Rétvári Bence államtitkár szerint míg 2011-ben több mint 800 orvos hagyta el az országot, addig 2016-ra ez a szám 400 alá csökkent. Az állami regiszter szerint ugyanakkor 2016-ban 615 orvos kért külföldi munkavállaláshoz engedélyt.

Az elmúlt években felére csökkent az országból elvándorló orvosok száma, míg 2011-ben több mint 800 orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, 2016-ban már 400-nál is kevesebb – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Rétvári szerint egyre kevesebb orvos megy külföldre – az állami regiszter nem egészen ezt mutatja

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Derzsi Elekes Andor

Rétvári Bence közölte, 2010-hez képest tíz százalékkal nőtt a Magyarországon dolgozó orvosok száma: nyolc éve kevesebb mint 34 ezer orvos vállalt munkát az országban, mostanra azonban megközelítette a 38 ezret a számuk.

Ezzel párhuzamosan 40 százalékkal nőtt az orvosi egyetemeken végzők száma is – tette hozzá.

Mindez köszönhető például a közelmúlt béremeléseinek: a 2012-2013-as 27 százalékos emelés után, tavaly és tavalyelőtt összesen 207 ezer forintos alapbéremelés következett, emellett pedig emelték a rezidensösztöndíjakat is – emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az orvoshiány általános európai probléma, amely Kelet-Közép-Európát még súlyosabban érinti.

Az Európai Unió előrejelzései szerint 2020-ra egymillió orvos hiányzik majd az európai ellátórendszerből – tette hozzá.

Magyarország azonban egy összetett intézkedéscsomaggal igyekszik lassítani ezt a negatív tendenciát – hangsúlyozta az államtitkár az MTI híre szerint.

2016-ban az állami regiszter szerint többen mentek külföldre

A Magyar Nemzet tavaly nyári cikke szerint ugyanakkor az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) adatai magasabb számról árulkodtak a vizsgált időszakban.

"Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont összes korcsoportra vonatkozó adatai alapján ugyanis míg 2013-ban 705 magyar állampolgárságú orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, addig ez a szám 2014-ben 701, 2015-ben 717, tavaly (2016-ban – a szerk.) pedig már „csupán” 615 volt.

A mutatók szerint ráadásul a magasan legtöbb bizonyítványt kérő 35 év alattiak körében is javultak a számok. Míg ugyanis 2014-ben 579 fiatal esetében vetődött fel, hogy külföldi munkát vállal, addig ez két éve 562, tavaly (2016-ban – a szerk.) pedig 470 volt. Biztosat persze az elvándorlásról nem lehet tudni, de aki igényli a hatósági bizonyítványt, az valószínűleg azért teszi, mert külföldre megy dolgozni"

- olvasható a Magyar Nemzet tavaly július közepi cikkében.

Vagyis az állami regiszter szerint többen kértek külföldi munkavállaláshoz engedélyt, mint ahányról Rétvári Bence államtitkár említést tett.

(MTI, Magyar Nemzet)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Igen, Kisbence.
A maradékból (ami egyre kevesebb) már értelemszerűen egyre kevesebb mehet ki.
Ezt hívják szimpla matematikának.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Igen, Kisbence.
A maradékból (ami egyre kevesebb) már értelemszerűen egyre kevesebb mehet ki.
Ezt hívják szimpla matematikának.
kulabombaafityiszre
ne azt figyeljétek amit egy fityiszes hazudik,hanem ami történik.
Nessy
Mikor zavarták a számok, a tények Rétvárit? Neki ezt kell mondani, és van az a pénz, amiért szívfájdalom nélkül állít tudatosan valótlant!
Pálinkás Pál
Rétvári debilitásban szenved...a valóságot nem ismeri fel..vagy,és ez a rosszabb,seggnyaló ,hazug csicska...
advocat
Rétvári államtitkár! Kevesebb az orvos, kevesebb tud már kimenni. Nyugi. Elfogynak.
colibri
Hazug, kereszténynek csúfolt paprikajancsi. Már a felesége is elvált tőle, nyilván megelégelte ájtatos hazugságait. Szégyelje magát!
Macskaszem
És milyen jó lesz, ha nem marad egy se, akkor nyilatkozhat a kisgyökér, hogy egyetlen orvos sem hagyja el az országot.
sokanvagyunk
Megállapítottam, tavaly ősszel kevesebb bence volt az erkélyünkön mint az előző évben - bár az is sok volt, a hivatalos statisztikai adatok meg nem érdekelnek.
Csizmás Kond
...amiből az derül ki hogy az orvosi szakma nem hivatás...
Nessy
@Csizmás Kond: Már anno is az volt a szöveg az egészségügyi dolgozóknál, hogy "hivatástudat". Csak az volt a baj, hogy sem akkor, sem ma, ez nem hivatalos fizetőeszköz! Ettől függetlenűl a bérünk mindig a bányabéka alatt volt, van és lesz. Ezt a qvasi béremelést feledjük inkább.
Az egyik soron emelt, a másik soron csökkentett, az eredmény jó esetben zéró, rosszabb esetben kevesebb!
Jozefina
Majd jönnek a migrán orvosok. És milyen jó lesz a fidesz-kdnp-nek szajkózni, hogy hozzánk milyen szívesen jönnek a külföldi munkavállalók!!!??
Aki Én
@Csizmás Kond: 08:58 Neked ez derül ki, de tudjuk az mit jelent :)
De talán beszélgess el egy üe dolgozóval mielőtt megint lejáratod magad. A te IQ-dal ne akard megmondani egy sok tízezres társadalom véleményét, bízzuk az illetékesekre. Te ehhez nem vagy elég művelt, tájékozott. Te még Romániában is mellőzött vagy baszki, mit akarsz itt ezzel a tudással?
tudode
Azért több sebből vérzik úgy a CSONTIG KIHERÉLT EGÉSZSÉGÜGY, és a "csupán" jogász, és keresztény/politikus államtitkár, az egészségügyhöz sem értve ERŐLKÖDÉSE!
.
Előfordulhat, hogy VALAMIVEL KEVESEBB orvos távozik az országból!
.
A világháló tanúsága szerint a keresőbe beírva:
.
-- Magánrendelők listája Magyarországon
Nagyjából 52 500 találat (0,46 másodperc)
.
---- Magánkórházak listája Magyarországon
Nagyjából 2 620 találat (0,53 másodperc)
.
Tehát Á NEM, DE GMK-sították az ORVOSOKAT, ami azt jelenti, hogy AHHOZ, HOGY MEGÉLJENEK rohangálnak az ÁLLAM, és a MAGÁNPRAXISUK KÖZÖTT olyan formán, hogy magánrendelőből "csekély" 20 ezer Ft-ért ZÁROS HATÁRIDŐN BELÜL sorban állás nélkül BE LEHET FEKÜDNI kivizsgálás céljából az ÁLLAMI KÓRHÁZBA, aztán a lelet átvehető a magánrendelőben!!!
.
A VOLUMEN KORLÁTJUK sem kutya, mivel valamennyit odadobnak a NEMZETI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ALAPNAK, amely 1995-ös áron finanszírozza az Eü. műveleteket, állnak KOMOLY DIAGNOSZTIKAI műszerek több okból, MIKÖZBEN ki tudja HÁNYAN HALNAK MEG a késedelmes diagnosztizálás miatt!
.
EGYÁLTALÁN hogy mer nyilatkozni EGY BOTCSINÁLTA, a csuti nótáját fújó, cinkos jogász akkor amikor ebben a témakörben ÉLET, HALÁL HARC FOLYIK az eszközhiány, a higiénia, és sok más hiányzó eszköz miatt az ORVOSOK LELKIISMERETÉT is sútba vágva.
quadrocopter
Ó, csak próbált altatni a rühes csicska! Birkáknál sikerülhet, a többi értelmesebb, hogy bevegye!
Aki Én
@Nessy: Ennek hiába mondod. Szerinte biztos a politikusi a hivatás, mert ők nem mennek el. Lehet, hogy picit többet keresnek, vagyis lopnak?
Pálinkás Pál
Te baromarcú rétvári...2011-ben ki volt hatalmon???
qxy
Gyere csak ide egy fülesért gyerek.
Gondolom ezt a felmérést azok közt mérték, akik ott voltak azon a meccsen kurva sokan, akik nem is voltak ott. csak a Fidesz szerint.
Na kérem. A legujjabb hivatalos és hiteles felmérés szerint az ország 99 %a szarik a Fideszre főként Orbánra és a Fidesz feleősségre vonását követeli. Aki mást mond az " Hazudik"
Aki Én
Annyiban igaza van ennek a lénynek, hogy miután már nem nagyon maradt itt orvos, egyre kevesebb tud elmenni. Sőt, ha már egy sem lesz, akkor megáll a kivándorlás.
De megint nem arról beszél, hogy mi a valódi oka az elvándorlásnak. Mert nem a ,,kalandvágy".
Pedig ők is tudják, nem véletlenül gátolják a kivándoroltakat legalapvetőbb demokratikus jogukban, a választásban.
vladimir putin
Ez csak egy reménytelen helyzetben levő matematikai művelet kétségbeesett próbálkozása.
maszk
rétvári "már látszólag sem keresztény" bence nyilatkozatait a tények egyáltalán nem befolyásolják.
justhpeter
Ne cikizzétek Bencét. Ő csak szeretne élete végéig államtitkár maradni, mert annak nem kell dolgoznia. Ha ez nem jönne neki össze nagy bajban lenne, mert amihez ő ért az nem piaci-, hanem személyes egészségügyi kategória.
Itsuka Nakimaga
Sőt!
Amikor már az utolsó orvos is elment, akkor büszkén mondhatja Rétvári: "azóta egyetlenegy orvos sem hagyta el az országot!"
kisrigó
Persze, minden rendben van, de mellesleg egy nagyvárosban egy bizonyos szakrendelésre majd három hét múlva lehet időpontot kérni! Nem a vizsgálatra kell várni három hetet, hanem időpont kérésre!! Jelenleg április végéig osztottak időpontot, el lehet képzelni, hogy május-júniusra jó esetben már bejut az ember! Magánklinikán február 22-én már bejuthatok potom 16000 forintér! Ez is bizonyítja, hogy milyen sok orvos van itthon, tehát a papagáj igazat mond!! (Hogy akadna össze a nyelve!) DDD
Clavigo
@bakcsubakka: ..meg a csüngőhasú Gazdáján.!
quadrocopter
@Rockxy: Ugyanaz, mint itthon az eü-ben! Csakhogy ott nem rendszer szerű!
Desischado
Persze, te hazug féreg, azért kell még az időpontokra is heteket várni!
szaboria1
Rétvári legalább a tízparancsolat VIII. pontját betartanád.
kukac50
Ha már a legtöbben elmentek akkor az a kevésből akik maradtak már kevesebben tudnak elmenni! Bence nem tud gondolkodni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.