A külső határok megvédése minden eddiginél fontosabb érdeke és feladata Európának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető, aki Kuvaitban részt vesz az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére létrejött globális koalíció külügyminiszteri értekezletén, telefonon úgy nyilatkozott, hogy az ülésen értékelik az eddigi eredményeket és tárgyaltak a további lépésekről.

Emlékeztetett:

az Iszlám Állam elleni koalíció katonai sikereinek köszönhetően a terrorszervezet mára elvesztette a korábban elfoglalt területeinek a 98 százalékát.

Ez ugyan jó hír, de ez újabb kihívásokat is hozott magával – mutatott rá.

A külügyminiszter kifejtette:

a terrorszervezet taktikát változtatott, egyrészt új területeket próbál elfoglalni, hogy onnan indítson támadásokat, másrészt pedig vissza akarja küldeni a korábban Európából érkezett úgynevezett idegen harcosokat, akik azért mentek oda, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. Mintegy ötezren érkeztek oda Európából, és még háromezren ott vannak, akik európai uniós állampolgárok – közölte.

Hozzátette: őket az Iszlám Állam vissza akarja küldeni Európába, hogy ott követhessenek el terrorcselekményeket.

Szijjártó Péter kiemelte:

ezért a terrorszervezet a mostani állapotában újabb biztonsági fenyegetést jelent Európára, hiszen egy újabb bevándorlási hullám "gyakorlatilag kitárná Európa kapuit" e visszaküldeni tervezett terroristák előtt.

"Ezért Európának most minden eddiginél fontosabb és életbevágóbb érdeke, hogy meg tudja védeni a külső határokat", mert csak így lehet megakadályozni, hogy az Iszlám Állam visszaküldje Európába a korábban ide érkezett háromezer idegen harcost" – magyarázta.

Hozzátette:

ha ezek az emberek visszajutnak Európába, akkor ott újabb terrorcselekményeket követhetnek el.

Szijjártó Kuvaitban: Európának minden eddiginél fontosabb érdeke a külső határok védelme

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter találkozója Kuvaitvárosban 2018. február 13-án. Szijjártó Péter az Iszlám Állam elleni koalíció tagországainak külügyminiszteri tanácskozásán vesz részt Kuvaitban. MTI Fotó: KKM

A tárcavezető arról is beszélt, egyúttal fontos a keresztény közösségek segítése abban, hogy visszatérhessenek a lakóhelyükre. Ha ugyanis nem tudnak visszatérni, akkor az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet újra elfoglalhatja ezeket a területeket, és innen indíthatnak újabb támadásokat.

Hangsúlyozta:

"Magyarország már megtette a magáét", hiszen 150-ről 200-ra növelte a katonai kontingense létszámát.

Ennek feltöltése jelenleg is zajlik, és február végén érkezik az újabb kontingens – közölte. Hozzáfűzte: az őrzésvédelmi feladatokat bővítve most már komoly képzési tevékenységet is folytatnak a katonák, és nemcsak a kurd régióban, hanem Irak egész területén.

Szijjártó Péter elmondta:

emellett Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy mindazok, akiket korábban elűztek az otthonukból, hazatérhessenek.

Magyarország félmilliárd forintot biztosít az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül a korábban Irakból elmenekültek visszatelepítésének támogatására, 580 millió forintot adott egy iraki város megrongált házainak felújítására és lakhatóvá tételére, továbbá 145 millió forintot egy iraki kórház gyógyszerbeszerzéseinek a támogatására – sorolta.

Hozzátette:

emellett összesen 620 millió forinttal támogatjuk a szír keresztény egyházakat, hogy ott tudják tartani, illetve vissza tudják vinni azokat a keresztényeket, akiknek el kellett menekülniük vagy rossz sorsuk van.

Forrás: MTI

Szórakozás - 2019. February 18., 19:31
Átadták az Artisjus-díjakat
Sport - 2019. February 4., 06:13
NFL: bajnok a New England
Itthon - 2019. February 3., 19:33
Borult, szeles idővel indul a hét

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Hány arab bűnöző érkezik ismét - Hosszú Lóf@sz?
Nessy
@quadrocopter: Amennyinek van pénze kötvényre!
cs.n.
"egy újabb bevándorlási hullám "gyakorlatilag kitárná Európa kapuit" e visszaküldeni tervezett terroristák előtt"

Ha uniós állampolgárok, akkor Európa kapui így is nyitva vannak előttük, te nagyonhülye.
papa.49
Szopottszar az arab miniszter udvarias képpel hallgatta a balfasz okfejtéseidet, és megsúgom az arcán látszik te molyfing, hogy KURVÁRA UNJA, ÉS NEM ÉRDEKLI A MONDANDÓD !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok