Domokos László, az Állai Számvevőszék vezetője szerint talpra állt a magyar költségvetés az utóbbi évek erőfeszítései hatására.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács (KT) tagja szerint a versenyképesség tovább fokozható, ám nagy kihívás elé állítja a szakembereket az adópolitika és a munkaerőpiac reformja, csakúgy, mint a hatékony brüsszeli forráselosztás kérdése – írta vasárnapi cikkében az Origo.

A hírportálon vasárnap megjelent interjúban Domokos László úgy értékelt: a 2009 óta működő KT jelentős szerepet vállalt abban, hogy sikerült Magyarországot kivezetni az adósságcsapdából, illetve sikerült csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.

Az elmúlt 4-5 évben sikerült talpra állítani a magyar költségvetést, amihez azonban szisztematikus lépésekre volt szükség – összegzett.

Kifejtette: a tervezett adóbevételeket jócskán sikerül felülteljesíteni, ezért év közben már nem azon kell gondolkodni, hogy a költségvetésben a kormány honnan vesz el forrást a hiánycél tartása érdekében, hanem azon, hogy hová és milyen módon osztja el a többletbevételeket.

"Szilárd meggyőződésem, hogy az adócsökkentés nem állhat meg" – fogalmazott Domokos László. A legfontosabbnak a béreket terhelő adók további, szisztematikus csökkentését nevezte, mivel Magyarország áttért a munkaalapú gazdaságra, úgy, hogy rekordon van a foglalkoztatottak aránya.

Elmondta, hogy a munkát terhelő adók már megközelítik az európai átlagot, de a környező országokhoz képest tovább kell folytatni a csökkentést. Véleménye szerint ha versenyképes lesz a munkát és a tőkét terhelő adók mértéke, akkor majd a többi adónemhez is bátrabban lehet hozzányúlni.

Domokos László jelezte: fejtörést okoz, hogy ha egy nagyberuházás több évig is elhúzódik, akkor az hogyan maradhat az előre meghatározott pénzügyi keretek között. Célszerűnek nevezte ehhez a beruházási törvény megalkotását, ami az állami beruházásokat szabályozná, és a határidők fogalmát is tisztázná.

Kiemelten figyelni kell emellett Domokos László szerint az uniós források felhasználását, mivel a fegyelmezett költségvetés csak akkor tartható be, ha ezeken a területeken is fegyelem van.

Arra is kitért, hogy a bürokráciát tovább kell csökkenteni, ám az még pontosan nem látszik, hogy az állam mely területeken változtatna, illetve honnan vonulna ki. Ez egész Európára vonatkozik – jelezte.

Domokos László szerint azt is szem előtt kell tartani, hogy nincs bebetonozva a 4 százalék feletti gazdasági növekedés, fel kell készülni egy rosszabb időszakra is, a megfelelő költségvetési fedezettel.

"A közgazdasági törvényszerűségek és a jelenlegi világgazdasági folyamatok alapján egészen biztos, hogy előbb-utóbb szembe kell nézzünk egy újabb gazdasági válsággal" – fogalmazott a cikkben.

A versenyképesség fokozható, mind a beruházások ösztönzésével, mind pedig a munkaerőpiac, illetve az adópolitika szabályozásával – mondta az Origónak Domokos László.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Talpra ugyan állt, csak egyensúlyba nem.
A mérleg egyik oldalán van a társadalom 5-10%-a, a másikon, persze egyensúly gyanánt, a többi 90%.
És ezt hívják Fidesz-talpraállásnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
"" Kiemelten kell figyelni a Zunijjós pénzek felhasználását "".. Muhahaha..:))) Ebben az ügyben Tiborc vejkó segíteni fog neked,,feltétlen...Szarosnyelvű nyalonc.
Eladott Ország
A személyi kultusz, a korrupció, a félelem és gyűlölködés normális létforma lett. Az ország egy jókora hányada éppen úgy el van szigetelve az információktól és a valóságtól, mint a legdicsőbb kádári korban volt. Már nem is nagyon van – független sajtó, rádió, televízió. Helyette óriásplakátok vannak, habonytévé, vajnarádió, mészárosújság. A lakosságnak az a része, amelyik látja és szóvá is teszi a hibákat, üldözött lett a saját hazájában. Szó szerint. Az ország önmaga ellen fordult. A pusztulás jól látható, de megoldás egyelőre nincs. Túlélő üzemmódban működünk és félő, hogy ez még rosszabb is lesz. Sokkal rosszabb.
Eladott Ország
Úgy tűnik, hogy győzött az Eurostat a kormány nagyívű ötleteivel szemben, így Eximbankot, az MNB-alapítványokat és a garanciaalapokat is állami intézményekhez kell majd sorolni. Ez azért érdekes, mert ha a jogász- és könyvelőkormány nem tud trükközni ezekkel az adatokkal, akkor igen sebesen kiderülhet, hogy az államadósság nemhogy nem csökkent, de akár még növekedett is a Fidesz-kormány áldásos tevékenysége következtében. De nem kell izgulni, azt sikerült kibulizni, hogy csak a választás után kelljen átsorolni. Tehát majd a negyedik koronázás után értesülünk róla, akkor meg már oly mindegy lesz. Bár a híveknek most is mindegy.
Eladott Ország
@Sámannus: ma, 13:45; Azért csokis a szája a fideszes pártkatonának Domokosnak , mert ő is járt az Orbán csicskaképzőbe.https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9...
Sámannus
@Eladott Ország: Erre már egy egész iparág épül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél