Az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonákra és a polgári áldozatokra emlékeztek kedden, az ostrom végének évfordulóján a budai Várban, a Kapisztrán téri Mária Magdolna-templomtoronynál.

Baráth Ernő: Budapest ostroma "igazi apokalipszis" volt

Díszőr áll a hősi halottak emléktáblája mellett az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen a budai Várban, a Kapisztrán téri Mária Magdolna-templomtoronynál az ostrom végének évfordulóján, 2018. február 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Budavári Önkormányzat közös megemlékezésén Baráth Ernő dandártábornok, az MH Vitéz Szurmay Sándor Helyőrségének dandárparancsnoka felidézte:

1944 késő őszére, miután Hitler erőddé nyilvánította Budapestet, a magyar főváros a második világháború egymással szemben álló legnagyobb hatalmainak "véres játszóterévé" vált.

Miután 1944 karácsonyán bezárult a szovjet gyűrű Budapest körül, a belváros szűk utcáiban minden idők egyik legkegyetlenebb ütközete bontakozott ki. Az elkeseredett, "emeltről emeltre, szobáról szobára vívott harcban aligha számított, hogy ki civil és ki katona" – tette hozzá a dandártábornok.

Baráth Ernő: Budapest ostroma "igazi apokalipszis" volt

Baráth Ernő dandártábornok, az MH Vitéz Szurmay Sándor Helyőrségének dandárparancsnoka beszédet mond az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen a budai Várban, a Kapisztrán téri Mária Magdolna-templomtoronynál az ostrom végének évfordulóján, 2018. február 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Mindezt tetézte, hogy a már elfoglalt területeken a szovjet csapatok sok helyen erőszakoskodtak a nőkkel, fosztogattak és szándékosan romboltak. A polgári lakosság egy részét az arcvonalba vezényelték, hogy lőszert hordjanak vagy ágyút vontassanak, az arcvonal mögött pedig a szovjet belbiztonsági alakulatok szinte azonnal megkezdték a munkaképes férfi lakosság összegyűjtését és málenkij robotra hurcolását – mondta Baráth Ernő.

A harcok drámai végkifejletében a budai Várból kivezető utcák percek alatt mészárszékké váltak, a kitörés több tízezer katonája közül csak néhány száz jutott át az ostromgyűrűn

- fűzte hozzá.

Budapest ostroma "igazi apokalipszis" volt, amelynek áldozataira, civilekre és katonákra egyaránt emlékezni kell. Az emlékezéshez pedig szükséges a múlt minél pontosabb megismerése, hiszen még mindig akadnak fehér foltok az ostrom történetéből

- mondta Baráth Ernő.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
A képen peckesen álló kiskatona, 45-ben hullaként tűnt volna el az értelmetlen harcokban, és valahol a Széll Kálmán téren bukkanna fel a romok alól, mint a felújítás során az megtörtént. Voltak akik kimaradtak az "apokalipszisből",azok pedig megemlékezéseket írtak, de hagyták, hogy a fiaink vágóhídra menjenek. Ez kimarad mindig ezekből a megemlékezésekből.
Egyik katona sem hősiességből rohant a gyilkos tűzbe, a magyar hősi halottak sokkal inkább parancsnokaik áldozata volt, akinek módjukban állt volna kitűzni egy fehér zászlót.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Valahogy nem tud érdekelni... A málenkij robotot meg már modernizálták..Napjainkban közmunka-progiként funkcionál,,,a Gazdaállat, és a legkedvesebb Parazitái számára.
Clavigo
@Clavigo: utolsó szó javít..--boldogulására.
Nessy
Mi akik, ha gyerekként is átéltük, nem tudunk ilyen fennköltek lenni, Isten bocsássa meg.
Talán ezért van egy "enyhe russzofóbiánk". Ez az, amit Orbán az életben nem fog megérteni, ezért adósítja el az országot az orosz medvének!
Shikari
A Budapestet védő Florian Geyer és Maria Therezia SS hadosztályok magyar fiatalokkal voltak feltöltve. A Wemacht hadosztályok voltak németek. A kitörésben 50-70 ezer fő vett részt, az elesettek máig jeltelen tömegsírokban nyugszanak és az oroszok brutális gyilkosságait a mai napig takargatják!
namihami
Ha nem lett volna ""hősi kitörés"", akkor nem lettek volna ""hősi halottak"" se.
Egy területrabló, hódító és agresszor módra indított háború vétlen, de az ellenség számára mégiscsak hódítónak minősülő katonái.
A szovjet csapatok felszólították a megadásra őket. Mi volt a válasz? Erre nem lehetett mást tenni, mint ostromolni és elfoglalni a Várat.
Döntse már el a magyar kormány, hogy mégis kik álltak a jó illetve a rossz oldalon. Talán nem azokat kéne ünnepelni, akik végigdúlták Európát és a végén ráb@sztak a sompolygásra. Ha nagyon kritikusan szemléljük, akkor csak azt kapták, amiért eleve elindultak. Talán azt hitték vagy azt kellett volna tenni az oroszoknak, hogy megálljanak a határaiknál? Hagyják a náci és hungarista csapatokat elfutni? Akkor ma azok ülnének a nyakunkon. Helyettük jöttek az oroszok. Itt voltak, de tetszik-nemtetszik, mindig a győztesnek van igaza. És akkor ők voltak azok.
Hitler nem csinált volna EU-t, amelyik pénzzel tömné a vezetőinket. A Mein Kampf-jában kerekperec megmondta, hogy a magyar másodrendű szolganép. A mai vezetőink zöme vagy nem is élhetne vagy cselédként robotolhatna valahol Ukrajnában vagy még távolabb.
Nehogy már sajnáljam a kiszolgálóit.
advocat
Tábornok uram! A győztes joga! Sajnos a háromnapos szabad rablásban ez is benne van. A szerencsétlenek meg áldozatok és nem hősök! Csak megkérdezem. (A hatályos magyar törvények - 1947. évi IV.-es - szerint a nemesi és vitézi címek viselése törvényes? Mert volt írónk is, aki gróf volt, meg focistánk is. Ők nem használták. Mert tudták mi a jog.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.