Az Elios Innovatív Zrt. ügyében született OLAF-jelentés (Európai Csalás Elleni Hivatal) nyilvánosságra hozatalának időpontja és módja egy politikai akció része – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Hódmezővásárhelyen.

Az OLAF-jelentés időzítése nem volt véletlen, kizárólag a kampánynak szól – mondta Lázár János sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a hódmezővásárhelyi közvilágítás-fejlesztés befejezése után hét-nyolc évvel az ügy a választási kampány miatt került elő, kizárólag azért foglalkoznak vele, mert a miniszterelnököt akarják belekeverni.

Lázár János szerint a Közgép volt az Elios tulajdonosa, övé a felelősség is

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Günther Oettinger, költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős német uniós biztos sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia (V4+4) kohézióért felelős miniszterei informális találkozója végén a Várkert Bazárban 2018. február 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A hódmezővásárhelyi közvilágítási rendszer – az országban elsőként megvalósított – korszerűsítése kiválóan működő, a város számára energiamegtakarítást hozó, a lakosság számára jobb megvilágítást eredményező fejlesztés, melyre büszke lehet az önkormányzat – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János felidézte, polgármestersége idején Hódmezővásárhelyen 2008-ban 6700 közvilágítást szolgáló lámpatest működött. Az évente 100 millió forintba kerülő rendszer korszerűsítésétől a Démász elzárkózott. A Bajnai-kormány pályázata nyitott utat a fejlesztés előtt, amely a technológia megválasztását az önkormányzatokra bízta.

Ekkor nem volt olyan cég, amely az országban korábban közterületen ledes közvilágítás-korszerűsítést valósított volna meg. A közbeszerzésen hárman indultak, köztük a Tungsram-Schréder Zrt. mintegy 800 millió forintos árajánlatával, az önkormányzat pedig a jelenleg Elios Innovatív Zrt.-nek hívott cég 577 millió forintos pályázatát fogadta el – ismertette a miniszter.

A nyertes vállalkozás beszállítójaként a ledes lámpatesteket a Tungsram gyártotta 340 millió forintért, ezzel a város jól járt – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a tendert a közbeszerzési hatóság is vizsgálta.

A hódmezővásárhelyi közvilágítás korszerűsítéséről igazságügyi szakértői jelentés készült, melyet az önkormányzat a honlapján nyilvánosságra hoz – tudatta a miniszter.

Az OLAF tavaly decemberben nyolc pontból álló technikai észrevételsort közölt az önkormányzattal, melyek a végső jelentésben nem szerepelnek. A teljes jelentésben felvetett – más településeket érintő – szabálysértések gyanújának egyik részéről az ügyészségnek, másik feléről az Európai Bizottságnak kell döntenie – mondta a politikus.

Lázár János hangsúlyozta: a vizsgált időszakban a Közgép volt a cég tulajdonosa, és így – amennyiben az Európai Bizottság nettó korrekcióról dönt – a felelősséget is neki kell vállalnia.

(MTI)

88 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Ha Simicska volt a ludas a közvilágítási ügyben akkor a Szegedi alvállalkozó aki a munkát elvégezte miért Tiborctól követelte követeli az elvégzett munkáért a pénzt?
durbincs
@quadrocopter: @quadrocopter: Herélt maga alul-iskolázott ? ezt már nem is értheti ?
mint szépen szemlélteti is ?
quadrocopter
@durbincs: Hejesirás csicska! Nehéz 2 román osztállyal, mi?

Csicska!
Ma még nem volt meg a napi betevő "szerszám a szádban? Azért vagy ilyen stupid - nem?
Matyar nyelw még nem menni, csicska?
A helyesírás sem? Na persze, mert román bocskoros vagy!
Ennyi idő után sem?
Buta vagy csicska!
Hat a Calgon, csicska?

Mit akartál volna kinyögni, csicska? Sikeresen leépülsz, csicska!

Ideges vagy csicska, a gyenge idegzet még hülyébbé tesz téged!

Mi akartál csicska - rajzold le!

Ma hány gatyában kerested a "minivirslit"?
Jutott a szádba is?
Kidurrant a guminőd és ez zavartságot okozott nálad?
A birkák és kecskék még megtűrnek magukon?
A szamár még nem féltékeny a kutyára?
És rád?
Eladott Ország
@Shikari: Számítógépezésen kapták el a csúti kancigányt. Még jó hogy a lábát nem használja.
https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--faDacm...
https://uploads.disquscdn.com/images/c1b3ff17...
evacica
Hát ezeknek minden ráfér a képükre!Emlékszem, mikor avval dicsekedett Lázár, hogy milyen jó a kapcsolata Simicskával, most meg elvitetné a balhét a nemzet veje helyett,mert az érdeke éppen mást diktál!Szemét egy banda! Óvakodjon mindenki tőlük!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél