartja a párt az adósok hatékonyabb érdekképviselete érdekében.

A jogszabály egy 260 milliárd forintos "adósságalapot" is létrehozna – mutatott rá.

Schmuck Erzsébet kijelentette: több mint 100 ezer családnak továbbra is gondot okoz az egykor devizában felvett hitelének törlesztése, sokukat a kilakoltatás fenyegeti.

A politikus kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy párttársa, Sallai R. Benedek árulónak nevezte az egykori LMP-s Karácsony Gergelyt, aki jelenleg az MSZP-PM miniszterelnök-jelöltje. Schmuck Erzsébet közölte: párttársai különbözőképpen viselik a 2012-es pártszakadás okozta sebeket, az LMP nehezen dolgozza fel, hogy sokan kiváltak akkor. Hozzátette: az a PM és Karácsony Gergely döntése, hogy összefogtak az MSZP-vel, és sok sikert kívánt nekik.

Hozzátette ugyanakkor: az LMP mind a 106 egyéni választókerületben önállóan indul, nem fog össze olyan politikai erőkkel, akiknek szerepük volt az elmúlt 27 év gazdaság- és társadalompolitikájának alakításában.

Az Eliossal kapcsolatos OLAF-jelentést firtató kérdésre kijelentette: az uniós források nagy részét ellopják, az a Fideszhez közel állók zsebébe vándorol. Az ügyet szerinte az ügyészségnek kellene vizsgálnia, az azonban az LMP szerint nem független, a kormány pedig nem hajlandó szigorú ellenőrzés alá vonni az uniós források felhasználását, "hogy el lehessen sumákolni a lopásokat".

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Látom aki nem érintett az háborog, de a devizahitelesek nem lettek megmentve, csak forintosították a hiteleiket. Akik igazán megmentették önmagukat, az a fideszbrancs, akik olcsón 180 Ft-os árfolyamon visszafizették a hiteleiket, míg a többinek, ha jól tudom 256 Ft-os árfolyamot határozott meg az MNB a forintosításnál. Így aztán a másik nagy nyertese bandzsaszem matolcsy, aki a forintosítás árfolyamnyereségéből dőzsöl azóta is. MNB alapítványok, műkincsek, ingatlanok, saját doktori iskola, milliós tételekben szőnyegek, függönyök stb. csupa luxus felsorolni sem lehet.
Ezek a hitelesek nem luxusra, hanem háza, lakásra költötték a felvett pénzt, és közül ma nagyon sokan nyugaton dolgoznak, h fizetni tudják.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wpym
@lampa laz: Jaj, a szivem szakad meg!
Nem is kellett oket megmenteni, hiszen senki nem tartott pisztolyt a fejukhoz, hogy irjak ala. Egy szerzodest kotottek a bankkal, ergo ez kettojukre tartozik.
A 180 ft-os vegtorlesztes pedig mindenki szamara adott volt. Az, hogy ezzel mindenki nem tudott elni, kivetelesen nem a vezetes hibaja. Ennyi erovel szidhatom a szomszedom, mert o tud Ferrarit venni, mig en nem!
3dwhite
@wpym: emberbaràt vagy, igazi humanitàrius.
Equus
@3dwhite: lófaszt. Egy fidesz seggnyaló
wpym
@Equus: Semmi közöm a rablo, bünözö fideszhez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.