Élő adásban közvetített szakpolitikusi, majd miniszterelnök-jelölti vitát javasol a kampány idejére a Válasszunk! 2018 (V18)csoport.

A csoport keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, első menetben a jogbiztonság, az európai értékek és a migráció, másodikban a gazdaság, a versenyképesség, a korrupció és a fenntartható fejlődés, harmadikban pedig az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás témakörében ütköztethetnék álláspontjukat a pártok szakértői.

Javaslatuk szerint ezután a parlamenti képviselőcsoport alakítására esélyes erők miniszterelnök-jelöltjei állnának ki vitára egymással.

Ha későn is, de alakul a választási mezőny, rendeződnek a sorok, az öt százalék alatti pártok keresik a nagyobbak szövetségét és az egyéni képviselői esélyeiket, a nagyobbak pedig kezdenek választástechnikai kérdések mellett programokról is beszélni

- mondta Balázs Péter közgazdász, volt uniós biztos és külügyminiszter.

Hangsúlyozva, a választási rendszerből "szörnyen hiányzik az első forduló", mert hiányában torzul a verseny; "az egyfordulós rendszer kifejezetten kötelez a vitákra" – fogalmazott.

Hangsúlyozta:

program nélkül nincs nevezés a választásokra és vita nélkül nincs választás

Aki kitalálta az egy fordulót, azt különösen kötelezi ez a rendszer, hogy álljon oda több jelölttel vitatkozni – jelentette ki Balázs Péter.

Kiemelte:

a vita révén a választók nem mások elmondásából, hanem közvetlenül a jelöltektől hallhatják, mit tennének, ha elnyerik a kormányfői megbízatást.

Azt mondta, a viták részletes szabályainak kidolgozását a résztvevő pártokra és a médiumokra hagynák, egy kérdésre válaszolva pedig kijelentette, hogy hétnél több megszólaló egy-egy körben "talán már zavaró" volna.

Miniszterelnök-jelölti vitát javasol a V18

MTI Fotó: Soós Lajos

Arra a felvetésre, hogy a kormányoldal nem állna ki egy ilyen vitára, Balázs Péter arról beszélt:

vannak nemzetközileg bevett megoldások erre az esetre, például videóról is bejátszhatják a távolmaradó politikus korábbi nyilatkozatait az adott témában.

Szavai szerint a V18 "alighanem a legszélesebb bázisú politikai együttműködés 1989, az Ellenzéki Kerekasztal óta", amely "a rendszerváltás értékeinek védelmezőjeként" lép fel, azzal a céllal, hogy minél többen vegyenek részt az április 8-ai országgyűlési választáson.

A sajtótájékoztatón a V18 társalapítói az unós fejlesztési források megfelelő felhasználásának, az egészségügy fejlesztésének, az ott dolgozók fizetésemelésének, a jogbiztonságnak, az új technológiák felé nyitásnak, a valódi versenynek a szükségességéről beszéltek, azt hangsúlyozva, hogy a választáson induló pártoknak színt kell vallaniuk, mik a céljaik.

A Válasszunk! 2018 csoport tagjai között van mások mellett Andor László volt EU-biztos, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Mellár Tamás volt KSH-elnök, Holoda Attila, aki 2012-ben energiaügyi helyettes államtitkár volt, Göncz Kinga volt külügyminiszter, Raskó György, aki 1991 és 1994 között mezőgazdasági államtitkár volt, Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter, Pusztai Erzsébet volt államtitkár és Székely Tamás volt egészségügyi miniszter.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Csupa felkészült és egyben borzasztó naív ember...
Orbán? Vita? Még egy beszélgetés is csak a fehérvári huszárok szintjén...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Ha kedvük van a hátizsákjával társalogni akkor az ELŐRE FELTETT KÉRDÉSEKRŐL hajlandó beszélgetni, mert akinek NINCS az ami legfontosabb, legyen jegyzete!
.
Azért néha, néha elszólja magát, hol HOL CIPELI AZ ESZÉT!
.
----- A franciáknak is bemutatta csomagját Orbán
http://www.blikk.hu/aktualis/politika/a-franc...
.
A VICCET FÉLRETÉVE, valójában ő MAGYARORSZÁG HANGJA, amelyet úgy vívott ki magának, hogy a VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUMON kívül ÁLLAMTITKÁRI SZINTRE alacsonyította le a zemberek ÉLETÉT BEFOLYÁSOLÓ szakminisztériumokat, akiknek KUSTI a NEVÜK, csak őkegyelme nyilatkozhat legfőképp Sorosról, Simicskáról, Gyurcsányról, a migránsokból, az ÉPPEN aktuális RÉMÁLMAIRÓL! Szórakoztató lenne, ha lenne ...!!! De 2008. március 30-án KIÁLLÍTOTTÁK a SAJÁT BIZONYÍTVÁNYUKAT
.
https://index.hu/video/2008/03/30/orban_nevet...
..
Ezzel KI IS MERÜLT A TUDOMÁNYA, a többit a HÁTIZSÁKJÁBAN cipeli!
.
És ezek a vérlázító, komolytalan "nyikhajok" MÉG MINDIG ÉLŐSKÖDHETNEK!!!
durbincs
jó csapat ? egy virágárudát nem lehetne rájuk bízni ? azt most mi-lesz ?
szépen hazamennek ,majd bemennek zsíros állami munkahelyeikre ?s mekkorát küzdöttek ?
desiro
Ha gorbán kiállna vitázni akkor bukta, ezt már Gyurcsány is bebizonyította.
advocat
Sőt! Már Medgyessy is! Pedig nem egy bőbeszédű fajta. Egyébként teljesen felesleges. Ennek a népnek jó ő akár 4/5-del is. Mert megérdemeljük.
cikicakk55
@advocat: Nem jó a népnek és nem is érdemeljük meg.Sajnos a nép itt tehetetlen.Már többször is megírtam,hogy a nép 80-90%-ban szegény emberekből áll,akiknek nem futja felmenni Budapestre és megmutatni Orbánnak,hogy 4-5 millióan vannak,csak messze Budapesttől.Többek közt Orbánnak is köszönhető,hogy a " nép" szegény és nincs pénze még annak sem jegyre aki dolgozik. A nyugdíjasnak meg azért nem,mert nyugdíjas. A közmunkásnak,rokkantnak,meg szintén nem futja.Pedig a nép ezekből az emberekből áll. Akiknek szégyellni kéne magukat ezért az állapotért ott ülnek a V18-ban. Mind a 18 ember és a pártjuk is hibás abban,hogy 28 évvel a gengszterváltás után diktatúra alakult ki az országban. Ők tehetnek róla,hogy akik 1989-ben hittek nekik és tényleg azt hitték,hogy megkapjuk a várva várt szabadságot,ma már azt kívánják,bár csak még mindig a Kádári rabigában,de biztonságban élhetnének. Bár csak most is lehetne jövőképük az embereknek,úgy mint akkor volt.Bár csak annyira biztonságban tudhatnánk a gyerekeinket,unokáinkat és Ők meg a szüleiket,mint mi 1989.előtt. amit 28 év alatt össze hoztak,az minden csak nem szabadság.Félelemben,gyűlöletben,apró darabokra szakadva él az ország népe. 1 millió gyermek anyja,vagy férfi,nő gyermeke siratja a távolban dolgozó családtagját. Ezt a szabadságot ígértétek? Ezt,hogy kimehetünk dolgozni,ha nem akarunk éhen dögleni? Mocskos hazug árulók vagytok ti is ott mind a 18-an.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.